Gå på marknad i Provence och upplev det äkta Frankrike

Marknad i Provence
Marknad i Provence. Foto: Daniel Peherstorfer, CC.

Åker du på semester till Provence, kommer du att upptäcka, att en veckovis återkommande marknad tar plats även i de minsta landsorterna. I några städer är det möjligt att gå på marknad flera gånger i veckan – till och med dagligen i vissa fall.

Marknaden är inte bara platsen, där du kan köpa färsk frukt och grönsaker, fisk, bröd, ost och en rad andra läckra delikatesser – för lokalinvånarna är turen till marknaden nästan en ritual upplevelse, som är en fast del av livsstilen i Provence. Här är man inte rädd för att spendera lite extra tid med att pruta på priserna, och man tar sig också gärna tid till att diskutera världsproblemen med andra marknadsbesökare, över en kopp kaffe på ett närliggande café. På helgen följer hela familjen med, och man ser hur barnen, redan från en tidig ålder, lär sig allt som finns att veta om säsongens grönsaker.

Som besökande turist är de stämningsfulla marknaderna i Provence, stora som små, också en perfekt möjlighet för att möta lokalbefolkningen och stifta bekantskap med områdets alla delikatesser. Har du valt att bo i en semesterlägenhet med eget kök, kan du helt säkert också hitta inspiration till många härliga rätter, genom dina besök i de olika stånden.

Det är omöjligt att beskriva alla olika provensalska marknader här, men här kommer några tips på en del av de marknader som är värda ett besök, när semestern går till södra Frankrike.

Markedsbod Frankrig
Marknaderna i Provence bjuder på en värld av färska råvaror och vackra hantverk. Foto: Banzai Hiroaki, CC.

L’Isle-sur-la-Sorgue

Åtskilliga marknader tar plats i L’Isle-sur-la-Sorgue nära Avignon, men framförallt antikvitetsmarknaden är berömd – och har ett utbud som är det största i södra Frankrike. Du har därför här goda chanser att göra ett fynd, och få med en souvenir hem i resväskan. Stadens flytande marknad, Marchè Flottant, som tar plats den första söndagen i augusti, är också mycket populär. Här seglar säljare runt på floden, klädda i traditionella kläder, och säljer sina varor från en flodbredd till den andra.

L’Isle-sur-la-Sorgue
Den flytande marknaden i L’Isle-sur-la-Sorgue. Foto: jean-louis Zimmermann, CC.

Vaison la Romaine

Den traditionsrika tisdagsmarknaden i Vaison-la-Romaine bjuder på över 400 stånd, som sträcker ut sig från flodbredden, och vidare långt upp i staden. Här kan du gå på upptäcktsjakt mellan stånd som säljer allt från skor till ett överflöd av delikatesser och viner. Med mindre att du kommer direkt när marknaden öppnar, är det nästan omöjligt att hinna se allt på ett besök…

Oste Frankrig
Ett besök på en marknad gör dig rik på kulinariska upplevelser. Foto: Andrea Schaffer, CC.

Carpentras

På denna marknad, som tar plats varje fredagsmorgon, kan du för ett litet belopp få smakprover på de lokala tryfflarna tillsammans med ett glas av ett lokalt vin (en nyhet för i år). Därutöver är marknaden i Carpentras också känd som en av de största i Provence, men inte speciellt välbesökt av turister. Här har du många möjligheter för att slå dig ner på ett av de närliggande caféerna för att äta lunch, när marknaden börjar att stänga ner.

Du hittar mer information, samt en översikt över regionens marknader, på hemsidan här

Resor till Provence

Tycker du om resor som ger möjlighet för stora gastronomiska upplevelser, är Frankrike ett bra val, i synnerhet Provence. Här har Hideaways ett stort urval av handplockade hotell och semesterlägenheter, som kan bli den perfekta utgångspunkten för spännande utflykter och marknadsbesök. Läs mer om alla resor till Provence med Hideaways här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer