Grekiska specialiteter

Tzatziki, moussaka, souvlaki, stifado, retsina – de flesta har hört talas om Greklands gastronomiska specialiteter, och vi är många som redan har tagit dem till våra hjärtan – och våra munnar. I en undersökning av publicerad på expressen.se tidigare i år, visar det sig att svenskars favoritland att resa till då det gäller maten, är Grekland – inte Italien eller Spanien som man annars kanske hade kunnat gissa på.

Här får du en överblick över några av de mest kända, och mest utbredda, kulinariska specialiteterna som du har möjlighet att smaka på, när du bor på ett av våra hideaways i Grekland.

Aptitretare/förrätter

Grekisk sallad

När det gäller grekiska aptitretare och förrätter, är det omöjligt att inte nämna den kända grekiska salladen, som på grekiska är känd under namnet horiatiki. Salladen äts inte endast som förrätt, utan lika ofta tillsammans med huvudrätter som ett förfriskande tillbehör till framförallt kötträtter.

Grekisk sallad
Grekisk sallad – en klassisk grekisk förrätt. Foto: Jason M Ramos, uppladdat under licensen CC BY 2.0.

Grekisk sallad består av skalad gurka i skivor eller bitar, tomat, fetaost, rödlök, kalamataoliver och naturligtvis mer än rikligt av den fantastiska grekiska olivoljan. Ofta tillsätts också lite oregano eller basilika på toppen.

Dolmadakia

Dolmadakia, eller vinbladsdolmar som vi också kallar dem i Sverige, är en annan mycket populär förrätt i Grekland, som – precis som den grekiska salladen – också kan avnjutas tillsammans med andra rätter, framförallt vid lunch.

Domadakia, som ursprungligen är en turkisk rätt, har också fått sitt namn från Turkiet (dolma), och är också ett bra exempel på det stora inflytandet det grekiska och turkiska köket har utövat på varandra. Många hävdar dock att rätten härstammar från den byzantiska tiden, och troligen kommer från det byzantinska kökets utbyten med det persiska och arabiska köket.

vindolmar liten
Domadakia, mer kända som vinbladsdolmar på svenska. Foto: Lesya Dolyk, uppladdat under licensen CC BY-SA 2.0

Rätten består av vinblad, som är fyllda med ris, hackade tomater, skivad lök, krossad vitlök, finstrimlad mynta, pinjenötter och citronsaft – som tillsammans med vinbladen ger dolmarna en lite syrligare smak. Ofta tillsätts också köttfärs till fyllningen.

Tzatziki

Tzatziki är kanske den mest kända av de grekiska förrätterna, men precis som den grekiska salladen är det inte ovanligt att äta tzatziki som ett tillbehör till huvudrätter.

Rätten består av grekisk yoghurt, blandat med riven gurka (pressad på sitt vatten), krossad vitlök, svartpeppar och salt – och naturligtvis grekisk olivolja. Man äter ofta tzatziki med pitabröd.

Huvudrätter

Moussaka

En av de mest lända grekiska huvudrätterna, är Moussaka, men precis som många andra grekiska rätter är det svårt att härleda rättens ursprung, då många imperium och folkslag befunnit sig på vad som idag är grekisk mark. Troligen kommer dock moussakan från det ottomanska rikets gastronomiska skapelser, och den grekiska moussakan är således en variant av den turkiska mousakkan, som i sin tur härstammar från den arabiska musaqa’h.

Moussaka
Moussaka, man skulle kanske kunna kalla det Greklands svar på Italiens lasagne. Foto: Kullez, uppladdat under licensen CC BY 2.0

Rätten består av ett ugnsbakat fat med nötfärs, saltade och avrunna auberginer, krossad vitlök, tomatpuré, stekta potatisskivor, finhackad lök och en krämig sås på toppen som består av mjölk, ost och ägg. I några versioner ersätter man auberginen med ris (eller potatis); i andra utesluter man potatisen och behåller auberginen; och i några ingår endast ris – kort sagt, det finns många variationer av denna rätt.

Souvlaki

Souvlaki, som på grekiska är diminutiv av ordet σούβλα (souvla) vilket betyder spett, är en annan mycket populär huvudrätt i Grekland. I mosats till många andra grekiska rätter som har influerats från andra kök, kan souvlaki inte tillskrivas någon påverkan från ett annat land – tvärtom. Rätten nämns först i verk av Aristoteles, Aristofanes och Xenofon, det vill säga i några av antiken huvudverk.

Lammsouvlaki med grekisk sallad. Foto: Geoff Peters, uppladdat under licensen CC BY 2.0

Rätten består, som namnet antyder, av små grillspett med någon typ av kött – ofta är det fläskkött, men även lamm och kyckling är vanligt, och några gånger kan du också hitta fisksouvlaki och olika typer av grönsaker på spettet (oftast paprika, lök och tomat). Rätten serveras ofta med en halv citron, som pressas ut över köttet, samt pommes frites. Andra gånger serveras souvlakin direkt från grillen, eller så tas köttet av spettet och läggs i ett pitabröd där det serveras med tzatziki och grekisk sallad.

Stifado

Stifado är en praktfull grekisk huvudrätt, som vi ofta överser här hemma – den är i alla fall inte lika känd som moussaka eller souvlaki, något som är helt oberättigat då den både är närande och välsmakande. Det är på tal om en solid och varm gryta, som har stått länge och puttrat innan den servaras – och den passar perfekt nu när den svenska hösten är på ingång.

Grytan består av kött, det kan vara allt från kanin, hare, oxe eller lamm, som kokas med lagerblad, kanelstänger, lök, rödvin, vitlök, tomatpuré, rosmarin, vinäger och olivolja.

Vin

Retsina

Enligt sägnen går grekisk vinproduktion hela 6500 år tillbaka i tiden, och de antika grekernas tillbedjan till vinguden Dionysos utvecklades till en sann kult i hela Medelhavsområdet – något som gjorde att vinproduktionen breddes ut ännu mer. Här komme jag dock endast nämna det vin, som idag har blivit en symbol för det grekiska vinet: det lika älskade som hatade Retsina-vinet.

Retsina-vinerna är i sig själv en slags kulturklenod inom den grekiska gastronomin, för vinets historia löper mer än 2000 år tillbaka. Men de flesta reagerar inte lika mycket över dess långa historia, som de gör över vinets mycket speciella smak – för är det något som detta något kontroversiella vin förenar både dess anhängare och motståndare i, så är det att smaken är väldigt speciell. Men vad är det då, som gör smaken så unik?

Kåda
Kåda är kanske inte du första tänker på när du tänker på ett välsmakande vin – men det är precis var Retsina-vinerna präglas av. Foto: Matacz, uppladdat under licensen CC BY 2.0

Det är inget mindre än den markanta smaken av harts, eller kåda. Denna smak kommer som resultat av det vis man förseglade vinkorkar förr i tiden, för att konservera vinet. På den tiden fanns det inga glasflaskor som vi har idag, och därför var det mycket vin som blev dåligt det första året, i samband med att det fick för mycket syra. Det var då, historiens grekiska genier kom på, att kådan från barrträd kunde användas för att försegla vinkärlen med, så att luften hölls borta. En sidoeffekt med denna uppfinning, var dock att kådan bidrog med en arom till vinet.

Då denna praxis sedermera blev överflödig i samband med romarnas introduktion av vintunnor på 300-talet e.Kr. blev kåda-aromen en del av Retsina-vinernas unika kännetecken, och är det än idag.

Läs också: Mat och dryck på Kreta

Se alla resor till Grekland med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer