Fyra saker du kanske inte visste om Ponte Vecchio i Florens

På en resa till Florens, står säkerligen ett besök på berömda Ponte Vecchio högt upp på listan. Den gamla bron (bokstavligen) leder över floden Arno på dess smalaste punkt, och sammanbinder stadens stadskärna med kvarteret Oltrarno. Idag är nog Ponte Vecchio framförallt känd för sitt unika utseende, samt alla de guldsmedsaffärer som ligger på dess båda sidor – men visste du att det inte alltid har varit guldsmeder som flankerat bron? Det, och några andra intressanta fakta, ska vi titta närmare på här och nu.

Vill du läsa mer om kvarteret Oltrarno, så kan du läsa min artikel “Florens bakom turiststråken” här

1. Från slaktare till guldsmeder

År 1333 drabbades Florens av en katastrofal översvämning vilket ledde till att många byggnader och broar jämnades med marken. En av dessa, var den bro som stod på samma plats där Ponte Vecchio står idag. Åren därpå beslöt man sig för att återuppbygga bron – nuvarande Ponte Vecchio – ett arbete som tog cirka tre år att färdigställa, och som var en kostsam historia för Florens kommun. För att finansiera brobygget, hyrde Florens ledning ut de 46 butiker som man hade byggt på bron – till slaktare.

Charkuteri Florens
Slaktarna som befann sig på Ponte Vecchio var nog inte lika välorganiserade som charkuteributikerna som idag finns på Mercato Centrale i området San Lorenzo i Florens…

Det finns flera anledningar till att slaktarna fick ta över bron. Dels ville man inte att de skulle förpesta stadskärnan genom att ha sina butiker inklämda mellan stadens vackra hus, palats och kyrkor. Dels var det praktiskt för slaktarna att kunna rensa sitt kött på bron, och sedan slänga ben och köttrester rakt ner i floden.

Mot slutet av 1500-talet ville man återigen upprätthålla brons prestige, vilket ledde till att slaktarna kastades ut – och deras butiker övertogs på en gång av guldsmeder (man får ju dock hoppas att en ordentlig flyttstädning gjordes däremellan).

2. En hemlig korridor för de rika och berömda

När Cosimo de’ Medici – den förste härskaren i ätten Medici som kom att styra Florens under större delen av den italienska renässansen – flyttade in i Palazzo Pitti i Oltrarno, insåg han att han skulle vara tvungen att gå över Ponte Vecchio för att komma till sin arbetsplats i Palazzo Vecchio i Florens stadskärna. Då han inte ville befinna sig i stora folkmassor (han hade många fiender och var rädd för att bli mördad) beordrade han arkitekten Giorgio Vasari att bygga en korridor som skulle sammankoppla hans hem med kontoret på Piazza Signoria.

Vasari korridoren
En bit av korridoren som en gång underlättade för Cosimo de’ Medici att ta sig till sitt jobb, är numera en del av Galleria degli Uffizi. I bilden ovan utgörs korridoren av de små fyrkantiga fönstren som leder över bron och sedan vidare längs med Arno.

Korridoren är nästan en kilometer lång och är fortfarande intakt – den löper från Palazzo Pitti, över Ponte Vecchio, längs med Galleria degli Uffzi, för att till sist sluta i Palazzo Vecchio.

3. Utsikten som räddade bron från att bombas

Ovan nämnda korridor är flankerad av små, kvadratiska fönster, men på ett ställe på bron finns tre stora, utvidgade fönster – och det är inte en slump att de finns där. Det var nämligen Mussolini som bestämde att dessa fönster skulle utvidgas, inför ett besök i Florens av hans kompis Adolf Hitler 1939. Sägnen säger, att Hitler älskade utsikten över Florens från dessa fönster så pass mycket, att det var detta som räddade Ponte Vecchio från att bli sönderbombad år 1944 – då alla övriga broar över Arno eliminerades av de tyska styrkorna.

4. En plats för evig kärlek

Sägnen säger, att om du och den du älskar låser ett hänglås på Ponte Vecchio och kastar nyckeln i Arno, så kommer er kärlek att vara för alltid. Historien bakom denna tradition, är tyvärr inte så romantisk som man skulle kunna tänka sig – troligen var det en försäljare av hänglås, som hade sin butik i ena änden av bron, som kom på historien för att öka sin försäljning.

Padlock Ponte Vecchio
Några hänglås har fått hänga kvar som symbol för evig kärlek…

Vid en tidpunkt blev Ponte Vecchio så överfull av hänglås, att staten fick agera och började klippa loss hänglåsen – och idag får du en bot på 160 euro som du ses hänga ett lås någonstans på bron. Nåväl, tanken var fin i alla fall…

Vill du resa till Florens och upptäcka Ponte Vecchio och stadens alla andra sevärdheter på nära håll? Då ska du titta närmre på alla hotell och semesterlägenheter i Florens här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer