Gå i normandernas fotspår i Apulien

I slutet av 900-talet begav sig normandiska pilgrimer – som ursprungligen härstammande från de nordiska länderna – ut på en pilgrimsfärd till Jerusalem. På deras väg passerade de södra Italien, där en del av dem – i alla fall enligt en historisk källhänvisning kallad salerniska versionen – blev inblandade i ett försvar av Salerono mot en grupp saracener år 999.

Enligt denna salerniska del av historiebeskrivningen, kom saracenerna seglandes till Salerno med en flotta från Nordafrika, för att kräva in sin årliga skatt. Den lokala lombardiska fursten, Guaimar III, som på den tidpunkten var igång med att underhålla de förbipasserade pilgrimerna, började genast att samla in pengar, så att staden kunde betala saracenerna sin skatt.

Det är här, som normanderna enligt Amatus av Montecassino som var upphovsman till den salerniska traditionen (presenterad i hans verk Ystoire de li Normant), för första gången gjorde ett varaktigt intryck på den lokala lombardiska fursten och hans undersåtar. Normanderna fck nämligen fort till angrepp mot saracenerna, då de fick reda på att betalningen av den årliga skatten var ett uttryck för avsaknad på mod. Efter att ha vunnit denna kamp, var alla dörrar i syditalien öppnade.

Pilgrimerna blir legosoldater

Då Guiamar III bad pilgrimerna att stanna kvar i Salerno, sa de först nej, men de lovade att ta med sig nyheten hem och berätta om alla möjligheter i södra Italien för invånarna i Normandie. Enligt några käller, skickade den lokala fursten ändå bud till Normandie för att rekrytera riddare till sin stab, efter att pilgrimerna dragit vidare. Hur det än förhöll sig, så gick det inte många år förrän större grupper av normandiska riddare reste från deras nya hemland i den nordvästra delen av Frankrike, till den södra delen av Italien för att gå i tjänst som legosoldater hos den lokala lombardiska och byzantinske fursten.

Kungariket Sicilien

Under 900- och 1000-talen blev dock normanderna mer än legosoldater i södra Italien. Som hunden, som följer sin husse, erövrade de tillsammans fler och fler delar av södra Italien – dock aldrig på något centraliserat eller direkt organiserat sätt – fram till Roger II av Sicilien samlade Apulien, Kalabrien och Sicilien under sig, och samtidigt kröntes till kung av Sicilien. Detta skedde på juldagen 1130 och därmed var kungariket Sicilien, lett av de normandiska äventyrarna med nordiska anor, en realitet.

Normandiska sevärdheter i Apulien

En av de platser, som fortfarande bär spår av normandernas färd i södra Italien, är regionen Apulien, som var en del av kungariket Sicilien. Här följer tre av de sevärdheter i Apulien, som den ett eller annat vis är sammankopplat med normandernas syditalienska äventyr.

Katedralen i Foggia

Katedralen i Foggia, som bär det fulla namnet Cattedrale della Santa Maria Assunta in Coelo, har flera kopplingar till normanderna. Det var den första byggnad på stället där den står idag, som först nämndes av den normandiska hertigen av Apulien, Kalabrien och SicilienRobert Guiscard.

Kristus kroner Vilhelm som konge. Mosaik fra domkirken i Monreale. Fotoet er i kategorien public domian.
Kristus kroner Vilhelm till kung. Mosaik från domkyrkan i Monreale. Fotot är i kategorin public domain.

Enligt ett dokument från hans son, Roger Borsa, uppfördes en kyrka 1089 på stället, med namnet Santa Maria de Fovea. Men den nuvarande kyrkobyggnaden, anses först härstamma från 1172 eller 1179, då den uppfördes på order från den normandiske kungen av Sicilien, Vilhelm II av Sicilien (den tredje kungen av Kungariket Sicilien).

Basilica di San Nicola

Basilica di San Nicola, som ligger i regionhuvudstaden Bari, är ett av de mest fantastiska exempel på romansk religiös arkitektur i Apulien.

Det är också ett eftertraktat pilgrimsmål för både romersk-katolskt troende och ortodoxa kristna från östra Europa, då kyrkan ska rymma de jordiska resterna av skyddshelgonet St. Nicolaus, efter att de år 1087 hade stulits från Myra av italienskt handelfolk. Sankt Nicolaus är bland annat känd för att vara upphovsman till legenden om jultomten.

Kyrkan byggdes i åren mellan 1087 och 1100, det vill säga innan skapandet av Kungariket Sicilien, då Robert Guiscards regerade som greve av Apulien och Kalabrien (en position han hade tagit över från sin bror Roger I av Sicilien).

Castello Svevo

Castello Svevo, som också ligger i Bari, byggdes runt 1132 av normanden Roger II av Sicilien, som var näst äldste son till greve Roger I av Sicilien. Roger II av Sicilien blev greve av Sicilien 1105, och hertig av Apulien och Kalabrien år 1127, varefter han – som tidigare nämnt – lät sig kronas till Kung av Sicilien 1130.

Castello Svevo i Bari
Castello Svevo i Bari. Foto: dmytrok. CC BY-ND 2.0

Fästningen byggdes ovanpå redan existerade byggdelar, som härstammade från grekisk, romersk och byzantinsk tid (och enligt andra källor ännu längre tillbaka). Den ödelades senare av Roger II av Siciliens son och efterföljare Vilhelm I av Sicilien, varpå den återuppbyggdes av den tysk-romerske kejsaren Frederik II:

Fästningen har fortfarande två torn av normandiskt ursprung.

Läs mer om resor till Apulien med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer