En guide till maten i Italien

Siciliansk pasta med sardiner
Siciliansk pasta med sardiner.

Italienarna brinner för mat och matlagning, och det är lätt att förstå, för det italienska köket är baserat på färska råvaror av hög kvalitet. Det är därför också stor skillnad på de rätter du blir serverad i de olika regionerna i Italien. Informationen här nedan är därför generaliserad, då det är omöjligt att gå in på djupet i endast en artikel. För att uppleva varje unik regions särskilda traditioner, uppmanar vi dig därför att själv testa de gastronomiska härligheterna på en (rund)resa i landet.

Frukost i Italien

Italienarna gör inte en stor sak av frukosten, och ofta nöjer de sig med att ta en kopp kaffe utan att äta något till.

På hotell, där frukosten som regel är inkluderad i priset, får du något att äta, men du ska inte förvänta dig den största frukostbuffén, även om det naturligtvis finns hotell där de serverar en stor frukost – till glädje för gästen. En italiensk frukost är generellt sötare än den vi är vana vid hemma, och de vanligaste frukostföremålen är croissanter, kakor och tårtor, och till detta dricker man antingen en espresso (caffè) eller en cappuccino – du kan också be om varm choklad

Menu
Betäll à la carte och få med dig flera smakupplevelser hem från semestern.

Huvudmåltider i Italien

Italienarna är ett folkslag som ofta äter ute på restaurang, både mitt på dagen och på kvällen – mitt på dagen av praktiska skäl och på kvällen (och vid söndagslunchen) för att det är ett trevligt sätt att spendera tid med nära och kära. Vardagslunchen tar sällan lång tid, då det handlar om att hålla kortast möjligaste paus – oavsett om det är arbete eller siesta som sedan väntar. Men på kvällen och vid söndagslunchen tar man god tid på sig, och en måltid kan enkelt hålla på i flera timmar.

Middagen är som regel uppdelad i fyra rätter: antipasto, en aptitretare som ofta består av kallskuret och ost med olika tillbehör; primi piatti, en solid förrätt som ofta står för middagens kolhydratintag i form av pasta eller risotto; secondi piattihär kommer proteinet in i bilden, i form av kött, fågel eller fisk och om du vill kan du beställa in contorni (oftast olika typer av grönsaker eller potatis) som tillbehör; och slutligen dolce, efterrätten som kan vara allt från gelato till tiramisù eller färsk frukt. Är ni två personer, och aptiten är begränsad kan ni naturligtvis dela en rätt – be då om una in due, det vill säga en portion till två personer.

Det finns olika typer av restauranger i Italien, där de vanligaste är ristorante och trattoria. Generellt är en trattoria en enklare typ av restaurang, där man inte håller lika noga på etiketten, men där atmosfären är varm och maten ofta lagad med stor passion. Dock ska man inte enbart lita på namnet, det finns även trattorior som blivit väldigt förnäma och numera serverar lyxmat till skyhöga priser. Gör din research innan du bokar bordet!

Servicenivån i Italien

Servicenivån är hög på nästan alla italienska restauranger, och uttryck som det var inte jag, det var min kollega är helt okända, medan ordet súbito (på en gång) däremot används ofta – och om en servitör lovar en sak, behöver du heller inte vänta många ögonblick på det du önskat.

I motsats till i många andra länder, behöver du inte beställa alla dina rätter på en gång, för då riskerar du att få din secondo innan du är färdig med din primo. Du kan på de flesta ställen nöja dig med att beställa din första rätt, och behålla menyn för att eventuellt beställa något mer, om du fortfarande är hungrig. Du ska också komma ihåg, att huvudrätterna, det vill säga i secondi ofta kommer utan garnityr, och att du därför ska beställa extra controno om du inte vill äta köttet/fisken för sig själv. Dock finns det ingen garanti för att contornon kommer samtidigt som secondon… det är Italien, helt enkelt – bara att acceptera!

Pizza
En äkta italiensk pizza.
Pasta med skaldyr
I Italien kan du smaka på en mängd olika pastarätter, här med skaldjur.

Pizza och pasta

Vi här uppe i norr gör gärna likhetstecken mellan italiensk mat och pizza. Men det är fel av två anledningar – dels erbjuder Italien på så många fler rätter än bara pizza, dels är pizza mer än bara en maträtt i Italien, det är en institution, och det finns rigida regler för hur man gör en äkta napoletansk pizza. Neapel, som sägs vara staden där pizzan en gång föddes, och dess invånare är mäkta stolta över denna kulturella maträtt, och skulle du fråga en neapolitanare skulle han påstå att det inte går att få en vera pizza neapolitana (en äkta napoletansk pizza) utanför stadens gränser – medan vi i Sverige nog är lite mer öppet inställda och anser att en god pizza, det kan man hitta i hela det långa stövellandet.

När det kommer till pasta, finns det nog lika många pastarätter som det finns invånare i Italien – miljontals. Nå, det kanske är lite av en överdrift, men faktum är, att vart du än beger dig i landet, så kommer du att få smaka på en pastarätt som är speciell och unik för den regionen, provinsen eller staden. Sen går det ju självklart att diskutera precis hur unik rätten är – det kan handla om att man endast adderat en krydda eller ändrat tillagningstiden i jämförelse med “samma” rätt från grannregionen, men man gör helt enkelt vad man kan för att få kalla sin pasta originell.

Pasta tillhör för övrigt många italienares favoritlunch – det går snabbt och du blir mätt, precis så som en lunch bör vara.

Mellanmål i Italien

Trots de rätt mäktiga huvudrätter du kan få i Italien, finns det ett stort utbud av smårätter av olika typer på de olika italienska caféerna och barerna. Och italienarena tar sig till dessa platser under hela dagen för att får sig ett sådant mellanmål – framförallt på förmiddagen, då hungern kryper på efter avsaknaden av frukost.

Panini, pajer och kakor ligger framme på de flesta caféer, och de kommer i alla möjliga olika former och storlekar, liksom att färdiglagade smårätter säljs från snack-barer och butiker.

Isbar
Är du en gottegris, kan du med glädje besöka en gelateria i Italien – kanske till ett mellanmål.

Menyn i Italien

Den italienska menyn är, som ovan nämnt, oftast uppdelad i flera grupper:

  • Antipasto – ungefär motsvarande Frankrikes hors d’oeuvre
  • Primo piatto (pl. primi piatti) – ungefär motsvarande Frankrikes entrées. I denna kategori hittar du framförallt olika pastarätter, men också risotto och soppor.
  • Secondo piatto (pl. secondi piatti) – vad som kan jämföras med huvudrätter, uppdelat i kött (carne), fisk (pesce) och fågel (främst pollo – kyckling).
  • Contorno (pl. contorni) – tillbehör till huvudrätterna, oftast sauterade grönsaker, stekt potatis eller liknande.
  • Dolce (pl. dolci) – alla slagt efterrätter, som t.ex. ost, frukt, kakor, traditionella desserter och glass.

Resor till Italien

Liksom de kulinariska upplevelserna skiftar från region till region, hittar du i urvalet av hotell och semesterbostäder i Italien här hos Hideaways, ett brett urval av små, mysiga platser. Det finns inte ett hideaways som är det andra likt, och därför är vi övertygade om att det finns något som passar precis dina önskemål till semestern i Italien.

Läs mer om resor till Italien

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att 

prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer