Funghi ripieni – ricottafyllda svampar

Detta recept är en ny utgåva av en gammal klassiker. Och med gammal klassiker menas, att det finns – som så ofta då det kommer till italienska recept – flera olika varianter av samma rätt. I Italien serverar man fyllda svampar med en fyllning på svampfötterna, fläskfärs eller nötfärs, med grönsaksfyllning eller t.ex. med olika ostar. Denna version är därmed endast en av många, och anknyter mer till en årstid än till en region.

Du kan välja att använda en slags svamp, eller blanda flera olika vilket också ger en dekorativ effekt på bordet. Gemensamt för svamparna ska dock vara, att de alla har stora hattar, så välj t.ex. portobellosvamp (karljohan), stensopp eller stora champinjoner.

Fakta:
Tid: 40 min
Antal portioner: 4

Ingredienser:

  • 4 stora rensade svampar
  • 100 g ricotta
  • 1 citron, skalet – använd gärna en ekologisk citron
  • 1 färsk chili
  • Salt och nymalen peppar
  • 2 msk färsk oregano eller mejram, finhackad
  • 1 stor handfull färskriven parmesan, samt flagor till serveringen
  • 1 handfull ruccola
  • Olivolja

Gör så här:
Värm ugnen till 225 grader C. Rör ihop ricotta, citronskal, chili, salt och peppar med en träslev. Vänd till sist ner oregano eller mejram, samt parmesan.

Skär försiktigt av fötterna från svamparna och spara dem till en annan dag (då du t.ex. ska göra en god pastassås). Vänd hattarna i olivolja och krydda med salt och peppar. Lägg dem därefter med lamellerna uppåt i en ugnsfast form. Fördela fyllningen i svamparna och toppa med parmesan. Baka dem i ugnen i cirka 15 minuter, eller tills de är gyllene och fina.

Servering:
Servera dem på tallrikar eller fat garnerat med ruccola och parmesanflagor. Dekorera med lite olivolja. Rätten gör sig strålande som en antipasto, eller som en mindre förrätt – eller som en del av en större anrättning med mindre komponenter, t.ex. tillsammans med olika crostini, tonfiskfyllda tomater, grillad squash och äggplanta m.m.

Buon appetito!

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer