Grissini – piemontesiska brödpinnar

Jag tycker väldigt mycket om att baka och briljera i köket, framför allt när det är kallt och trist ute. Doften av nybakat bröd är alltid en fröjd för näsan. Därför vill jag gärna dela med mig av ett recept på de piemontesiska brödpinnarna grissini, som de flesta känner från de italienska restaurangerna, där de oftast står (fabriksproducerade) parvis förpackadepå bordet. Så har ni något att hitta på i dessa kalla vintermånaderna.

Grissini är en av de mer kända brödtyperna från Italien, och de är berömda även i utlandet. Det sägs att den första grissinin blev bakad omkring år 1679 vid hovet i Turin, då prinsen av Piemonte, hertigen Vittorio Amedeo var vid dålig hälsa och inte kunde smälta vanligt bröd. Grissini är alltså en mer lättsmält (och hållbar) version av ett klassiskt bröd, vilket också har bidragit till dens populäritet då och idag.

Ordet grissini kommer från det piemontesiska ordet ghërsa, som betyder långt bröd. Napoleon som också älskade grissini och fick dem fraktade från Turin till Paris, nöjde sig med att kalla dem les petits bâtons de Turin (de små stavarna från Turin).

Fakta
Tillagning: 45 min (30 min. förberedelse och 15 min. baktid)
Antal portioner: 6

Ingredienser

  • 700 g vetemjöl
  • 7 cl olivolja
  • 15 g grovt salt
  • 20 g jäst
  • 32 cl vatten, fingervarmt

Utöver detta behövs durumvetemjöl för knådning. Hittar du inte durumvetemjöl går det även bra med mannagryn. Tillsätt eventuellt rosmarin eller andra kryddor, såsom oregano, sesam eller kummin för mer smak.

Tillagning
Blötlägg jästen i tillräckligt med vattnet, blanda sedan jästblandningen med mjöl, salt och olivolja och låt stå i ca. 10-15 minuter. Låt sedan degen jäsa medan den är övertäckt i ca. 30 minuter – 1 timme.

Dela degen i lika stora delar – så många antal som man önskar grissini. Den ideella tjockleken och längden är ca. ½-1 cm i diameter och maximal längd enligt längden på din bakplåt. Ursprungligen är de lika långa som bagarens armar… Sprid ut rikligt med durumvetemjöl på bordet och rulla ut pinnarna. Man kan ev. vrida sina grissini så blir de lite trevligare att titta på och servera.

Lägg degstängerna på bakpapper smort med olivolja, pensla varje grissini med olivolja och strö över finhackad rosmarin, endast salt eller annan smakvariant.

Sätt ugnen på 180° C och baka pinnarna i 8-10 minuter. Dina grissini ska bli gyllene. Blir de inte spröda vid första försöket kan man efterbaka dem strax efter i ugnen. Bara stäng av värmen, ställ dem tillbaka i ugnen och låt luckan stå öppen, så stelnar och torkar de snabbt till sitt klassiska knapriga jag.

De förvaras bäst i en lufttät burk eller behållare, men äts helst helt färska. Grissini serveras stående i ett glas, som man ser det på restaurangerna.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer