Georgioupolis – Ett mysigt litet hörn på Kreta

Georgioupolis
Upptäck vad staden Georgioupolis på Kreta har att erbjuda. Foto: Benjamin Bauss CC BY 2.0

Det här är ett gästinlägg från familjen Poulsen, som reste till Kreta med Hideaways sommaren 2018.

Sommaren 2018 var vi (en liten familj på mor, far och två stora barn) på semester på Kreta, där vi bodde på Anna’s House i Georgioupolis. Anna’s House hade vi hittat och bokat hos Hideaways.

Staden Georgioupolis

Georgioupolis är en liten, trevlig fiskeort med ett lugnt tempo. Floden Amyros (som kommer från de vita bergen, Léfka Ori), löper genom staden, och gav ursprungligen namn till staden – Almyroupoli – då den grundades år 1893, efter att ett större kärrområde blivit dränerat. År 1899 bytte staden namn till Georgioupolis för att ära den grekiska prinsen George. De stora eukalyptus-träden som planterades i samband med dräneringen, tronar idag vackert över stadens torg och hamn.

Byen Georgioupolis
Georgioupolis sett från den lilla hamnen.

Stämningen i staden är mycket lugn, och det lockar många barnfamiljer. Vi lunchtid möts de lokala butiksägarna, och deras anställda, för att äta lunch tillsammans på små bord utanför butikerna, och samtalen är livliga på gatan. Kvällslivet är stämningsfullt, och man njuter tillsammans på tavernor vid stadens torg eller på promenader runt i stadens centrum. På lördagarna är det fyrverkeri i staden.

Stränder i Georgioupolis

Stranden Kalivaki (som ligger närmast Anna’s House) är en liten strand som ligger i en liten bukt mellan hamn och berg. En mindre flod mynnar ut i havet vid Kalivaki-stranden och det kalla sötvattnet från floden, lägger sig på toppen av saltvattnet från havet och ger en rolig badupplevelse med en kall topp och en varm botten. Vid blåsigare väder blandas vattnet till en mer homogen temperatur. Lokala barn älskar att hoppa ner i det kalla flodvattnet från den lilla bron som korsar floden. Det finns en taverna och en mindre bar vid denna strand, där du kan hyra liggstolar och parasoll (cirka 4-5 euro för två solar och ett parasoll).

Kalivaki stranden
Kalivaki-stranden.

Stranden vid Georgioupolis är betydligt större (längre) och här finns också många fler liggstolar och parasoll – men också fler strandgäster. Om man går längre bort på stranden, längs vattenkanten, finns några lugnare bitar strand, utan för mycket folk och liv.

Bredvid hamninloppet, ligger kapellet Agios Nikolaos, som är en populär plats att besöka vid mörkrets frambrott – framförallt av bröllopspar som tar idylliska bröllopsbilder där. Du kommer till kapellet från stranden vid Georgioupolis, via en lång stenbrygga.

Kapellet ved Kalivaki-stranden
Kapellet vid Kalivaki-stranden.

Vid Kalivaki-stranden ligger ytterligare ett kapell, på den andra sidan floden. Det är många som tar en tur dit, och det är ett nöje att ringa i klockan i kapellet. Om du går lite längre fram, förbi detta kapell, kommer du till en stor grotta, som liknar något tyskarna har använt som försvarsverk under krigen (men detta är bara en gissning). Grottan är större än man kan ana utifrån.

Butiker i Georgioupolis

Staden har en del bra butiker och restauranger. Några få butiker stänger i mesimeri (siesta), men de flesta har öppet från morgon till sen kväll. Själva apoteket har öppet varje dag till klockan 23, och det är ett mycket välsorterat apotek, med bl.a. ett stort urval av de grekiska hudvårdsprodukterna från Korres, som är ekologiska och mycket bra (prova en av alla deras läckra ansiktsmasker). Det finns olika butiker med diverse lokala husgerådsprodukter, keramik, bijouterier osv.

Det finns flera supermarknader i staden, bland annat Anna’s Market, där du alltid kan få dig en trevlig pratstund med Anna bakom disken, som alltid ser till att föräldrarna kan slappna av, genom att ge inköpspåsarna till barnen! Supermarknaderna har färskt bröd, men det finns också en liten bra bagare på vägen ut ur staden (höger sida av Palaia Etniki Odos Chanion-Rethymnou). Precis innan bagaren liggen en skobutik (vänster sida) med ett stort urval av grekiska skinnskor.

Byen har gode spise- og handlemuligheder
Georgioupolis har bra butiker och restauranger.

Om du har tur, kan du vid kvällstid köpa billig färsk frukt (vindruvor, fikon och annat gott) direkt från landet av lokala frukthandlare som kommit till staden (via hamnbron) – vi mötte samma gamla gifta par en del kvällar, och köpte påsar fulla av deras fantastiska druvor – de bästa och billigaste vi någonsin smakat!

Thelonto är en liten fin butik med konsthantverk (smycken, keramik osv), som ligger efter bron när du kommer från Anna’s House (på vänster sida av vägen Georgioupoleos-Episkopis).

Det finns flera bankomater i staden, bland annat två stycken vid det stora torget, och de är lätta att hitta. Brevlåda till vykorten finns också vid samma torg (vid supermarknaden).

Restauranger i Georgioupolis

Det finns många bra restauranger i staden, och några är dedikerade fisk-tavernor. Men vi observerade inte någon större skillnad i kvalitet eller urval (de flesta platser har i stort sätt samma meny), men så vet man också vad man får om man faller för en favoriträtt. Syrtaki Taverna vid bron är en trevlig taverna i flera våningar. Mythos Taverna vid torget har bra service och en livlig stämning. Taverna Arkadi vid Kalivaki-stranden har en zen-aktig utsikt över havet och kapellet Agios Nicolaos. Men tavernor finns det gott om, så bara ta den som passar er lust och stämningstillstånd.

Området runt Georgioupolis

Endast cirka 10 kilometer från Georgioupolis ligger Kourna Lake. Det är en otroligt vacker sjö, devis omringad av vackra, branta berg. Du kan både bada i sjön (ljummet vatten) och hyra trampbåtar – som alltid är kul för barnen. Det ska också finnas sköldpaddor längs bredden, men vi såg dem dessvärre aldrig. Sjön är helt klart värd ett besök, det tar endast cirka 10 minuter i bil från Georgioupolis. Vi rekommenderar att ni stannar ungefär mitt på den väg som löper längs sjön, då här är lugnare och färre gäster än där turistbussarna stannar. Ni kan parkera vid Taverna Korissia. Härifrån har ni en fantastisk utsikt över sjön med bergen i bakgrunden, och molnen som hänger över bergstopparna.

Staden Argyroupolis

Cirka 16 km från Georgioupolis ligger staden Argyroupolis. Den kallas också Ancient Lappa, och rymmer många spår från romersk och venetiansk förtid. Det är en mycket vacker och spännande stad, som ligger i ett kuperat landskap med frodig vegetation och en del mindre vattenfall. Staden är helt klart värd ett besök. Vid ankomst till staden kan man parkera vid kyrkogården. Vid ingången till den gamla stadsdelen ligger butiken Lappa Avocado, är ni har en vacker utsikt som passar perfekt till semesteralbumet.

Argyroupolis
Vackra Argyroupolis.

Går ni igenom porten kan ni besöka den gamla stadsdelen. Ni bör också unna er själva en tur ner genom den lägre belägna stadsdelen. När ni kommer till Down Main Square, tar ni vägen till vänster, och kort därpå kommer en liten stenig och brant stig på höger sida av vägen. Det är lite svår att finna, och liknar vid första anblicken inget speciellt, men låt er inte luras. Denna stig leder nämligen ner längs den frodiga bergssidan till flera mindre vattenfall och tavernor. Denna lilla tur ner längs stigen är en särdeles fin upplevelse, då här är så frodigt. Taverna Kastro, som ligger på vägen ner, är också värd ett besök. Tavernan gömmer sig lite Robin Hood-aktigt i landskapet, och här har man lagt ner mycket kärlek i maten – särskilt i deras grillade kött.

Om ni inte själva hyr en bil, kan ni från Georgioupolis boka turer till båda dessa två platser, och till andra spännande städer i området. Talos Roadtours erbjuder turer med små turisttåg. Det sker dagliga avgångar från Talos lilla butik som ligger på vägen mellan torget och havet. Från hamnen går dagliga seglingsturer längs kusten till grottor, venetianska fort och stränder som endast kan nås från havet, så bland annat Sofia Daily Cruises. Ni kan också åka iväg på fisketurer från hamnen.

Övriga Kreta

Det finns otroligt många saker att göra på Kreta, som bjuder på både stora natur- och kulturupplevelser. Vi besökte Knossos, som bestämt är värd ett besök – men kom tidigt, om du vill undvika lång kö och för stark sol, då det inte erbjuds mycket skugga vid ruinerna.

Besök Heraklion, Chania och Rethymnon

Vi besökte också Heraklion och den gamla stadsdelen, som är trevlig med många butiker (inkl. en del stora butiker som H&M, Zara osv.). I Heraklion besökte vi det arkeologiska museet, som rymmer den största samling artefakter från Minoisk tid. Om man vill besöka både Knossos och det arkeologiska museet samma dag (vilket vi gjorde), kan det löna sig att köpa en kombi-biljett och spara några slantar (vilket vi inte gjorde…).

Knossos
Ruinerna vid Knossos.

Det avgår dagligen bussar till Chania, Rethymnon och Heraklion från huvudvägen vid Georgioupolis. Vi provade inte det själva, då vi hade hyrt bil, men andra gäster berättade att det var mycket smidigt, och att de kördes direkt till centrum av de stora städerna (bussbiljetter kan köpas vid hållplatsen på huvudvägen).

Vackra stränder

Det finns gott om vackra stränder på Kreta, bland annat Balos, Elafonisi, Falasarna och många fler. Vi besökte Balos-stranden, som – med rätta – kallas den blå lagunen. Vi körde bil dit, där de sista 7 kilometrarna är längs en grusväg upp längs berget, som slutar på en mindre parkeringsplats (vilken snabbt blir överfylld – kom tidigt). Därför parkerar många längs vägen, och går den sista biten upp till parkeringsplatsen.

Balos Beach fra bjergsiden
Balos Beach från bergssidan.

Vi hade kallt blod i årorna, och tog turen hela vägen upp till parkeringsplatsen (eftersom man ändå ska upp och vända när man ska åka tillbaka) och vi satsade på att några hade kört, vilket lyckligtvis visade sig vara riktigt (vi kom först runt klockan 14). Från parkeringsplatsen är det 2 kiloeter ner längs bergets andra sida till Balos strand (och en ganska tuff tur upp igen). En enklare väg till denna strand, är med båt från Kissamos (dagliga avgångar), som också seglar till Gramvousa Island. Men utsikten från toppen av berget, när man går ner till stranden, är hela den äventyrliga bilfärden och långa promenaden värd.

En sista liten detalj – där är en hel del mygg, så kom ihåg att ta med myggspray!

Resor til Kreta med Hideaways

Vill du också uppleva Georgioupolis och resten av Kreta på en semester? Då kan du starta med att besöka vår hemsida, där vi har handplockat hotell, som alla uppfyller våra höga krav på vad ett äkta hideaways ska vara.

Se alla resor till Kreta med Hideaways här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer