Guide inför din första resa till Thailand

Se fram emot en avslappnande semester i Thailand.
Se fram emot en avslappnande semester i Thailand.

Thailand är ett av svenskarnas favoritresmål i öst. Har du en gång upplevt det gästfria landet med dess härliga gyllene stränder, låg priser och goda mat, är det lätt att förstå varför. Om du däremot aldrig har varit i Thailand, får du här tips och råd till en oförglömlig första resa till Thailand.

Upptäck det lokala köket

Det är säkert drömmen om att få slappna av på tropiska stränder, som först och främst fått dig att boka resan till Thailand. Men det finns en annan sak du kan se fram emot precis lika mycket: det lokala kökets förträffligheter. Det är nämligen inte utan anledning som beresta foodies ofta framhäver thailändsk gastronomi som något av det bästa i världen.

Läs mer om de kulinariska upplevelserna i Thailand

Lite bonusinformation inför ditt restaurangbesök: det är ofta inte dukat med kniv – endast gaffel och sked, och om du ska följa thailändska traditioner, använder du gaffeln till att putta upp maten på skeden. Man delar traditionellt på rätterna på bordet och använder här gaffeln till att ta från de gemensamma faten och skålarna. Därför är det endast skeden som stoppas i munnen. Deltar du i en måltid med lokala invånare som serveras helt utan bestick? Då använder du höger hand att äta med – den vänstra handen är förbehållen något helt annat enligt lokal kutym…

Det är inte endast på faktiska restauranger som du kan se fram emot stora smakupplevelser. Thailand är berömt för sina gatukök, där du ofta får en mer autentisk matupplevelse än på restaurangerna. Därtill kommer, att priserna för en måltid här nästan är oroligt låg sett med svenska ögon.

Marked Thailand
Flytande marknad i Thailand. Foto: Georgie Pauwels, CC BY 2.0.

Insup stämningen på en marknad

Även om större delen av all de billiga märkesvaror som säljs på de stora marknaderna är kopior, är de färgrika marknaderna en av alla de saker du bör uppleva på din semester i Thailand. Oavsett om det är Chatuchak-marknaden i Bangkok, den flytande marknaden i Tha Kha, eller Thailands största nattbazar i Chiang Mai, så finns det ofta ett stort urval av vackra, lokala hantverk som är perfekta som souvenirer från resan. Pruta gärna på priserna, och kom ihåg att du här, precis som i större delen av Thailand, kommer långt med ett leende.

Vett och etikett i Thailand

För många är Thailand kanske inte längre ett exotiskt resmål på samma sätt som det var för bara några årtionden sedan. Men första gången du reser till Thailand, kommer du ändå att märka att du kommit till en mycket annorlunda kultur än du är van vid. Generellt kommer du att uppleva att thailändarna är mycket öppna, gästfria och glada. Vill du visa dig från din bästa sida, och möta lokalbefolkningen och deras traditioner med störst möjliga respekt, så finns det några kulturskillnader som är bra att känna till innan avresa.

Leendets land

För oss lite kyliga nordbor, kommer det nästan som en chock hur glada och tillmötesgående thailändarna är. En del av förklaringen hittas i Buddhismen, Thailands främsta religion, där man prioriterar harmoni högt, och knappt visar något temperament vid en konflikt, för att ingen ska tappa ansiktet. Att bli upphetsad anses vara extremt ohövligt, och är ett tecken på bristande självdisciplin. Om det är något du inte är nöjd med, kommer du därför längst med ett leende och lite extra tålamod.

Thailändarnas leende väsen kommer du framförallt att uppleva om du reser med barn – inte bara på hotellen, men också när ni tar er runt i området. Därtill kommer naturligtvis det faktum, att det inte råder någon brist på barnvänliga stränder i Thailand. Stranden vid Hua Hin har rykte om sig att vara landets mest familjevänliga strand – och det är inte utan grund.

Tips och råd inför en resa med barn i Thailand

Sko Thailand
Flip-flops kan vara mycket praktiska i Thailand, då man normalt inte har skor på sig inomhus. Foto: Mattes, Public domain.

Huvud och fötter

Om du vill undvika att förnärma thailändarna, ska du vara försiktig med vad du gör med fötterna. Det anses vara förolämpande att peka fötterna (framförallt fotsulorna) mot en thailändare. Och har du för vana att klappa folk kärleksfullt på huvudet, så är det också en dålig idé att göra i Thailand. Inom Buddhismen är huvudet det heligaste på kroppen, så att beröras av en främling på huvudet, är mycket kränkande – även om det är ett barn. Generellt är det bra att tänka på, att man i stora delar av landet är mycket konservativ vad gäller kärleksfulla yttranden och beröring i det offentliga rummet.

Wai eller inte?

Medan vi i Sverige hälsar på både vänner och okända med en kram, är det i Thailand tradition att hälsa på varandra helt utan kroppskontakt. Istället lägger man sina handflator mot varandra, framför sig som vid en bön, och bugar därefter med huvudet. Detta kallas wai och används både nära man möts och säger farväl. Därutöver används wai om man ber om ursäkt eller säger tack.

Som turist förväntas du inte att inleda med ett wai, men det är dock god kutym att göra wai tillbaka, om en thailändare hälsar på dig på det viset. Undantaget är servitörer, butiksanställda, städpersonal och annan servicepersonal som du möter på din väg – här kan du svara på ett wai med ett vänligt leende eller en liten nick med huvudet.

Stor respekt för kungen och den kungliga familjen

Thailand är precis som Sverige en monarki, där monarken formellt sätt är stadsöverhuvud, men har få egentliga befogenheter. Du ska dock komma ihåg, att kunden och den kungliga familjen i Thailand har en betydligt högre status än här hemma, och där vi här hemma i praxis inte längre dömmer folk för majestätsbrott, ser det annorlunda ut i Thailand. Här är det risk att få flera års fängelse om du kritiserar eller förnärmar den kungliga familjen – även att trampa på en sedel med konungens ansikte på, anses som brist på respekt.

Nationalsång morgon och kväll

Thailändare är generellt mycket patriotiska, vilket bland annat kommer till uttryck genom att nationalsången, Pheng Chat, spelas på radio och TV klockan 8 och 18 – varje dag. Likaså kan du uppleva att nationalsången på denna tidpunkt spelas på köpcentrum, och när detta sker stannar thailändarna det de håller på med och står stilla tills sången är slut. Även om du inte kan sjunga med i den thailändska nationalsången, bör du av respekt till de lokala göra samma sak. Likaså förväntar man sig att du reser dig i bion eller på teatern, när Kungens sång, Phleng Sansoen Phra Barami, spelar innan föreställningen.

strand kvinde Thailand
Nöj dig med att visa bikinin på stranden…

Mer blygsamma

Det varma, soliga klimatet bjuder naturligtvis in till lätta sommarkläder, men var uppmärksam på att man i Thailand generellt är mer blygsamma. Även på turistiga badorter, är det därför inte ansett okej att promenera runt i bikini eller i bar överkropp när du promenerar runt i stan, eller när du ska till strandbaren för att njuta av en förfriskning.

Om du besöker ett av Thailands alla vackra tempel, wat, ska du komma ihåg att ta med lite extra kläder. Här ska du vara anständigt klädd, det vill säga inga korta shorts eller nederdelar, och inga bara axlar. Kom också ihåg att ta av skor och hatt innan du går in i templet. Visa särskild respekt för munkar och Buddhastatyer (som inte får beröras).

Koh Samui
Koh Samui, en av Escapeaways destinationer i Thailand.

Resor till Thailand

Escapeaway är specialister på resor till Thailand, där du bor på handplockade hotell och semesterbostäder. Här kan du slappna av helt och hållet, i vackra omgivningar, och dessutom ha en bra utgångspunkt för att utforska den lokala kulturen och sevärdheterna.

Se alla resor till Thailand med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer