Grekiska sevärdheter värda ett besök

rsz_apollo_temple_at_the_acropolis_of_rhodes_at_night_greece-shutterstock_114878389
Apollo-templet på Rhodos är en av många sevärdheter du kan besöka på en resa till Grekland.

Grekland har en lång och intressant historia, som går tillbaka till antiken. Många känner nog till Grekland som demokratins födelseland, och det finns många kulturella och historiska skatter att titta närmare på runt om i landet. Vilka sevärdheter du har möjlighet att se, beror naturligtvis på om du besöker en enkel grekisk ö, flera öar på en ö-luffning, eller reser runt på fastlandet.

Oavsett vad, så finns det många möjligheter att få andas in den antika atmosfären och stifta närmare bekantskap med Greklands kultur och historia. På bloggen hittar du många olika inlägg om de olika sevärdheterna i landet, men först ska du ju besluta vart exakt resan ska gå…

Sevärdheter i Athen

Det finns faktiskt flera akropoliser i landet, men den mest kända av dem alla befinner sig i landets huvudstad, Athen. Det är på tal om en platt klippa, tidigare känd som Kekropia, uppkallad efter den första konungen i Athen. Akropolis är idag en av landet största turistattraktioner, och det på goda grunder, för Akropolis finns också med på UNESCOs världsarvslista.

Akropolis athen
Akropolis i Athen är en unik plats i världen…

Akropolis kan endast besökas till fots, och befinner du dig i huvudstaden, är denna sevärdhet svår att undvika. Oraklet i Delfi förutsåg år 510 f.Kr. att Akropolis skulle bli gudarnas stad. Efter detta började man att bygga templen som du idag kan se ruinerna av. Här finns bland annat det kända Parthenon-templet, som var ett led i ett större byggnadsprojekt på Akropolis.

Är du i närheten av Akropolis, finns det också möjlighet att låta dig resa tillbaka i tiden genom att besöka den gamla stadsdelen Plaka. Här kan du gå runt på trånga gator och smala gränder i ett labyrintliknande gatunät. Avlägger du ett besök i Plaka, har du stora möjligheter att känna och se, hur det faktiskt såg ut i det antika Grekland – och inte det vore nog, så är här också fantastiskt vackert.

Plaka Athen
Plaka i Athen, ett område värt ett besök.

Athen bjuder också på en del museum, och är du t.ex. intresserad av arkeologi är Grekland, och inte minst Athen, ett rent Paradis. Flera av stadens stora museum för arkeologi eller konst bidrar till att ge en inblick i stadens och landets långa och händelserika historia.

Sevärdheter på öarna

Även de grekiska öarna bjuder på sevärdheter. Allt från Knossos på Kreta till Kolossos-statyn på Rhodos. Dessutom bjuder de flesta av öarna i den grekiska ö-världen på fantastiska stränder, som är sevärdheter i sig själva. Kyrkor och kloster finns också att finna på många av öarna, och de kan ge dig som besökare en inblick i religionens betydelse för landet.

Knossos Rhodos
Om du spenderar semestern på Kreta, ska du inte missa att besöka de vackra ruinerna vid Knossos.

På många platser, är det vidare möjligt att uppleva hur Grekland och de olika öarna genom tiden har försvarat sig mot turkar, osmaner och andra folkslag som varit intresserade att ta över landets centrala läge mellan Afrika, Europa och Mellanöstern.

När du vet vilka delar av landet du ska besöka, är sevärdheterna inte svåra att hitta – det gäller ofta bra att kunna prioritera för att hinna med att se just det du är intresserad av.

Läs mer om Grekland och hitta ditt unika hideaway på en av öarna här

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer