Hälsningar från Atrani på Amalfikusten

Sommaren 2015 hade jag och en av mina bästa vänner bestämt oss för att utforska Amalfikusten, och av en händelse hamnade vi i lilla Atrani – istället för i den betydligt mer kända grannstaden Amalfi. Och vilken fullträff det blev! Atrani gav oss en av de bästa semestrar vi båda varit med om. Här nedan vill jag dela med mig av min resa och jag hoppas kunna inspirera dig inför planeringen av din nästa tur till Italien.

Att åka till Amalfikusten under högsäsongen medför både sina för- och nackdelar. Den största nackdelen är turisterna – vi är (för) många som har upptäckt skönheten med denna plats i italienska Campanien. Men det är ju just det – Amalfikusten och dess städer är så pass enastående, att vi trots allt återvänder år efter år. För oavsett hur många turister där än må vara, så är bergen, havet, solen, och stränderna fortfarande lika vackra.

Atrani_utsikt
Amalfikusten bjuder på många spektakulära vyer – här Atrani från ovan.

Det finns dock ett litet knep för att slippa armbåga sig fram mellan de fotande amerikanska turisterna. Genom att undvika att bo i de mer populära städerna som Amalfi och Positano – och istället leta dig bort till de mindre byarna längs kuststräckan, som Minori eller som i vårt fall Atrani – så kommer det kännas som att du har kusten helt för dig själv.

I Atrani får du både ha kakan och äta den. Du har en strand där du inte behöver reservera din plats redan i ottan, solstolarna är billigare att hyra och det lilla torget är något av det mest pittoreska du kan hitta. Dessutom tar det bara cirka 15 minuter att promenera runt berget för att komma fram till centrala Amalfi och därifrån kan du ta båt eller buss till övriga smultronställen längs kusten. Du behöver alltså inte gå miste om något.

Atrani_torg
Det lilla pittoreska torget i Atrani är allt vad du någonsin tänkt dig Italien ska vara…

Vi bodde på höjden ovanför Atrani, precis mellan havet och Ravello. Varje morgon vaknade vi mitt i grönskan, med citronträd, fikonträd och vinrankor växande runt omkring oss. Efter att vi hade ätit frukost, tog vi den lilla stenbelagda stigen som snirklade sig förbi små kapell, torg och trädgårdar överfyllda med solmogna tomater och bär, ner till stranden och spenderade dagen med att läsa massor av böcker, bada och spela strandtennis. När solen började försvinna bakom berget avslutade vi dagen med en kall öl på stranden. Che bella vita!

Atrani_tunnel
För att komma fram till stranden i Atrani går du igenom en gullig liten tunnel.

Middagarna intog vi antingen i Ravello eller i Amalfi, dit vi tog oss med lokaltransport. I båda dessa små städer finns en mängd olika restauranger, och de serverar framförallt fantastiska fiskrätter. Men vill du, kan du även testa den lokala pastan scialatelli, en kortare och tjockare version av fettuccine-pasta. Och med närheten till Napoli, där pizzan en gång i tiden föddes, är det en självklarhet att även denna runda delikatess bör inmundigas minst en gång under din semester.

När du semestrar på Amalfikusten går det inte att inte avsluta middagen utan en avec i form av limoncello. Framförallt Sorrento-halvön är världskänd för sina smakrika citroner – och de är så pass unika att de fått beteckningen IGP vilket betyder att de är geografiskt skyddade.

Läs hur du gör din egen limoncello här.

All äkta limoncello som produceras i Italien består av citroner från Sorrento-halvön, och att njuta av denna söta dryck i samband med en solnedgång på platsen där den framställs, är något alldeles speciellt.

Atrani_citroner
Med citroner från Sorrento kan man göra massa gott – till exempel likören limoncello.

Det har sagts många gånger förr, men Amalfikusten är det närmsta man kan komma paradiset på jorden. Och att bo i en liten pärla som Atrani är pricken över i. Jag kommer definitivt återvända!

Vill du veta mer om Atrani?

Om du vill veta mer om Atrani, kan du läsa om våra hotell och semesterlägenheter, samt hitta fler tips om platsen här. Du är också varmt välkommen att ringa oss på 040 60 60 499 eller att skriva till oss här om du har frågor om Atrani.

Om du vill veta mer om våra resor till Amalfikusten, så kan du besöka denna sida, där du också hittar alla våra hotell och semesterboende i och omkring området.

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer