Gångbron i Paiva – en unik upplevelse i norra Portugal

Den spektakulära gångbron vid Paiva-floden i norra Portugal har på kort tid blivit en stor hit bland naturälskare och dess likar. Och det är faktiskt inte så märkligt – här har du nämligen möjlighet att både njuta av ett betagande landskap och samtidigt komma tätt inpå en enastående natur och geologi.

Passadiço do Paiva

Om du längtar efter ett grönt miljöombyte när du är på storstadssemester i Porto, ligger gångbron i Paiva endast en timmes bilfärd bort mot sydöst, så det är ett perfekt utflyktsmål. Gångbron, som är konstruerad längs den västra bredden av Rio Paiva på sträckan mellan Espiunca och Areinho, bjuder på en knappt 9 kilometer enastående vandring. Och priset då? Ynka 1 euro!

Enligt den officiella guiden, tar turen ner längs floden cirka 2,5 timmar att genomföra. Men en rekommendation är att ta det lite lugnare så att du får gott om tid att njuta av de vackra omgivningarna under vägen. Gångbron öppnade år 2015 och är idag en chans att utforska ett naturskönt område, som tidigare endast var tillgängligt via floden.

Upplevelser längs floden

Gångbron ligger i Arouca Geopark som erkändes av UNESCO år 2009 tack vare områdets unika geologiska formationer och fossiler. Flera av geoparkens sevärdheter passerar du när du går på bron, och har du tur kan du även få syn på sällsynta djur och plantor.

Är du i behov av lite svalka under vägen, har man strategiskt placerat ut små stränder vid starten, i mitten och i slutet av rutten, där du kan njuta av flodens klara, kalla vatten. Det ligger dessutom några små caféer vid starten och slutet där du kan köpa något lätt att äta.

Paiva gangbroen
Gångbron följer Rio Paiva. Foto: Gabriel González, CC BY 2.0.
Paiva flod
På en varm sommardag är de skuggiga partierna välkomna inslag. Foto: Gabriel González, CC BY 2.0.

Praktiska tips till en vällyckad tur

Gångbroarna, Passadiços do Paiva, kan nyttjas hela året. Även om de nya gångbroarna gör det enkelt att ta sig fram, ska du vara beredd på många trappsteg och stigningar under vägen. Innan Areinho ska du exempelvis gå upp för en ganska stor backe. Likaså består några få hundra meter av rutten av en ojämn grusstig, så det är en fördel att packa med ett par solida skor.

Officiellt beskrivs turen också som “hård”, men det gäller nog framförallt dig som vill gå fram och tillbaka. Om du inte vill traska hela turen på 17 kilometer (tur och retur), kan det rekommenderas att du börjar i Espiunca och sedan vända tillbaka vid hängbron (efter cirka 5 kilometer), eventuellt efter en paus vid flodstranden. Normalt sett är det dessutom möjligt att ta en taxi tillbaka till starten, om du inte vill gå tillbaka.

På grund av det stora intresset är det nödvändigt att reservera sin biljett, vilket du kan göra online. Du hittar också fler relevanta upplysningar på den officiella hemsidan här.

Resor till norra Portugal

Vill du uppleva norra Portugal och alla dess kultur- och natursevärdheter? Du hittar enkelt den perfekta basen för en upplevelserik semester hos oss på Escapeaway. Läs mer om resor till norra Portugal här.

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Sicilien på två hjul

Känner du till filmen Vacanze Romane? Den där Gregory Peck kör runt...
Läs mer