Gourmet-upplevelser på Lissabons största matmarknad

Mercado da Ribeira
Mercado da Ribeira. Foto: Julien Maury, Public Domain.

Om du ska resa till Lissabon, får du inte gå miste om ett besök på stadens största matmarknad, Mercado da Ribiera. Här kan du stilla hungern med lokala läckerheter, från alla de matbodar som är samlade under ett och samma tak.

Mercado da Ribeira

Mercado da Ribeira invigdes officiellt år 1892, och har i många år varit Lissabons viktigaste matmarknad.

Under de senaste åren, har Mercado da Ribiera dock genomgått en större förvandling, och idag kan du inte bara köpa goda, lokala råvaror till egen matlagning på marknaden, utan också serveras läckra måltider från en rad av huvudstadens bästa restauranger.

Mercado da Ribeira slagter
Du har många möjligheter för att köpa lokala delikatesser på Mercado da Ribeira. Foto: Paul Arps, CC BY 2.0.

Matbodarna har flyttat in

Efter att ha vunnit licensen för att driva den stora, traditionella matmarknaden i Lissabon, slog därför magasinet Time Out Lisboa således upp dörrarna får några år sedan, till en förvandlad matmarknad med nytt fokus: på de goda kulinariska upplevelserna. Detta har på kort tid gjort marknaden till ett högt uppsatt utflyktsmål för foodies från hela världen.

Det finns fortfarande ett brett urval av traditionella stånd i byggnadens ena flygel, där man varje dag fram till klockan 14 (ej söndagar) säljer ett brett urval av fisk, kött, frukt och grönsaker. Men därutöver har magasinet också valt att bjuda in delikatessbutiker och några av stadens bästa restauratörer till den ljusa, luftiga hallen.

Du hittar därför nu också en värld av bodar med en rad spännande matkoncept, där den gemensamma punkten är de goda, portugisiska råvarorna och de delikata rätterna. Bodarna ligger runt om torget, där man ställt upp långbord, som på kort tid har blivit en populär mötesplats för stadens invånare och besökande matälskare.

Du kan spendera många timmar på att utforska urvalet av delikatesser i bodarna, där du också kan hitta fina gåvor som t.ex. sardiner från Conserveira de Lisboa, vin från Garrafeira Nacional eller choklad från Arcádia.

Timeout Lissabon
Men ett stort urval matbodar, finns det något för var och ens smak. Foto: Bex Walton, CC BY 2.0.

Lokalt och internationellt

Ytterst få kan besöka Mercado da Ribiera, utan att själv också prova en eller flera av de läckra rätterna som serveras här. Du ska därför med fördel komma hit med god aptit, så att du har plats att prova olika lokala specialiteter. Det finns också flera matbodar, som serverar rätter av mer internationell touch, som t.ex. hamburgare och pizza.

Prisnivån ligger lite över den normala för Portugal, men matchas till fullo av kvaliteten. Du hittar Mercado da Ribeira på Avenida 24 de Julho, som ligger en kort promenad från metrostation Cais do Sodré.

Matmarknaden är öppen till midnatt (söndag-onsdag) samt till klockan 02 (torsdag-lördag), och du kan se fler video och bilder på marknadens Facebooksida.

Lissabon – ett Mekka för foodies

Mercado da Ribiera är inte den enda matmarknaden i Lissabon som är värd ett besök. Den traditionsrika och nu mycket hippa Mercado de Campo de Ourique bör till exempel också finnas med på varje matälskares lista över must-see-attraktioner i Portugals huvudstad.

Det är dock inte bara de intressanta matmarknaderna som lockar foodies till Lissabon från hela världen. En semester i den portugisiska huvudstaden är också en möjlighet att fördjupa sig i ett stort urval av goda restauranger och caféer.

Och om du vill avsluta med något sött, måste du också ta vägen förbi Portugals kanske mest kända bageri, Pastéis de Belém, för att smaka på den läckra krämiga pajen pastel de nata.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotel

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer