Gastronomi på räls – följ med på en resa genom Douro med lyxtåg

The presidential train
Det presidentiella tåget tar sig över Douro-floden i norra Portugal. Foto: Nelso Silva, CC BY-SA 2.0.

Låter kombinationen exklusiv gastronomi och ett av Portugals vackraste landskap lockande? Då bör du boka dig en plats på det lyxiga tåget, Presidential Trainsom återigen är i drift i den berömda vinregionen Douro i norra Portugal.

Ett tåg för kungligheter, presidenter och påvar

Det presidentiella tåget kallades ursprungligen för det kungliga tåget, eftersom det byggdes för att användas av det portugisiska hovet 1890. Efter att man avskaffat monarkin år 1910 tåg namnet istället sitt nuvarande namn, och var i bruk fram till 1970. Under tidens gång har kungliga gäster, som Drottning Elisabeth II, och religiösa överhuvuden, som Påve Paulus VI, varit ombord. Tågets sista officiella uppgift skedde i samband med begravningen av diktatorn António de Oliveira Salazar.

Efter att ha hamnat lite i glömska och stått gömt på National Railway Museum i flera årtionden, och delvis förfallit, genomgick det ikoniska tåget år 2010 en genomgripande renovering. Det gamla tåget har återtagit sin storhet med dess originella, lyxiga inredning och en genomgående atmosfär som andas exklusivitet.

Michelin-kock, vinprovning och spektakulära utsikter

För den lokala affärsmannen Gonçalo Castel-Branco var det dock inte nog, att tåget endast stod och såg fint ut på ett museum. Han ansökte därför om, och beviljades, de nödvändiga tillåtelserna för att det vackert renoverade tåget skulle kunna rulla ut på Linha do Douro, en av världens vackraste tågsträckor, som en gastronomisk upplevelseresa.

Det extravaganta tåget, som endast har plats till cirka 60 passagerare, hade sin jungfruresa i denna roll år 2016 – med stor succé. I år har tåget återigen varit ute på rälsen, och säsongen avslutas nu i höst med en rad avgångar som faller samman med vinskörden i Douro.

På dessa dags-gourmet-utflykter, får du tillfälle att känna dig lite kunglig, samtidigt som du njuter av fantastiska måltider tillagade av en Michelin-kock. Och om du lyckas slita blicken från de konstnärliga rätterna på tallriken och de goda Douro-vinerna i glasen, kan du också njuta av den vackra floddalens backiga landskap genom fönstret – ett landskap som tillhör ett av de vackraste i Portugal. En stor del av turen går hela vägen nere vid floden med de karaktäristiska vinfälten som klättrar upp längs sidorna, och tåget passerar förbi många rustika och charmiga landsorter på sin färd.

São Bento
Stationen São Bento i Porto firade nyligen sitt 100-årsjubileum  och är idag en av stadens vackraste byggnader, inte minst på grund av utsmyckningen som består av 20.000 olika mosaik- och kakelplattor. Foto: Yellow.Cat, CC BY 2.0.

Exklusiv upplevelse

Den cirka 200 kilometer långa tågresan som varar i 9 timmar, startar och slutar på den vackra stationen São Bento i Porto. Tåget stannar endast i Vesúvio, som är tågets vändpunkt. Men innan turen går tillbaka till Porto, hinner man med ett besök på Quinta do Vesúvio i denna östligaste delen av Douro vinregion. Denna vingård som producerar en rad erkända portviner och rödviner, har rötter hela vägen tillbaka till Medeltiden, och är normalt sätt inte öppen för offentligheten. Utöver chansen att provsmaka vinderna direkt från tunnan, kan du delta i den traditionella trampningen (till fots) av druvorna, något som fortfarande utövas här och är väldigt unikt i sitt slag.

Den gastronomiska tågturen kostar €500 och är inget billigt nöje. Priset inkluderar dock, utöver tågturen, en 4-rättersmeny sammansatt av en Michelin-kock, vin till rätterna, besök på Quinta do Vesúvio, tågbar med livemusik, afternoon tea samt en “exklusiv giftbag“.

När Presidential Train inte används till de kulinariska resorna i norra Portugal på våren och hösten, står de utställt på National Railway Museum i Entroncamento norr om Lissabon.

Läs mer och boka din plats på den gastronomiska tågresan på www.thepresidentialtrain.com

Dourofloden i Porto
Utsikt över Dourofloden i Porto.

Resor till norra Portugal

En tågtur på Linha do Douro med Portugals Presidential Train, eller med ett av de billigare tågen på sträckan, är bara ett av många sätt att uppleva den vackra vinregionen på. Det är också populärt att åka på kryssningar på Dourofloden, liksom du enkelt kan hyra en bil och på egen hand utforska området.

Du kan också kombinera en vinresa till Douro med en vistelse i Portugals näst största stad, Porto, som i sig själv bjuder på många intressanta sevärdheter, samt ett rikt urval av gourmet-restauranger och caféer.

Läs mer om resor till norra Portugal här

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer