Gnocchi di patate fatti a casa – hemmagjorda potatisgnocchi

Det finns ett uttryck i Italien som säger Giovedì gnocchi, Venerdì pesce, Sabato trippa vilket kan översättas till torsdag: gnocchi, fredag: fisk, lördag: komage. Det är ett uttryck som härstammar från Rom och beskriver vad man historiskt sett har ätit dessa dagar – att jämföra med vår ärtsoppa på torsdagar, tacosmys på fredagar och kycklingfest på lördagar. Inga konstigheter alltså. Men det är intressant att undersöka varifrån detta uttryck kommer ifrån. Vissa italienska källor menar att det var de romerska kristna som åt gnocchi på torsdagen för att detta var dagen de ägnade sig åt botgöring – men att äta gnocchi tycker jag inte är ett straff, så jag går inte riktigt med på den beskrivningen! En annan förklaring är att de romerska osteriorna tillagade gnocchi på torsdagar för att sedan ekonomiskt klara av helgen som ofta innefattade tillredning av middagar med dyrare ingredienser. Den förklaringen tycker jag låter mer vettig, för gnocchi är ju billigt – huvudingrediensen är potatis, sedan behövs bara lite mjöl, ett ägg och en nypa salt.

Oavsett vad förklaring till uttrycket är, så är det här ett recept ni måste prova! Att göra hemmagjorda gnocchi är inte särskilt svårt, och när de väl är klara kan ni servera dem på många olika sätt: enkelt med bara brynt smör och salvia (min personliga favorit), med en tomatsås, eller varför inte med en aubergine- och saffranssås (det var denna såsen som tog mig vidare från första steget i Sveriges Mästerkock 2016 – en succé med andra ord).

Fakta:
Tillagning: ca 1 timme
Antal portioner: 4-6

Ingredienser:

  • 1 kg potatis
  • 300 g mjöl
  • 1 ägg
  • Salt
  • Polenta

Tillagning:
Börja med att skölja potatisen och lägg dem i en kastrull med saltat vatten (obs skala inte potatisen i detta skede). Låt dem koka mjuka. Häll sedan av vattnet. Skala dem medan de fortfarande är varma. Pressa dem sedan genom en potatispress.

Lägg all potatis i en hög på ett mjölat bord. Häll på mjölet och saltet. Knåda ihop degen lite grann, tillsätt sedan ägget. Knåda tills degen går ihop och är utan klumpar.

Ta en liten klump av degen och rulla ut den till en längd (som du gör när du ska forma lussebullar), cirka 1-2 cm i diameter. Skär ut dina gnocchi med en kniv, cirka 1 centimeter breda.

Rulla dem en och en över en gaffel samtidigt som du trycker lite lätt. Detta ger gnocchin struktur och gör att den fångar upp din sås bättre. Lägg dina färdiga gnocchi på en plåt som du täckt med polenta (för att gnocchin inte ska fastna).

Låt dem torka 15-30 minuter. Koka sedan dem i en stor kastrull med saltat vatten. Gnocchin är klar efter 2-3 minuter (när de flyter upp till ytan).

EXTRATIPS: När du kokat dina gnocchi rekommenderar jag dig att steka dem i smör – det ger en god, krispig yta.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer