Fyra destinationer att besöka på det grekiska fastlandet

Fetaost och oliver
Fetaost och oliver kan du njuta av även på det grekiska fastlandet. Läs om 4 platser att besöka i Grekland, som inte är en av öarna.

Om du är igång att planera sommarens semester till Grekland, är det högst troligt att du har en av de grekiska öarna i tankarna. Och det är ju inte så märkligt, för de grekiska öarna, som Kreta, Rhodos och Mykonos, har blivit populära av en anledning – de är essensen av en sommarsemester, med sol, bad, god mat och mysiga städer. Men Grekland har mer än så att erbjuda. Har du någonsin övervägt att besöka det grekiska fastlandet?

Turismen på det grekiska fastlandet är inte lika utbredd som på öarna, och därför ger det dig en utmärkt möjlighet att resa bortom alfavägen, och besöka ett land fullt av unika upplevelser och autentiska miljöer.

Fyra destinationer att besöka på det grekiska fastlandet

På det grekiska fastlandet hittar du otroliga landskap: djupa floddalar, bergstoppar som stäcker sig ovan molnen, stigar som leder igenom täta ekskogar, porlande bäckar och stormande vattenfall. Och mitt i dessa landskap ligger spåren av årtusenden av grekisk civilisation – rustika städer, gamla ruiner, varma källor och isolerade kloster, kapell och borgar.

Ja, att det finns mycket att se och uppleva är ett som är säkert, och det kan vara svårt att veta vart du ska börja. Här kommer därför några tips på härliga destinationer att besöka på det grekiska fastlandet.

Bestig Greklands högsta berg i Makedonien

Nej, jag syftar inte på Republiken Makedonien, utan på Greklands största region i norr (som däremot gränsar till landet med samma namn). Makedonien präglas främst av ett bergigt landskap, där Olympen (Greklands högsta berg, 2918 m.ö.h.) sträcker sig stolt över dem alla. Olympens fantastiska natur, rik på flora (1700 arter) och fauna (mer än 30 olika typer av däggdjur, 100 fågelarter och 18 olika sorters reptiler) medförde att man redan 1938 utnämnde berget och dess omgivningar till landets första Nationalpark.

Olympen
Upplev ett fantastiskt berglandskap i den grekiska regionen Makedonien. Foto: Thomas Münter. CC BY 2.0

Området är perfekt för dig som älskar aktiva semestrar, fyllda av vandring, paragliding, rafting, klättring, cykling och andra utflykter i det fria. Och trots att bergets namn för tankarna till de Olympiska spelen, behöver du inte oroa dig: du behöver inte vara en atlet för att bemästra berget – här finns möjligheter till aktiviteter på alla nivåer.

Upplev de balanserande klosterna Meteora i Thessaly

Regionen Thessaly som ligger på Greklands östkust, är en region av ren skönhet med alla dess berg, floder och stränder. Regionen bjuder också på populära – och spektakulära – platser att besöka, och några av dessa är en grupp kloster, som tillsammans går under namnet Meteora.

Meteora
Meteora. Foto: Emmanuel EragneCC BY 2.0

Klostren balanserar nästan bokstavligen på klippor, på upp till 400 meter över havet, och de är en av de viktigaste platserna att besöka för kristna pilgrimer. Dock är det inte endast religösa besökare som lockas av de sensationella klostren – resenärer av alla olika slag kommer hit för att uppleva skönheten och för att söka lugnet långt bort från städernas sus och dus.

Besök Greklands första huvudstad i Peloponnesos

Huruvida Peloponnesos ska anses tillhöra det grekiska fastlandet eller inte, är en tolkningsfråga, för regionen är faktiskt en halvö som skiljs från det landfasta Grekland av Korintiska viken. På Peloponnesos finns allt som de grekiska öarna har – och lite till. Havet omges av höga berg och djupa dalar, och landskapet fläckas av små och större städer som bjuder på lugna stunder och en möjlighet att komma nära den lokala befolkningen.

Nafpilon
Den gamla stadskärnan i Nafpilon. Foto: Alan & Flora BottingCC BY-SA 2.0

Regionen rymmer stora och välkända arkeologiska fyndorter, som Olympia och Mykene, men också mindre omtalade (åtminstone idag) orter som Nafpilon – Greklands första huvudstad (mellan åren 1824-1834). På grund av dess status som huvudstad, kan du än idag strosa runt i en gammal stadskärna med vackra hus och torg med marmorbeläggning. I gränderna kan du slå dig ner på en taverna och njuta av en enkel souvlaki, eller varför inte besöka ett av de flådiga caféerna längs hamnpromenaden där du kan avnjuta din måltid medan du ser solen gå ner i horisonten.

Gå över stenbroarna i Epirus

Regionen Epirus ligger i nordvästra Grekland, mellan Pindosbergen och det Joniska havet, och kombinerar därmed ett imponerande berglandskap med charmiga kustbyar. Då områdets städer och byar skiljs åt av floder och vattendrag, har man tvingats bygga broar för att koppla samman människor och kulturer, vilket sedermera också har lett till att regionen kunnat utvecklas.

Artabron
Artabron är en av många vackra stenbroar i Epirus. Foto: Γιάννης ΧουβαρδάςCC BY-SA 2.0

Broarna fyller naturligtvis en funktion, men de bågformiga stenbroarna är också otroligt vackra konstverk som dessutom gömmer på spännande legender. En av dessa broar är Artabron, där legenden berättar att byggmästaren var tvungen att offra sin fru för att bygga denna bro, annars skulle den kollapsa varje kväll. Hon begravs levande vid konstruktionen, och fördömer där och då att bron ska svaja som löv och att alla som passerar den också ska falla som löv. Men då hon inser att även hennes bror kommer att passera bron ändrar hon sin förbannelse till en välsignelse.

Vill du ha tips på fler intressanta platser att besöka i Grekland, kan du här på bloggen också läsa artikeln “Topp 5 UNESCO-platser att besöka på en resa till Grekland“.

Den här artikeln är skriven i samarbete med Grekiska Statens Turistbyrå.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer