Giostra della Quintana – upplev den berömda medeltidsturneringen i Umbrien

Varje år i juni och september står äran på spel i Foligno, när en ryttare från vart och ett av stadens tio kvarter kämpar i Giostra della Quintana – Italiens mest utmanande och kända riddartornering. Om du är på semester i “Italiens gröna hjärta”, Umbrien, på denna tidpunkt, bör du inte gå miste om den spännande tävligen – och inte minst att få uppleva stämningen i den charmiga staden. Under dagarna som leder upp till torneringen är det fullt liv på gatorna, med processioner och servering av riktig medeltidsmat. Med andra ord, är det en totalupplevelse för hela familjen.

Arena Quintana
Öppningsceremoni på Campo de li Giochi. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Giostra della Quintana

Man har avhållit tävlingar i ringridning i Europa sedan tidig medelålder. Först som ett supplement till riddartorneringens dramatiska tvekamper, där endast de adliga fick delta, och därpå som en självständig, mer folklig kamp.

Quintana, som enligt sägnen hänvisar till ett träningsområde för lans-kamper i de romerska militärlägren, uppträdde första gången i de historiska källorna år 1448 men alla traditioner som omger riddartorneringen i Foligno har rötter hela vägen tillbaka till 1613. Den moderna utgåvan av Giostra della Quintana avhölls dock första gången i september år 1946 för att höja moralen efter andra världskriget. Italienarna är som känt bra på att hålla traditionerna vid liv, och idag är tävlingen fortfarande en fast del av kalendern över de största kulturhändelserna i regionen.

Mars-statuen
Statyn av ek, som håller ut ringen i en utsträckt arm, håller också i Folignos vapensköld. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

En tävling i två delar

Giostra della Quintana i Foligno (som ligger 35 kilometer sydöst om regionshuvudstaden Perugia), består av två delar: Sfirda (utmaningen) i juni och Rivincita (revanschen) i september. Ringridningen föregår på den gamla stadion Campo de li Giochi, där det för varje ryttare gäller att snabbast möjligast rida runt på den 754 meter långa banan och för varje runda försöka fånga en liten ring med lansen. Ringen, som blir mindre och mindre för varje omgång (8, 6 och 5 cm), hålls upp av en staty av krigsguden Mars, som står mitt i banan.

Quintana di Foligno
Det ska till både fart och precision för att vinna Giostra della Quintana. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Ringridningen var ursprungligen en ersättning för mer riskabla riddarkamper, som några gånger slutade med döden. Men det råder ingen tvekan om, att både ryttare och publik går in i tävlingen med liv och själ. Vinnaren av Giostran får ta emot segerbannern, Victory Simulacrum, som därefter förs triumferande genom stadens gator av den segrande ryttaren och invånarna i hans kvarter.

Dragter Quintana
De vackra klänningarna och dräkterna bidrar till medeltidsstämningen i Foligno. Foto: sailko, CC BY-SA 3.0.

Fullt av medeltida stämning

Även om ringridnings-tävlingen är höjdpunkten för Quintan, är det som åskådare minst lika intressant att utforska firandet i staden, där det dagarna runt tävlingen är fullt av medeltida liv och rörelse. Kvällen innan tävlingen är det t.ex. en stor procession med hundratals deltagare, som kommer uppklädda i vackra, autentiska medeltida dräkter. Processionen avslutas på Piazza della Repubblica där ringriddare och hästar mottager en välsignelse och den formella tillåtelsen att få delta i morgondagens tornering.

Du får inte heller missa den populära medeltidsmarknaden, Fiera dei Soprastanti på Palazzo Trincim där du utöver en värld av spännande stånd med lokala delikatesser och hantverk, också kan beskåda folk i överdådiga barock-kostymer, jokrar och spelmän. En extra liten kolorit med marknaden, är att du endast kan betala med de antika mynten Quattrino (växlas på plats).

Det är dessutom inte endast på riddarbanan, som Folignos tio kvarter kämpar mot varandra. Under veckorna innan Giostra della Quintana kämpar man även i mattävlingen Gareggiare dei Convivi. I denna tävling, som har varit en del av festligheterna sedan 1980-talet, lagar restauranger från varje kvarter en meny inspirerad av 1600-talets gastronomi. De gör naturligtvis också allt för att presentera rätterna med rätt medeltidsstämning, som inkluderar tidens musik, dans och akrobatik.

Umbrien Italien
Det finns gott om vackra medeltida städer i Umbrien.

Resor till Umbrien

Riddarturneringen i Foligno är bara en av många händelser som tar plats under året i Umbrien och i de omkringliggande regionerna, där du och familjen har möjlighet att komma nära italienarna och uppleva deras gamla traditioner.

Bokar du din resa till Umbrien här hos Escapeaway, kommer du att bo på ett handplockat hotell, varifrån du har en perfekt bas för att utforska denna lite översedda region i Italien.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer