GoldCar biluthyrning i Italien får böta flera miljoner euro

Vill du inte spendera hela dagarna vid poolen på din semester, utan också utforska ditt resmåls spännande sevärdheter? I så fall är en hyrbil oftast det enklaste och mest flexibla sättet att ta sig runt. Många svenska resenärer väljer att redan hemifrån boka en hyrbil till semestern.

Dessvärre visar antalet klagomål på biluthyrningsbolag, som kommer in till nätverket Konsument Europa (en organisation som hjälper konsumenter med klagomål på företagare i EU), att inte alla biluthyrare kan rekommenderas. Ett av de svarta fåren i flocken är de spanska bolaget Goldcar, som erbjuder bilhyra på de flesta flygplatser i länder som Italien, Frankrike, Spanien och Portugal.

Du kan inte hyra bil hos GoldCar via Escapeaway

Innan du läser mer om GoldCar biluthyrning, och varför de helt befogat fått den stora boten, är det värt att nämna att när du beställer en paketresa hos Escapeaway, så erbjuder vi inte hyrbilar från GoldCar – och inte heller från andra lågprisbolag som är kända för dess dåliga service och där kunderna ofta känner sig lurade.

En bilferie i Italien byder på mange muligheder, f.eks. en romantisk solnedgang ved havet...
En bilsemester i Italien bjuder på många möjligheter, t.ex. en romantisk solnedgång vid havet…
Der er fantastiske landskaber på en bilferie i Italien - her bakkerne ved Siena...
Det finns fantastiska landskap att upptäcka på en bilsemester i Italien – här backarna vid Siena
Tusindevis af danskere bevæger sig hvert år på en bilferie til Italien...
Tusentals svenskar ger sig varje år iväg på en bilsemester till Italien

Vi samarbetar endast med få utvalda biluthyrningsbolag, såsom Avis, Hertz och SIXT. Det är klart att även dess erkända bolag kan begå fel och ge dålig service, men det sker väldigt sällan i jämförelse med t.ex. GoldCar.

Använder sig av aggressiv marknadsföring

Nyligen har det italienska konkurrensverket (AGCM) dömt GoldCar i Spanien och Italien, till en böter på 2 miljoner euro för otillbörliga affärsmetoder. Företaget har enligt AGCM brutit mot reglerna för försäljning av extra bilförsäkringar, och inte heller informerat sina kunder om de oundvikliga kostnaderna och dolda priserna för påfyllning av bränsle.

AGCM kritiserar dessutom GoldCar för att utnyttja att kunden vid avhämtning av hyrbilen ofta befinner sig i en dålig förhandlingsposition. Många kunder har rapporterat att GoldCar inte ger sig, och att de därför känt sig tvingade att betala extra, annars riskerar de att bli utan en bil, och kanske förlora förskottsbetalningen av hyrbilen. Det finns också många exempel på att GoldCar inte godtar ett vanligt VISA-kort för depositionen – så har du inte ett Mastercard eller liknande, ska du enligt Goldcar betala för en dyr extra försäkring.

Med en bilferie i Italien opnår du optimal frihed...
Med en hyrbil i Italien uppnår du total frihet…
A29 på Sicilien er en helt speciel Autostrada
A29 på Sicilien är en alldeles unik motorväg…
På en bilferie bestemmer man selv tempoet og vejen...
På en bilsemester bestämmer du själv tempot och vägen…

GoldCar har under flera år haft ett dåligt rykte i hyrbils-branschen, men har trots allt lockat nya kunder med sina låga priser. Förhoppningsvis kan höga böter, som den från den italienska konkurrensmyndigheten, så bolaget att bättre sig, men man kan ju fortfarande ha sina tvivel…

Vill du undvika biluthyrningsbolag med dålig service och orättvisa förhållanden, finns det dock hjälp att hämta.

EU-insats säkrar bättre villkor vid bilhyra

På grund av en fördubbling av antalet klagomål över bilhyra från 2010 till 2016, har EU-kommissionen gått samman med nationella konsumentverk för att kräva, att hyrbilsbranschen ska hålla sig till EUs konsumentlag.

Det har lett till, att hyrbilsbranschens fem största bolag (Avis, Europcar, Enterprise, Hertz och SIXT) har gått med på att ändra och förbättra sin handelspraxis, villkoren i sina avtal och sin interna policy. För dig som kund medför dessa förbättrade riktningslinjer enligt Konsument Europa bland annat följande:

  • En klar procedur för bränslepåfyllning, där du alltid ska få möjligheten att hämta ut och leverera tillbaka bilen med full tank.
  • Att priset vid bokning ska inkludera alla uppenbara utgifter – t.ex. vinterdäck om det är lag om dessa.
  • Hyresavtalets viktigaste punkter ska förmedlas i ett lättförståeligt språk, som t.ex. information om antal kilometer som är inkluderade i priset, bränslepåfyllning, avbeställningsregler och deposition.
  • Att du ska få klara upplysningar om priser på extrautrustning, extra försäkringar och självrisk.
  • Att det finns en tydlig procedur för kontroll av bilen vid skador. Du ska således ha bevis och dokumentation innan biluthyraren kräver betalning. Du ska få se originalfakturan för en reparation.
  • Det ska finnas möjlighet att motsätta sig eventuella skador, innan biluthyraren kräver betalning.

EU-Kommissionen kommer fortsatt att övervaka branschens praxis.

Goda råd om bilhyra

Vi rekommenderar, att du alltid beställer en hyrbil hos ett erkänt bolag, som t.ex. Avis, Enterprise, Europcar, Hertz och SIXT. Du hittar dem alla i sökmaskinen på Escapeaway.se.

Man skal se sig for, inden man vælger biludlejningsfirma i Italien...
Du ska tänka dig för innan du väljer biluthyrningsbolag i Italien…
Italien på gadeplan, hvor det er bedst...
Italien på gatunivå, där det är som bäst…

Lågprisbolag som t.ex. GoldCar, som också opererar under namnet Rhodium, kan vi inte rekommendera, även om du ofta har de lägsta priserna. Det finns en orsak till att de är billiga, och att de får många klagomål. På Escapeaway har vi därför valt att på förhand svartlista de värsta biluthyrningsbolagen som vi känner till, i vår sökmaskin.

Vill du har fler goda råd om bilhyra i utlandet, så läs eventuellt mer hos Konsument Europa.

Bilhyra på flygplatserna i Italien

Hos Escapeaway erbjuder vi hyrbilar på alla flygplatser i Italien, ja och självklart också i de större städerna och på de mest populära resmålen. De flesta väljer docka att hämta upp sin hyrbil på flygplatsen och det är också här du hittar det största urvalet av hyrbilar, till bäst priser.

Top 5 flygplatser för bilhyra i Italien

Hos Escapeaway er det följande fem flygplatser som de flesta av våra gäster hyr sin bil från på sin semester:

Sök efter priser på din hyrbil online

Det är enkelt att beställa din hyrbil online. Har du endast behov av en bil, kan du se priser och beställa din hyrbil i Italien här, och beställer du en paketresa med flyg och hotell, kommer du automatiskt att erbjudas ett utval av hyrbilar när du beställer din resa.

Har du frågor om bilhyra i Italien är du självklart varmt välkommen att kontakta oss på Escapeaway.

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer