Gör dina egna italienska tryfflar – recept från glassbaren L’Angolo di Gelato i Florens

Tartufo är ursprungligen en fransk delikatess, men idag även en klassisk smakvariant på italienska glassbarer. Hos några glassproducenter är tartufo en gräddglass med frukt (t.ex. körsbär) eller nötter i mitten som blandas med delikat choklad. Tartufo kan också, som i detta fall, vara små delikata tryffelbollar, som serveras som dessert eller kanske som ett sött tilltugg till kaffet.

För att missförstånd inte ska uppstå i Italien, och du slutar med fel storts tryfflar i handen, kan dessa tryffelbollar också kallas Tartufo Dolce.

Här kommer ett recept på tryffel från glassbaren L’Angolo di Gelato i Florens, de är mästare på detta bakverk, om du frågar mig.

Fakta:
Tid: ca. 2 timmar
Antal: ca. 20 tryfflar

Ingredienser:

  • 250 g mörk choklad (70 % kakao), finhackat
  • 1¼ dl grädde
  • 20 g smör (rumstempererat)
  • Florsocker eller kakaopulver
  • evt. 5 cl Cointreau
  • evt. en halv vaniljstång

Koka upp grädden – eventuellt med en halv vaniljstång, om du föredrar den smaken. Häll den finhackade chokladen i en skål och häll över den varma grädden. Tillsätt det rumstempererade smöret och blanda ihop ingredienserna till en blöt smet (tillsätt också spriten i detta skede, om du önskar).

Låt smeten svala, tills massan hårdnar – det tar en cirka en timmes tid.

När massan är kall, rullas den till små bollar, därefter toppas de med florsocker eller kakaopulver, och serveras strax därpå – om de inte serveras direkt, ska de förvaras i kyl.

Du kan som variation till ovanstående recept, välja att smälta chokladen innan den blandas med grädden. En tredje variation, är att även blanda ner hackade hasselnötter – eller en annan favoritnöt – i smeten (cirka 140 gram till denna blandning).

Buon Appetito!

Taggar från artikeln
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer