Gå i Kafkas fotspår i Prag

Prag
Kafka föddes i Prag och levde också större delen av sitt liv här. Läs mer om hans stad här.

Den världsberömde författaren Franz Kafka föddes i Prags historiska centrum den 3 juli 1883 och levde också större delen av sitt allt för korta liv i staden (han blev 44 år gammal).

Än idag finns det många spår av den store författaren i den populära tjeckiska storstaden, som på Kafkas tid var Böhmens huvudstad och en del av dubbelmonarkin ÖsterrikeUngern. Här nedan får du tre tips om hur du kan gå i det litterära geniets fotspår medan du är på semester i Prag.

Kafkas barndomshem

Kafkas barndomshem ligger på náměstí Franze Kafky 3, endast ett stenkast från St. Nikolaj- kyrkan på gränsen av det judiska kvarteret i Prags gamla stadsdel. På sidan av huset finns en minnesplatta med texten: “Franz Kafka föddes här den 3 juli 1883”. Kafkas ursprungliga födelsehem existerar dock inte längre, då det ödelades i en brand, och det endast som återstår från Kafkas tid, är den ursprungliga ingången till byggnaden.

Prag
Prag är inte bara en av Europas vackraste städer vintertid, staden bär också prägel av den stora författaren Franz Kafka.

Kinskýs palats

Kinskýs palats från 1600-talet, som ligger på Staroměstské náměstí 12 i den gamla stadsdelen, är nu en del av Prags Nationalgalleri, men den 10 september 1893 var detta platsen där en 10-årig Kafka deltog i sin första lektion på den tyska grammatikskolan. Kafka studerade här fram tills 1901 och senare – mellan 1912 till 1918 – hade hans far en butik i byggnaden. Idag finns en minnesplats för Kafka på insidan av byggnaden.

Wenceslas torg

Om du känner till din Kafka, vet du att hans arbete spelade en stor roll i hans liv och litterära verk. På Wenceslas rog, som alltid varit en central punkt för butiker i staden, kan du hitta den plats där Kafkas arbetsgivare – det italienska försäkringsbolaget Assicurazioni Generali – hade sitt huvudkontor på Kafkas tid (adress: Václavské náměstí 19). Kafka började arbeta för verksamheten år 1907, och de långa arbetsdagarna som ofta varade mellan klockan 8 på morgonen till klockan 20 på kvällen lämnade lite tid att skriva. Av denna anledning skrev Kafka främst på natten.

Se alla resor till Prag med Hideaways här.

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Mikkel H.

Gastronomi i Portugal

Portugisisk mat är utsökt och varierad, och landet bjuder på många lokala...
Läs mer