Greklands blå flaggor

Falasarna-strand-Krata-Graekenland-Hideaways
Falasarna strand på Kreta.

Ännu en gång har Grekland hamnat i toppen på listen över stränder och marinor, som lever upp till den internationella utmärkelsen den blå flaggen, som varje år delas ut av Foundation for Environmental Education (FEE) i samarbete med nationella miljöorganisationer.

En flott andraplats

Grekland landade en flott andra plats bland 47 länder och dess stränder, hamnar och marinor som år 2017 stolt kunde låta den blå flaggan vifta i vinden, som ett fint tecken på gott vattenkvalitet, bra badsäkerhet, bra miljömässig information till besökarna, en korrekt behandling av den lokala naturen samt andra miljömässiga och kvalitetsmässiga kriterier.

För att en strand eller marina ska få mottaga den blå flaggan, ska den leva upp till totalt 24 kvalitetskriterier, som ska bevisas varje år, och som kontrolleras genom hela året av FEE som står för urvalet, samt den lokala samarbetspartnern – i detta fall The Hellinistic Society for Protection of Nature, ofta förkortat till HSPN.

Balos-bugten-Kreta-Graekenland-Hideaways
Balosbukten på Kreta

Totalt 486 grekiska stränder och 9 grekiska marinor fanns med bland det utvalda år 2017, vilka tog emot utmärkelsen i form av en blå flagg.

Ursprungligen ett franskt projekt

Den blå flaggan skapades som ett pilotprojekt i Frankrike år 1985, där de lokala kustkommunerna tilldelades utmärkelser för stränder och hamnar med bra vatten- och badkvalitet. Två år senare blev projektet upplyft på europeisk nivå av Europakommissionen, som kunde använda flaggan i samband med det europeiska miljöåret 1987. Sedan dess har projektet varit ett kännetecken för Foundation for Environmental Education.

Kretas blå flaggor

Även Kreta, som finns med bland våra resmål, tog emot blå flaggor, fördelade på Kretas fyra prefekturer, Chania, Rethymnon, Heraklion och Lasithi.

Chania

Några av de stränder som mottagit den blåa flaggan vid Chania är stränderna Platanias, Kalathas, Kalamaki och Stalos.

Strade ved Chania
Strade ved Chania. Foto: esther. CC BY 2.0

Rethymnon

Rethymnon mottog också sin beskärda del av blå flaggor, bland annat stränderna Skaleta, Plakias, Rodakino och Damnoni.

Heraklion (Iraklion)

Vid Heraklion gick de blå flaggorna bland annat till stränderna Anisaras, Matala, Potamos och Fodele.

Lasithi

Lasithi tog emot flest blå flaggor, varav en flagga gick till en marina.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer