Guiden till norra Italiens alla sjöar

Sjöarna i norra Italien är många. Varje år lockar de en massa Italienresenärer till området, men får de samma upplevelse oavsett vilken sjö de besöker? Svaret är: bestämt nej! Sjöarna är mycket olika varandra, både i storlek och utformning. Även landskapet varierar mycket från sjö till sjö – samt den publik var och en av sjöarna lockar till sig. Denna snabb-guide kanske kan hjälpa dig att välja vilken av sjöarna i norra Italien, som bäst kommer uppfylla dina önskningar.

Sjöarna presenteras från väst till öst.

Ortasjön

Ortasjön ligger i Piemonte, och är den lite översedda lillasystern till Maggioresjön. Denna lilla sjö har all rätt att kräva mycket uppmärksamhet – även om få turister hittar hit: besök den stämningsfulla medelåldersstaden Orta San Giulio, eller den lilla egendomliga ön Isola di San Giulio som kan nås med båt från Orta San Giulio. Dessutom sägs det att Ortasjön är Europas renaste sjö, vilket inte är något dåligt alls om du skulle få lust att ta ett dopp!

Ortasøen
Ortasjön är inte bara en av de renaste sjöarna i Europa, utan också en av de vackraste.

Välj Ortasjön om du värdesätter en vacker medeltida stad, särskillt rena sjöstränder och utflyktsmöjligheter i ett område utan för många turister.

Om du vill veta mer om Ortasjön så bör du läsa min kollega Allans spännande artikel om sjön här.

Maggioresjön

Maggioresjöns västra sjöbredd ligger i Piemonte, medan den östra sjöbredden ligger i regionen Lombardiet – och den norra delen ligger faktiskt i Schweiz. Maggioresjön har stor öppna vidder, och en storslagen natur, men saknar ligger lite bakom de övriga sjöarna då det kommer till kulturella kvaliteter. I gengäld kan sjön stoltsera med de tre praktfulla Borromeiska öarna, vilka alla kan besökas bland annat med båt från Stresa.

Maggioresøen med Borromee-øerne
Maggioresjön bjuder bland annat på de vackra Borromeiska öarna.

Välj Maggioresjön om du önskar gott om plats och vacker natur.

Comosjön

Comosjön är den mest dramatiska av sjöarna i norra Italien. De kringliggande bergen växer ståtligt upp mot höjden och ramar in sjön på ett otroligt vackert vis. Sjön är särskilt känd för sina stora, praktfulla villor och botaniska trädgårdar, vilket också avspeglas i dess klientel: hit kommer ingen som vill bo i stora semesterresorter utan själ. Två av sjöns mest kända pärlor är städerna Bellagio och Varenna.

Comosøen
Comosjön har några av de mest spektakulära omgivningarna bland sjöarna i norra Italien…

Välj Comosjön om du vill uppleva panoramautsikter och stämningsfulla städer i en elegant miljö.

Läs min kollega Louises tips om en utflykt på svindlande höjder kring Comosjön här.

Iseosjön

Iseosjön är precis som Ortasjön något förbisedd och betraktas som en lillasyster till Gardasjön. Iseosjön är framförallt känd för Monte Isola som är den största ön i en sjö i Europa. Du kan ta en båt ut till ön från många av städerna längs sjön, och väl framme kan du njuta av en ö som är ett idealt, bilfritt utflyktsmål. Sjön är dessutom känd för vindistriktet Franciacorta, som gränsar till sjöns södra del.

Udsigten over Iseosøen fra Monte Guglielmo
Den fantastiska utsikten över Iseosjön från Monte Guglielmo.

Välj Iseosjön om du önskar att kombinera sjölandskap och ett känt vinområde, och slippa de stora turistgrupperna.

Läs mer om Iseosjön här.

Idrosjön & Ledrosjön

Idrosjön och Ledrosjön erbjuder lugn och ro i natursköna omgivningar, endast en kort biltur bort från den mer omtalade Gardasjön (cirka en kvart till Ledrosjön och 30 minuter från Idrosjön). Gemensamt för sjöarna är att de är små och ligger högt, så vattnet är några grader svalare än i Gardasjön.

Välj Idrosjön eller Ledrosjön om du värdesätter lugn och ro och samt fina aktivitetsförhållanden.

Ledrosøen
Ledrosjön erbjuder många aktiviteter på vattnet, varför inte prova på vindsurfing på din semester?

Om du vill veta mer om den vackra Ledrosjön, så bör du läsa vår populära artikel om sjön här.

Gardasjön

Gardasjön är för många den starkast lysande stjärnan av sjöarna i Italien. Sjön är Italiens största, och talar till många olika typer av besökare: här hittar du grupphotell, barnvänliga familjeresorter och personliga högkklasshotell. I södra delen av sjöön hittar du de största städerna i ett plattare landskap med sjöstränder och kort avstånd både till Verona och nöjesparken Gardaland. I den norra delen av sjön hittar du fler höjdskillnader, panoramautsikter och goda möjligheter för en avstickare till Dolomiterna.

Malcesine ved Gardasøen
Gardasjön har en lång rad attraktiva städer längs sjöbredden, här Malcesine…

Välj Gardasjön om du önskar mångfald, turistfrämjande städer och internationella menyer.

Om du vill veta mer om Gardasjön kan du läsa min artikel om mina favoritstäder längs Gardasjöns sjöbredd här, eller min andra artikel om Gardasjöns inofficiella huvudstad här.

 

Om du vill se alla våra hotell och semesterlägenheter i vid Gardasjön, samt läsa om resor med flyg till Gardasjön, kan du besöka vår sida om det här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer