Glöm vardagens stress i Chianti

Man kan väl inte förvänta sif både lugn och ro, vacker natur, pool, hemlagad toscansk mat samt fint inredda rum och ett älskvärt värdpar, när man samtidigt också vill vara nära trevliga städer med marknader och folkliv? Jo, det kan man faktiskt gott göra – i alla fall om man väljer att besöka Capovento vid Castellina in Chianti.

Jag har alltid sett mig själv som en inbiten stadsmänniska, men efter en vistelse i Florens hungrade jag efter en weekend i lantliga och fridsamma omgivningar, utan horder av turister och guider med headset. Men men men – inte heller helt bortom civilisationen, för även jag kan ju längta efter en espresso, en italiensk glass och en lördagsmarknad när ron blir för mycket. Jag kontaktade därför en av mina väl insatta Escapeaway-kollegor för att få hjälp med alla mina olika önskningar om en semester på landet i Toscana. Valet föll snabbt på Villa di Capovento, som bara ligger cirka 45 km från Florens.

Körturen genom Chianti-området föregick med många små utrop som oh och åh, för mage till skönhet ska man leta mycket länge efter. Mitt i all denna natur hittade vi fram till Villa di Capovento, och hade bara precis hunnit parkera bilen innan vi blev välkomnade av ett storleende värdpar, Daniela och Daniele. Vilket bemötande – det bådade gott det här, även om jag själv inte kunde se ett enda café i närheten, utan endast vinmarker och olivträd i en mils omkrets.

Villa di Capovento
Villa di Capoventos fasad.
Værelset Regina på Villa di Capovento
Rummet Regina på Villa di Capovento
Restauranten på Villa di Capovento
Restaurangen på Villa di Capovento

Väl installerade på det trevliga rummet, som mest av allt påminde mig om min farmors lätt antik-möblerade hem, sträckte jag ut mig på min härliga balkong, som – på en varmare dag än denna – gott kunde gett anledning till en tupplur i en av de sköna stolarna.

Plötsligt kunde jag dofta att Daniela var igång med att förbereda aftonens meny, vilket också bådade riktigt gott! Först skulle vi dock nog hinna med att se resten av det trevliga huset, samt poolen och trädgården, innan vi fick sätta tänderna i alla den hemlagade maten, som – så gott det går – tillagas av ekologiska eller biodynamiska råvaror från egen mark eller från de omkringliggande gårdarna. Daniela kommer i övrigt från en apotekarfamilj, som alltid har satt ära i att nyttja “helande” och goda kryddörter i deras matlagning, och denna tradition håller hon fast i.

Efter att ha sett det ena trevliga scenariot efter det andra, fick vi också beundra alla Danieles fina målerier, som han – innan han fick gården – hade tid att producera i rikligt omfång, och som nu blandar sig med diverse möbler i varje rum.

I den lilla restauranger, som också osar av hemtrevnad, var det äntligen tid att smaka på allt som vi hade känt doften av under eftermiddagen – och det blev till ett nöjde för både stora och små. Efter vårt intag av fyra rikliga rätter, och dessutom en liten utsökt dolce (husets desserttallrik) samt en god kaffe – ja, då kunde vi naturligtvis inte annat än att lägga oss ner – mätta och glada – i vår säng och njuta av den absolut ron som kännetecknar denna stämningsfulla villa.

Efter en god natts sömn, väntade ännu en vällagad måltid på oss, nämligen frukosten som bjöd på nybakat bröd, hemfjorda marmelader med frukt från det egna landet, samt olika korvar och skinkor.

Ännu en gång mätta och väl tillfreds, var det tid att ta avsked från vårt gästfria värdpar, som i hög grad rubbade min självuppfattning om att vara en inbiten stadsmänniska, för det var ju så härligt här på landet. Men att jag bara behövde köra blott 3 km för att uppleva den trevliga staden Castellina in Chiani, och dess lördagsmarknad, var då bestämt något som förmildrade omständigheterna.

Vill du veta mer om Villa di Capovento?

Då ska du besöka vår sida om den vackra agriturismon.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer