Gratis upplevelser i Lissabon

Lissabon är en förtrollande stad med massor av möjligheter att fördjupa sig i kultur och historia samt att njuta smaken av det autentiska portugisiska livet. Ett extra plus är, att du också kan spendera en upplevelserik storstadssemester i Lissabon utan att spränga budgeten. Här nedan får du följa med på en resa runt till några av den portugisiska huvudstadens mest fascinerande och kostnadsfria upplevelser.

Oavsett om du har en stram resebudget eller bara vill utforska charmiga Lissabon utan att spendera pengar hela tiden, får du här några tips på sevärdheter och attraktioner som inte kostar dig en krona – eller åtminstone bara en liten summa. 

De karaktäristiska spårvagnarna är inte helt gratis, men likväl en upplevelse du inte bör missa i Lissabon. Foto: Matthew FouldsUnsplash

Gästfria och fridfulla Lissabon

I den charmiga huvudstaden Lissabon på Europas sydvästra kant hittar du onekligen inte samma metropol-stämning och enorma variation som exempelvis i Paris eller London. Vad Lissabon däremot erbjuder, är en mer överskådlig, lugn, vacker och gammal huvudstad – som passar perfekt att utforska till fots. 

Den mer tillbakalutad atmosfären samt alla sevärdheter lockar varje år många turister till Lissabon. Naturligtvis tillsammans med det härliga, soliga klimatet och det stora utbudet färsk fisk och skaldjur från Atlanten som kan intas på flera av stadens trevliga restauranger.

Med cirka en halv miljon invånare är Lissabon en liten stad i förhållande till de flesta andra europeiska huvudstäder. Kanske är det en del av förklaringen till den unika stämningen i staden, och den gästfrihet man som turist möts av. Staden har lyckats bevara sin autenticitet. Då den inte är överväldigande stor, kan du utforska den på ett mer avslappnat sätt. 

Feira da Ladra
Feira da Ladra. Foto: Andrea Mann, CC BY 2.0

Loppisfynd och delikatesser

Marknaderna i Lissabon är ett måste för var och en som önskar uppleva ett autentiskt stadsliv som samlar lokala och besökare. Här finns också en chans att göra en god affär och hitta unika souvenirer. Du behöver självklart inte spendera några pengar här, men det är svårt att låta bli att handlar. Stadens marknader inte bara en plats där lokala köper dagens varor, men också en bra plats att smaka på lokala, läckra specialiteter.

En av de mest populära marknaderna i Lissabon, är Mercado da Ribeira, som också är känd som Time Out Market. Du hittar den i det historiska kvarteret Cais do Sodré. Här säljer man allt från nyfångad fisk, frukt och grönsaker under en stor kupol i orientalisk stil, dagligen mellan klockan 06-14. Även om du inte har behov att handla några ingredienser till matlagningen, är det spännande att utforska urvalet och känna av stämningen bland stånden. Här finns dessutom ett större matområde, runt ett långt gemensamt bord, där du kan prova på en rad läckra rätter från den olika bodarna.

En annan intressant marknad är Feira da Ladra på Campo de Santa Clara bakom klostret São Vicente de Fora. Denna loppis, som äger rum varje tisdag och lördag morgon, är den perfekta platsen att hitta antikviteter och roliga saker på. Här finns flera olika småbodar, men också säljare so endast erbjuder deras varor på en matta utlagd på marken. Även om här också finns en del ointressant tingeltangel, kan du också ha tur att göra riktiga fynd till ett lågt pris.

Oavsett vilken marknad du besöker i Lissabon, har du en chans att uppleva stadens puls och ta del av de lokalas vardagsliv. Ta dig god tid att utforska bodarna, interagera med de vänligaste säljarna och låta dig frestas av de kulinariska läckerheterna. Marknaderna i Lissabon är en sann fest för alla sinnen och en möjlighet att ta del av stadens magi med dig hem från semestern. 

LX Factory
Ingången till LX Factory pryds av en väggmålning. Foto: Sönke Biehl, CC BY-SA 2.0

LX Factory

LX Factory är ett av de mest spännande områdena för alla som på en resa till Lissabon önskar uppleva stadens mest kreativa och hippa sida. Detta före detta industriella komplex hittar du under bron Ponte 25 Abril, cirka halvvägs mellan centrum och Belém. Idag är ställets ursprungliga textilfabriker borta, och ersatts av LX Factory som är ett centrum i staden, för levande och kreativ kultur. Här finns flera kreativa verkstäder och du kan också besöka konstgallerior eller beundra den färgglada street art som pryder flera av väggarna i området.

LX Factory har också flera spännande butiker, caféer och restauranger. Därför kan du utan problem spendera en timme eller två på att utforska denna lilla kulturpärla. Unika arrangemang äger ofta rum, såsom konserter, utställningar och så kallade Open Doors. De sistnämnda är arrangemang där verkstäderna den första torsdagskvällen varje månad öppnar upp dörrarna för deras besökare. Det är för övrigt också en populär marknad här på söndagarna.

Efter ditt besök på LX Factory, kan du njuta av ett annat kostnadsfritt nöje: vandringen längs floden ut till Belém. Därute är du nästan tvungen att spendera lite av dina semesterpengar på att köpa en av de läckra tartletterna på konditoriet Pastéis de Belém.

Går eller cyklar du längs Tagus-floden ut mot Belém, passerar du också det iögonfallande museet MAAT. Foto: Stelios XenakisUnsplash

Gå på äventyr på de labyrintiska gatorna

Att gå på en promenad och upptäcka Lissabons äldsta kvarter, Alfama, är nästan som att stiga in i en tidsmaskin. Här har du chans att känna stadens sanna själ. Namnet Alfama kommer enligt sägnen från det arabiska ordet al-hamma som betyder bad och fontän. Det var också medan morerna hade herradömet över staden, som detta charmiga kvarter fick sin form med alla de smala, snirkliga gatorna. 

Som ett av få området i Portugal, kom Alfama lindrigt undan vid det stora jordskalvet år 1755. Här har du därför än idag en chans att njuta av de labyrintiska gatorna som präglade större delen av staden innan jordskalvet. Promenerar du idag en tur på kullerstensgatorna, kan du besöka katedralen Sé de Lisboa, Castelo de São Jorge och den förut nämnda loppmarknaden Feira da Ladra. Alfama har också spelat en unik roll för utvecklingen av den traditionella fado-musiken. När solen går ner, kan du på många platser fortfarande höra det charmiga ljudet av gitarrer och mandoliner fylla luften.

Alfama
Alfama. Foto: Dirk Olbertz, CC BY 2.0

Alfama är kanske stadens äldsta och mest kända kvarter. Men det är långt ifrån det enda stämningsfulla bairro, du kan utforska gratis i Lissabon. Det kan exempelvis varmt rekommenderas att hoppa på den ikoniska spårvagnslinjen 28E för att besöka Madragoa på andra sidan staden.

På samma sätt som Alfama, har Madragoa bevarat sin autenticitet och en atmosfär som annars ofta kan vara svår att hitta i moderna storstäder. Även om båda kvarter har en atmosfär av en svunnen tid, skiljer de sig också från varandra. Medan Alfama är berömt för sina medeltida slott och traditionella fado-musikplatser, är Madragoa mindre besökt och också mer oförstört. Madragoa är dock fortfarande en unik upplevelse med autentiskt vardagsliv och inte minst en chans att smaka på traditionell portugisisk mat. 

Lissabon ligger på cirka sju olika höjder. Staden är därför känd för sina vackra utsiktspunkter. Foto: ReiseuhuUnsplash

Utforska Lissabons utsiktsplatser

En av de största nöjena i Lissabon som är gratis, är att njuta av stadens alla utsiktsplatser eller miradouros. Dessa utsiktsplatser ligger utspridda över hela staden. De är en enastående möjlighet att få beundra den portugisiska huvudstaden från olika vinklar och perspektiv. 

Miradouros das Portas do Sol är enligt många en av de mest charmiga utsiktsplatserna i Lissabon. Härifrån har du en enastående utsikt över de snirkliga gatorna i Alfama med de karaktäristiska röda taken som sträcker sig ut mot horisonten. Du kan också se floden Tagus och fånga en glimt av Lissabons broar, däribland den ikoniska Ponte 25 de Abril.

>> Här hittar du Lissabons bästa utsiktsplatser

Utsiktsplatsen har ett öppet torg med bänkar och caféer där du kan slappna av och njuta av den pittoreska utsikten. Området är omgivet av charmiga byggnader och den närliggande Miradouro da Graça ligger inom promenadavstånd, vilket gör det möjligt att utforska flera utsiktsplatser på en promenad. 

Boka en resa till Lissabon med Escapeaway

Vill du bo på ett hotell handplockat av en resebyrå med många års erfarenhet av resor till Lissabon? Då ska du boka en resa med Escapeaway. Vi är specialister på att hitta hotell och semesterbostäder som kan skapa de optimala ramarna runt en upplevelserik semester.

I vår sökmotor hittar du ett brett urval hotell med goda omdömen från tidigare gäster. Du kan bo både mitt i hjärtat av Lissabon med de största attraktionerna inom kort promenadavstånd, eller längre ut längs kusten. Så kan du exempelvis kombinera storstadens erbjudande med det avslappnade strandlivet.

>> Se alla resor till Lissabon här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer