Halloween i London – skräck och spänning för hela familjen

Tower Bridge London
London är det perfekta resmålet för en spännande Halloween. Foto: Glowi, Creative Commons.

Tycker du att Halloween i Sverige, är lite utav en blek händelse? I så fall bör du överväga att resa till London i slutet av oktober. Här kommer du att uppleva äkta Halloween-stämning, med massor av hårresande aktiviteter och nervpirrande sevärdheter för både barn och vuxna.

De mest skrämmande sevärdheterna i London

Under höstmånaderna, då vädret stundtals mest bjuder in till inomhusnöjen, är det perfekt att spendera en storstadssemester i London, på att gå på upptäcktsfärd i stadens mörka historia. Det finns massor av sevärdheter runt den engelska huvudstaden, som gömmer på fasansfulla historier, såsom Tower of London och The London Dungeon.

Under dagarna som leder upp till själva allhelgonadagen, tar dessutom som regel åtskilliga arrangemang plats runt om i London, som nog kommer att få nackhåren att resa sig på dig. Likaså, har Storbritanniens största stad också blivit känd för sina stora Halloween-fester, där lokala och besökare i fantasifulla dräkter, dansar loss på huvudstadens alla nattklubbar och barer.

London Dungeon

I London Dungeon skildras 1000 år av stadens, stundtals, ganska blodiga historia på ett sätt, som underhåller både barn och vuxna. Utklädda historieberättare står utplacerade runt om i den stora skräckkabinetten, och gör dig klokare över stadens mest dystra historia, med en god balans av faktiskt upplysningar och humor. Var beredd på chock och massor av skratt, när du tar dig genom London Dungeon, där skrämmande överraskningar dyker upp när du minst väntar det. Det är en upplevelse för hela familjen, även om det nog inte ska rekommenderas för de allra minsta (eller till känsliga själar). Du får också allra mest ut av besöket, om du förstår engelska och kan följa med i berättelserna.

Madame Tussauds

Att stå ansikte mot ansikte med de livfulla vaxfigurerna på det berömda vaxmuseet Madame Tussauds, kan vara lite oroväckande i sig själv. Men om du vill skrämmas på riktigt, bör du också besöka den särskilda utställningen, Alien: Escape. Utställningen är baserad på filmen Alien: Covenant – Run. Survive. Escape, och har du någon gång sett en av de ikoniska science fiction-filmerna, kommer mötet med filmens skräckinjagande monster, Xenomorph, garanterat få rädslan krypa fram längs ryggraden.

Old Operating Theatre Museum

Det låter kanske inte omedelbart, som att ett museum med Europas äldsta operationsrum, ligger helt i linje med Halloween-temat. Men det är på många sätt och vis en skrämmande upplevelser att besöka Old Operating Theatre Museum, som ligger i St. Thomas Church i centrala London. Här får du nämligen en eftertänksamt intryck av, varför det på 1800-talet kunde vara en otroligt smärtsam och riskabel affär att vara patient på ett sjukhus.

Old Operating Theatre
Ett besök på Old Operating Theatre får en att uppskatta alla de framsteg som skett inom kirurgin sedan 1800-talet. Foto: Mike Peel, Creative Commons.

Det kostade inget att opereras här på taket av den gamla kyrkan, men priset kunde ändå vara högt. Endast var tredje patient överlevde operationen. Träbritsen i centrum av den hästskoformade lokalen är omgiven av sittplatser för åskådare, varifrån medicinstudenter kunde iakttaga hur Londons fattiga, utan bedövning, fick sin arm eller sitt ben amputerat.

Du slipper att övervaka en operation, men guiden som har ersatt kirurgen, berättar levande om operationsrummets historia och museets tillkomst. Därutöver är det också möjligt att gå på upptäcktsfärd bland sjukhusets gamla utrustning, inklusive de olika knivar som användes för att skära av diverse lemmar.

Kyrkogårdarna

Det finns flera gamla och mycket stämningsfulla kyrkogårdar i London, där en stilla promenad bland de gamla, vittrade gravstenarna och kryptorna är det perfekta sättet att komma in i Halloween-stämning. Besök till exempel Highgate Cemetery i den nordvästra delen av London, där många berömdheter ligger begravda – Karl Marx, Douglas Adams och George Michael för att nämna några. Observera att det endast är tillgång till den vackra, överväxta västra delen av kyrkogården på guidade rundturer.

Highgate Cemetery
Londons gamla kyrkogårdar är fridfulla oaser i storstaden, men det krävs inte mycket fantasi innan tankarna leder till spöken och zombis. Foto: MikesPhotos, Creative Commons.

Museums at Night

Som en del av en landstäckande festival, håller flera av Londons museer och gallerior öppet till senare än normalt den 25-27 oktober. Det är en unik chans att få se samlingarna i ett annat ljus (bokstavligen), och på flera platser gör man mycket av Halloween-temat dessa kvällar.

Halloween med engelska rötter

De flesta tror att firandet av Halloween, ursprungligen kommer från USA. Det är på sätt och vis sant, men det är faktiskt inte hela sanningen om All Hallows Eve, som faktiskt har sina rötter i Europa.

Halloween
Pumpor i fantasifulla utskärningar, är en fast del av Halloween. Foto: William Warby, CC BY 2.0.

Att skära ut pumpor till otrevliga ansikten, kan liksom själva Halloween-traditionen spåras tillbaka till det gamla keltiska folkslaget i England. Innan kelterna var Halloween egentligen årets stora, religiösa fest, och en markering av övergången mellan sommar och vinter. Även om kelterna använde utskurna betor, istället för pumpor, var meningen den samma: att hålla de dödas spöken borta.

Traditionen för att fira Halloween blev senare medtagen till Amerika av engelska pilgrimer, framförallt i samband med den stora utvandringen från Irland och Skottland. I USA har de gamla ritualerna i modern tid ersatts av nya traditioner, såsom utklädning, fyrverkerier och barnens Trick or Treat, där de går från hus till hus och ber om godis. I London är det ännu inte så vandligt att se utklädda barn på trick or treat-promenader vid Halloween, men andra delar av de amerikanska traditionerna har dock funnit sin väg tillbaka över dammen, t.ex. de lysande pumporna.

London Eye
Hos Hideaways hittar du hotell som ligger inom promenadavstånd till Londons största sevärdheter.

Resor till London

Vill du säkra dig den perfekta utgångspunkten för en upplevelserik storstadssemester i London i höst? Då ska du titta på urvalet av reser med Hideaways nu. Här bor du på hotell, som helt garanterat ger dig en bekväm bas att komma tillbaka till efter en lång dag med sightseeing, så att du kan samla ny energi. Läs mer om resor till London med Hideaways här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer