Guide till ditt favoritkaffe på Italien-resan

En liten inblick i den italienska kaffekulturen.

Tillsammans med Frankrike, är Italien det land i världen, som har den mest raffinerade kaffetraditionen – och kanske också det mest välsmakande kaffet. “Jag lärde mig att dricka kaffe i Italien” är en vanligt förekommande mening från Italienresenärer, som tidigare inte var så stora fans av den svarta drycken.

Kaffe på italiensk manér

Om du vill dricka ditt kaffe på riktigt italienskt manér på din resa i Italien, så ska du gå förbi en bar, och ta en snabb caffé (espresso) medan du står vid bardisken. Italienarna beställer aldrig en espresso, utan säger caffé, vilket helt enkelt är en single espresso utan mjölk. Smaken är kraftig och fyllig, men även om en espresso smakar starkare än filterkaffe, innehåller den faktiskt mindre koffein – så du behöver inte oroa dig över att ligga vaken hela natten efter att ha avnjutit en espresso till desserten. Och om den lilla koppen in är tillräcklig för att få dig att komma igång på morgonen, så beställ en doppio – en dubbel espresso.

Cappuccino och caffé latte

Den italienska cappuccinon är nog det kaffe, som främst har tagit svenskarnas hjärta med storm, så även caffé latten. Många är av uppfattningen, att det inte är någon skillnad på de två – de serveras bara olika. Det är inte helt sant… En cappuccino, som normalt serveras i en kopp, består av en tredjedel espresso, en tredjedel ångad mjöl och en tredjedel skum.

Kaffe är en stor del av italienarnas vardag…

En caffé latte, däremot, är ett stort glas ångad mjölk, vari du häller en espressoshot. Caffé latte är faktiskt inte alls så populär i Italien, som den har blivit i många andra västliga länder – och var uppmärksam: om du beställer en latte som vi gör här hemma, så får du bara ett glas mjölk. I Italien måste du säga hela frasen caffé latte om du ska få det du tänker dig.

Caffé macchiato

I Sverige dricker vi cappuccino när som helst på dagen, även efter måltider. Detta är inte fallet i Italien, där den endast dricks innan klockan 11 på morgonen, som del av frukosten. Efter maten, och på övriga tidpunkter på dagen, dricker italienare helt enkelt caffé. Om denna skulle vara för stark för dina smaklökar, och en cappuccino är lite för mättande, så testa en caffé macchiato, en espresso som toppas med lite skummad mjölk.

Freddo och granita di caffé

Om du är i Italien under de varma sommarmånaderna, och är i behov av att svalka av dig med något gott och uppiggande, så beställ en freddo eller en granita di caffé. En freddo är en espresso som serveras kall, ofta med is, och en granita är en espresso som mixas med krossad is och på så vis liknar en slushy med kaffesmak (granita kan däremot också fås med andra smaker).

Vilket kaffe njuter du av på din resa till Italien?

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer