Glutenfri pizza på blomkålsbotten

För några månader slutade jag att äta gluten, och det blev genast uppror bland mina italienska vänner. Och jag förstår dem, för är det ens möjligt att bo och leva i landet av pizza, pasta och pane (bröd) – och inte äta gluten? Vad äter jag egentligen? Men faktum är att det går, du behöver bara vara lite uppfinningsrik när det kommer till matlagningen.

En sak som jag dock saknar är den neapolitanska pizzan, med krispig botten, och tjocka kanter som håller inne den välsmakande tomatsåsen och den rinniga, smälta, mozzarellan. Åh, det är Italien på en tallrik! Kanske kommer jag någon gång att offra några dagar med ont i magen för att återigen få sätta tänderna i denna härlighet, men fram tills dess kommer jag att att laga min glutenfria pizza, vars botten är gjord på blomkål! Ja, du läste rätt! Blomkål!

Om du inte har problem med glutenintolerans, och vill lära dig laga äkta neapolitansk pizza – då ska du kolla in Mamma Luisas recept här.

Det låter ju helt absurt att göra en pizzabotten på blomkål, tänker kanske du nu. Men jag lovar dig, det fungerar. Och du som är rädd för blomkålssmak kan jag försäkra att du inte kommer känna någonting av den. Innan blomkålen blir en botten blandas den nämligen ut med lite ricotta, parmesan och valfria kryddor, så du kan själv styra vart du vill ta smakerna.

Cauliflower Crust Pizza
Du kan självklart toppa din pizza med precis det du vill – men tomatsåsen är viktigast!

Till skillnad från vanlig pizza ska blomkålsbottnen förgräddas innan toppingen åker på. Det gör du för att bottnen annars inte har en chans att krispa till sig. När den är förgräddad ser den riktigt trist ut. Men det är då det är dags att lägga på din hemlagade tomatsås och den topping du tycker allra mest om. Låt mig understryka vikten av att göra egen tomatsås – i den hittar du 50 procent av smakerna! När toppingen är på återstår inte många minuter tills dess att du får hugga in i din näringsrika, glutenfria, och fantastiskt goda pizza.

Så, färdigsnackat. Över till receptet.

Fakta:
Tillagning: Drygt 1 timme
Antal portioner: 1 (1 pizza per person)

Ingredienser:

 • 1 litet blomkålshuvud
 • 100 g ricotta
 • 1 dl riven parmesan
 • 200 g passerade tomater + lika mycket vatten
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 tsk torkad oregano
 • 1 nypa socker
 • Salt
 • Peppar

Valfri topping, t.ex:

 • Aubergine
 • Spenat
 • Zucchiniblommor

Gör så här:

Börja med tomatsåsen: Häll i de passerade tomaterna i en kastrull. Fyll förpackningen med lika mycket vatten och häll även ner detta i kastrullen. Skala en vitlöksklyfta och krossa den med knivbladet, lägg sedan ner i tomatsåsen. Krydda med oregano, socker, salt och peppar. Låt koka ner till hälften på svag värme, ca 30-40 minuter – du ser när såsen blivit tjock. Ta sedan ut vitlöksklyftan.

Fortsätt med pizzan: Koka upp vatten i en stor kastrul. Riv blomkålen på den grova sidan på ett rivjärn. Låt koka i vattnet i cirka 2-3 minuter. Häll sedan av i ett durkslag. Skölj i kallt vatten så att den svalnar. Häll upp blomkålen i en tunn kökshandduk och pressa ut så mycket vatten du bara kan. Ju torrare blomkål, desto godare pizzabotten.

Häll upp blomkålen i en skål, blanda ner ricotta, parmesan, valfria kryddor (t.ex. torkad oregano), salt och peppar. Blanda till en homogen deg. Tryck ut på en blåt med bakplåtspapper. Grädda på 200 grader i cirka 20-25 minuter.

Ta ut bottnen, bred på tomatsåsen och valfri topping. (Om du vill ha aubergine på din pizza som jag hade, så rekommenderar jag att först låta den ligga i salt i 10-15 minuter för att den ska vattnas ur). Grädda återigen på 200 grader tills grönsakerna blivit klara.

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer