Gå i filmens fotspår i Andalusien

Städerna i provinsen Cadíz förekommer som kuliss i många filmer. Här staden Olvera.

Om du ska på semester till ett av våra hideaways i Andalusien, och dessutom tycker om filmens värld, har du möjlighet att kombinera dessa två ting. Andalusiens spektakulära landskap och kulturstäder, har nämligen varit kuliss för några av världens mest kända filmer, som t.ex. Lawrence of Arabia, James Bond, Star Wars, Carmen, Cleopatra och många fler.

Enastående landskap

Spanien, och framförallt dess sydligaste region Andalusien, har en tradition att vara kuliss, inte bara till spanska filmer utan också till många utländskt producerade filmiska äventyr. Detta beror inte minst på Andalusiens enastående landskap, som rymmer några av Europas högsta bergskedjor, några av Europas få riktiga öknar, några av Europas mest öde slätter – och självklart en spektakulära kustlinje. Men det beror också på att regionen besitter några av Spaniens mest välbevarade och uika kulturstäder, perfekta som kuliss i en rad olika typer av filmer.

Här nedan kan du läsa om några av de filmer som blivit inspelade i Andalusien, och dessutom se på vilka platser filmerna blivit inspelade på, om du själv skulle ha lust att gå i filmens fotspår på din semester.

Almería

Lawrence of Arabia

Detta var den första stora filmen som spelades in i Almería. Totalt 1000 statister, 750 hästar och 159 kameler medverkade i inspelningarna. Några av dess scener filmades i grottorna i Cabo de Gata (den scen, där ett tåg sprängs i luften), men man har också spelat in scener på stranden Algarrobico (vilket skulle föreställa den jordanska staden Aqaba under Första Världskriget), som ligger cirka fyra kilometer norr om Carboneras.

Never Say Never Again

Sean Connery – enligt många den riktiga och bästa James Bond av dem alla – spelade återigen agenten i denna version från 1983, vars titel skyls på att Sean Connery år 1971 ska ha saft att han aldrig igen ville spela James Bond.

Los Escullos
Dramatisk landskap vid Playa de Los Escullos – perfekt för en Bondfilm. Foto: PirineístaCC BY-SA 2.0

Den då 52-åriga Connery tog dock an sig rollen igen, och det medförde bland annat en rad inspelningar under havet vid stränderna i Los Escullos och El Palmer i provinsen Almería.

Indiana Jones och det sista korståget

Denna tredje film i serien om den upptäcktsresande arkeologen, spelad av Harrison Ford, registrerad av Steven Spielberg år 1989, filmades bland annat i staden Almería, öknen Tabernas (en av de få riktiga öknarna i Europa), på stranden Monsul och i staden Mojácar – alla ligger i Almería-provinsen i östra Andalusien.

Cádiz

Die Another Day

Cádiz, den sydligt belägna flamencohuvudstaden i Andalusien, och en av Europas äldsta städer, skapade år 2002 kuliss för en rad scener till ytterligare en James Bondfilm – denna gång med Pierce Brosnan i huvudrollen. I filmen ska Cádiz föreställa vara den kubanska huvudstaden Havanna. Man spelade också in scener i slottet Santa Catalina (där man sipprar på en mojito i filmen), som ligger spektakulärt på sin plats ovanför staden Jaén. Även stranden La Caleta som ligger centralt i Cádiz användes till filmen (den berömda scenen där Halle Berry dyker upp från havet).

Córdoba

Hable con ella (Tala till henne)

Det är inte endast utländska filmer som blivit inspelade i Andalusien. Spanjorerna själv har använt regionen som kuliss till internationellt kända spanska filmer, och Hable con ella är en av dem.

Gaderne i Cordoba
Gatumiljö i Córdoba.

Filmen är regisserad och skriven av den katalanske regissören och producenten Pedro Almadóvar, och spelades bland annat in i det judiska kvarteret i Córdoba och i staden Lucena, som ligger 65 kilometer söder om Córdoba. Filmen, som spelades in år 2002, rymmer fler inomhusscener än utomhusscener, vilket är fallet i de flesta av Almadóvars filmer, men den ger ändå en fin inblick i staden.

Granada

Doktor Zhivago

Doktor Zhigavo, baserad på romanen av samma namn – skriven av den ryska författaren Boris Pasternak – är en amerikansk storfilm från 1995 med Omar Sharif i huvudrollen, som handlar om de stora politiska förändringarna i Ryssland under revolutionen – och självklart innehåller den också en komplicerad kärlekshistoria. Filmen, som tog emot hela fem Oscarsstatyetter, börjar med begravningen av Yuri Zhivagos mor, en scen som filmades i de spektakulära landskapen runt Marquesado de Zenete, som ligger på den norra sluttningen av Sierra Nevada i provinsen Granada. Här skulle Marquesado de Zenete föreställa de obarmhärtiga Uralbergen.

Malaga

The Bridge of San Luis Rey

Filmen, som aldrig fick några bra reviews men som hade Robert De Niro i en av huvudrollerna, är ett internationellt drama från 2004 med en peruansk utgångspunkt: den 20 juli år 1714, störtar en bro nära Lima i Peru, medan fem människor håller på att korsa den. En franciskanermunk, Bror Juniper, överlever brons kollaps, och nyfiken på varför Gud tillät en sådan tragedi, beslutar han sig för att ta ta reda på svaret. Han bestämmer sig därför för att intervjua alla han kan hitta, som kände de fem offren.

Antequera-Andalusien-Spanien-Hideaways
Antequera i Andalusien.

Filmen rymmer en rad scener från Malaga, och samlade tusentals människor från staden som frivilliga statister. Men man har också spelat in scener från tjurfäktningsarenan i Antequera, som ligger cirka 45 kilometer från Malaga, samt från naturområdet el Chorro, som är känt för sina spektakulära klippformationer.

Sevilla

Alatriste

Denna historiska film, som är den näst dyraste spanska filmen genom tiderna och har den danske Viggo Mortensen i huvudrollen, är skrive av Arturo Pérez-Reverte och är baserade på en rad romaner av samma författare med titeln Las Aventuras del Capitán Alatriste.

Filmen skildrar en rad händelser under 1600-talets spanska imperium, varav några är fiktiva, medan andra är historiskt korrekta. Inspelningarna tog bland annat plats i Jaén, Cádiz och i Sevilla. I den sistnämnda staden bör du inte missa den berömda byggnaden La Real de la Moneda, som användes till scenen där den berömda skådespelerskan María de Castro uppträder på premiären av ett av Quevedos verk.

Star Wars

Star Wars behöver knappast någon närmare introduktion. Den världsberömda filmen, som är den tredje mest intjänade filmen någonsin, rymmer bland annat en scen från Sevillas ikoniska torg, Plaza de España, vilket ska föreställa staden Theed i Star Wars Episode II: Attack of the Clones. Alla involverade bodde under inspelningarna på ett lyxhotell i Sevilla, men under falska namn för att kunna arbeta i fred.

Ett litet urval

Detta var endast ett litet urval av alla de filmer som genom tiderna spelats in helt eller delvis i Andalusien. Andra filmer som också kan nämnas är The Heart of the Earth, Soledad, The Magnificent Seven, King of Kings, A Fistful of Dollars, How I Won The War, Play Dirty, The Passenger, Valentino – och många, många fler. Här kan du se en lista över alla de filmer som spelats in i området runt Almería.

Vill du uppleva filmens värld på riktigt? Då kan du se alla Hideaways resor till Andalusien här, där du bor på handplockade hotell och semesterlägenheter i regionen.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer