Gastronomi i Portugal

Läs mer om alla olika rätter du kan njuta av på din resa till Portugal.

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala specialiteter, som avspeglar områdets traditioner och ingredienser. Som på alla platser i världen, är det också stor skillnad på maten, beroende på om du befinner dig i områden med många turister, eller om du bor bland de lokala invånarna.

Därför är vårt tips, att på din resa till Portugal, besöka restauranger som inte ligger mitt på den mest populära gatan i staden. Sök dig istället till restauranger där du ser att de lokala har slagit sig ner för att äta – det är mer eller mindre en garanti för god, färsk och smakfull mat.

Kryddor från Portugals upptäcktsresor

Många av Portugals traditionella rätter, är baserade på kryddor som kommit till landet, mycket tack vare Vasco da Gama och de andra sjöfararna på hans tid. Han och hans landsmän tog med sig kryddor som peppar, nejlikor, curry, muskotnöt, kanel och en rad pikanta matvaror, hem från sina resor, och de är idag bas i många av de portugisiska rätterna.

Fiskesuppe
Fisk spelar en stor roll i det portugisiska köket, bland annat i form av olika soppor och grytor. Foto: arinaja, Creative Commons.

En vanlig måltid i Portugal, startar med ett urval aptitretare, såsom get- och fårostar, paté, oliver, majsbröd och en läcker rökt skinka som kallas presunto.

Massor av färska råvaror

Soppa (sopa) finns ofta med på restaurangernas menyer, vanligen baserade på färska ingredienser som kockarna köpt in på de lokala marknaderna. Grönsakssoppa (sopa de legumes), är  mycket vanlig och är alltid ett bra val, liksom den traditionella caldo verde – en soppa som består av potatis, strimlad kål och rökt korv. De flesta restauranger vid Portugals små hamnar serverar en läcker fisksoppa (sopa de peixe), som består av små bitar fisk som blivit över från huvudrätterna.

Allt gott från havet

Fisk är den bärande kraften i det portugisiska köket, framförallt sardiner (sardinhas), och den alltid närvarande torkade torsken, mer känd som bacalhau. Andra populära fiskrätter är kolmule (pescada), sjötunga (linguado), lax (salmao), öring (truta) och marulk (tamboril).

Helstegt pattegris
Helstekt spädgris. Foto: fevol, Creative Commons.

Några av Europas bästa fiskrätter finns på Portugals restauranger. Hummer (lagosta) kan du hitta på många platser, precis som krabba (sapateira), musslor (ameijoas og mexilhoes) och räkor (gambas).

Läs om Algarves kända gryta – Cataplana

Portugisiska köttspecialiteter

Portugisiskt kött är både smakfullt och läckert att äta, framförallt griskött (porco), som under flera hundra år har varit en viktig del av landets djurhållning, och därmed bidragit till landets ekonomi. Den årliga slakten (a matanca do porco) mellan december och påsk, är en stor händelse i vinterkalendern på de flesta gårdar och i landsorterna. I Bairradaområdet norr om Coimbra, har många restauranger specialiserat sig på rätten stek spädgris (leitao assado). Några av grisens delar tillagas i feijoada, en stuvning med bönor, som görs med blodkorv (morcela) och fläsklägg.

Hitta din resa till Portugal med Escapeaway här

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer