Guja och alphotellet på Italiens kant

Ett hotell som vilar i famnen på ett dramatiskt landskap? Japp, det finns det gott om, och ett av mina favoriter är Maison Tissiere, som ligger Valle d’Aostas alpland på gränsen till Frankrike och Schweiz. Här har eldsjälen Guja förvandlat sin fars gamla herdehytt till en fridfull ficka av ro, där kontrasterna mellan snön och högfjällssolen utanför, möts i dyst dialog med hotellets moderna inre.

Jag träffade Guja för att prata om de öde, oberörda landskap som hotellet är omgivet av, om gästfriheten i de små bergssamhällena, om den eviga sön och den starka högfjällssolen, om alpregionen Valle d’Aosta under sommaren, om den långa familjehistorien som ligger bakom hotellets byggnader – och mycket, mycket mer…

Hur fick du idén till den vällyckade inredningen på Maison Tissiere?

Genom att lyssna till husets egen röst. De två alphytterna, som hotellet består av, är så fulla av ro och harmoni att jag inte kunde göra annat, och med det våldsamma bergssceneriet som utspelar sig utanför, tvingades jag att skapa en sådan kontrast av stillhet. Min far ärvde faktiskt Ferdinando-husen av mina gammelfarföräldrar, och år 2000 började vi att renovera platsen för att göra om det till ett hotell. Det visade sig vara en jättestor uppgift, för de 200 år gamla byggnaderna skulle leva upp till både moderna krav om komfort, och samtidigt följa Italiens stränga regler om bevarande av gamla byggnader.

Jag är själv utbildad inredningsarkitekt och har alltid inspirerats av nordiska och japanska linjer – min idol är faktiskt Alvar Aalto – så min egen stil är ren och enkel. Och då jag reste runt och besökta fjällhotell i Frankrike och Schweiz, för att inspireras, insåg jag att vi här i Valle d’Aosta har ett helt unikt höjdläge, som både tillåter frodiga ängar, högfjällssol och utsikt till snön på bergstopparna. Så inredningen blev modernare och enklare, med ljusa textilier och golv, som balanserar det starka ljuset utomhus. Den största utmaningen var den moderna tillbyggnaden, som idag rymmer SPA:et, restaurangen och poolen, och sjunker perfekt in i omgivningarna.

Udsigt fra restauranten på hotel Maison Tissiere
Det serveras inte bara god mat, men också en fantastisk utsikt i restaurangen på Maison Tissiere.

Men vad ska man göra i en alpregion på sommaren?

Allt det som man burkar – och mer därtill! Det är sant att folk vallfärdar till Alperna under vintermånaderna för att åka skidor, men snön försvinner inte bara för att det blir sommar. Femton kilometer härifrån är bergen så höga, att snön ligger kvar året runt, och smyger dig runt till de öde, oberörda landskapen. Men först och främst älskar de flesta att komma hit på gund av luftens friskhet, och den nästan berusande, rena atmosfären, helt fri från stök och förorening. När Italiens städer och stränder överhettas i sommarvärmen, kan vi häruppe i bergen istället erbjuda lugnt och ro, svala nätter och massor av andra upplevelser: ta en lång vandringstur i naturparken Gran Paradiso eller besök Savoy-furstens jaktslott.

I de små bergssamhällena älskar man musik, så i juli och augusti tar mängder av festivaler plats under öppen himmel. Och så är september och oktober månad också härliga här, med druvskörd och de vackraste av färger. Valle d’Aosta är en gränsregion på flera olika sätt: bergen skiljer södra Europa från resten av kontinenten, och landskapet är fullt med arkitektoniska spår, som sträcker sig hela vägen tillbaka till romartiden, då man byggde fästningar för att skydda imperiet.

Hotel Masion Tissieres facade
Man kan ana byggnadens långa historia via Hotel Masion Tissieres fasad.

Hur känner man då, att Valle d’Aosta är en del av Italien?

På gästfriheten och det goda humöret – jag brukar säga, att varje italienare har en liten del napolitanare i sig, oavsett var i Italien man bör. Min far önskade ju att göra ett hotell, för att han älskar att ha människor runt omkring sig. Även om Valle d’Aosta är Italiens minsta region, och ligger mycket nära Centraleuropa, finns det klara spår som sammankopplar oss med resten av Italien. Ta också gastronomin, där vår respekt får lokala råvaror och recept används även i de mest simpla rätterna.

Jag brukar kalla dalen här för Lilla Toscana, fullt av vinbönder och vackra små byar. Därför älskar också många av våra gäster att spendera deras tid här på hotellet, för man känner sig helt enkelt hemma, omgiven av gästfrihet – folk tar sig en massage, utövar yoga, läser en bok ute i trädgården eller fördjupar sig i kreativt arbete. Och på grund av hotellets lilla storlek, kan vi tillfredsställa gästernas individuella behov – om det så är en kurs i meditation, en vegansk meny eller särskilda allergier… Det är gästfrihet på italienska!

Vill du läsa mer om Maison Tissiere? Då hittar du mer information om hotellets faciliteter, priser, omdömen, rum och mycket mer på vår hemsida.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer