Gastronomisk särklass och vackra landskap i Langhe

I den sydöstra delen av Piemonte ligger distriktet Langhe, som är sammansatt av tre områden: Langhe, Roero och Monferrato. Området är framförallt känt för sin världsberömda vinproduktion och alla de gastronomiska härligheter som här kan upplevas i rik mängd. Men det är inte vara vin och mat som karaktäriserar området – det bjuds också på kulturella upplevelser, samt aktiviteter för mer barnsliga själar.

Langhe och vin och mat

Några av världens mest berömda vin produceras i detta område, som till exempel kungen Barolo och den billigare, men icke desto mindre goda, Barbaresco. Nebbiolo-druvan, som Barolo är gjort på, odlar i 11 kommuner runt områdets huvudstad Alba. Om du önskar veta mer om produktionen av vinen, kan du i staden Barolo besöka den regionala Barolo-vinkällaren, där en vinprovning är en perfekt möjlighet att lära känna vinen bättre. Det är dock inte endast rödvin som regionen kan skryta med…

Barolo-vin iltes i Langhe vinsdistrikt
Barolo-vinen produceras i Langhe vinsdistrikt.

I Roero-området, norr om Alba, produceras också ett förträffligt vitt vin på druvan Arneis. Gastronomiskt sett kan regionen också omnämnas, då detta område har en av världens största koncentration av Michelin-restauranger. Några av specialiteterna från området är sniglar från Cherasco, vitello tonnato (som är tunna skivor av kalvkött serverat med en tonfisksås), samt tuma di pecora (en fårost som kan ätas både färsk och lagrad). Och så ska vi inte glömma den världsberömda Nutellan som tillverkas här och har sitt ursprung i Alba.

Langhe och kultur

Langhes kulturella huvudcentrum är staden Alba, som till storlek kan jämföras med Siena i Toscana. Staden kännetecken är de många medelålders-tornen och staden kallas faktiskt också för “staden med de 100 tornen”. Därutöver är staden känd för sina många inköpsmöjligheter, inte minst av områdets specialiteter. Dessa inköp kan göras, framförallt på stadens mycket charmiga huvudgata Via Vittorio Emanuele.

Läs vår populära artikel om Alba som smakupplevelsernas stad här

Om du är mer intresserad av Medelåldern, bjuder Langhes landskap på många medeltida borgar, bland annat Castello di Govone i staden Govone, som kan hittas på UNESCOs prestigefyllda världsarvslista. Har du tid till flera utflykter under din semester, kan du också välja att uppleva storstadsstämning och populärkultur.

Storstadsstämningen upplever du i regionhuvudstaden Turin, som är en av de mer översedda italienska storstäder – vilket är synd, då den bjuder på många spännande sevärdheter. Du kan bland annat uppleva Italiens nationella filmmuseum, det nationella bilmuseet eller promenera i det gröna längs Po-floden. Om du tycker om power-shopping, får du inte missa en tur till Seravalle Designer Outlet som är ett av Europas största outlets med hela 180 butiker – så det finns nog tillräckligt att göra under en dag.

Langhe vinsdistrikt
Ett klassisk landskap i Langhe vinsdistrikt.

Langhe och barn

Även om Langhe med sitt fokus på vin, mat och kultur kanske inte är den mest optimala semesterdestinationen för föräldrar och barn, finns det dock goda möjligheter för att ändå hitta platser som kan intressera barn och barnsliga själar. En av dessa platser är Parco Safari delle Langhe, som är en safaripark belägen mitt bland områdets många vinmarker. Här kan du uppleva inte mindre än 40 olika djurarter på det 70 hektar stora området.

Norr om Langhe ligger badlandet Cupolelido. Detta badland erbjuder 10 olika vattenattraktioner till både stora och små, samt en konstgjord badstrand som nästan ger känslan av att vara på en riktig strand. Önskar du dig å andra sidan en riktig strand, kan du välja att använda en av dina semesterdagar med att köra till SavonaLiguriens kust – en körtur på cirka 2 timmar från Alba. Eller varför inte åka till den vackra badorten Finale Ligure på den italienska rivieran.

Önskar du däremot att få paus från solen om sommaren, kan du i den sydvästra delen, liten utanför själva Langhe, uppleva Grotta di Bossea. Denna grotta bildades för 4 miljoner år sedan, och anses vara en av de viktigaste och vackraste i hela Italien.

Läs också vår populära artikel: Italien om barnen får bestämma.

Vinmark med rød- og hvidvine
Langhe är ett gastronomiskt paradis, inte minst på grund av områdets fantastiska viner.

Vill du veta mer om Langhe vindistrikt?

Du kan läsa mer om Langhe vindistrikt här. Om du är intresserad av att bo på en vingård i Langhe vindistrikt, kan vi rekommendera dig att läsa vår spännande “behind the scenes” artikel från vingården Bevione i Langhe här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer