Frisk bergsluft, lugn och hjärtlighet i toscanska Garfagnana

Det låter möjligen som en gyllene och varm krydda från den östliga världen, men om du tittar på en karta av norra Toscana, kommer du snabbt att se, att det faktiskt handlar om ett avlångt, frodigt och säreget bergsområde.

Garfagnana tar sin början nordöst om Lucca nära Bagni di Lucca, och breder därifrån ut sig mot väst i en bönliknande form mot de marmorrika Apuanerbergen i väst och till den motsatta bredden av floden Serchio i öst. Garfagnana avgränsas i norr av bergspasset Passo dei Carpinelli.

Området täcker bland annat städer som nämnda Bagni di Lucca, som tidigare var känt för sina kurbad och sitt stora kasino. Barga, som finns på listan över de vackraste medeltidsbyarna i Italien och mer behöver man egentligen inte veta – staden är värt ett besök! Castelnuovo Garfagnana, som är huvudstaden i Garfagnana och är en livlig landsby där du hittar allt du söker i form av butiker, restauranger och barer. Piazza al Serchio som tagit sitt namn efter floden Serchio och som alltid har varit mötesplats för invånare och handelsfolk i området. I dag bör du förhandla till dig en påse Farro della Garfagnana IGP (vete som fått EU’s beskyddarstämpel) för att laga en autentisk tallrik Farrotto – som risotto, endast gjort på vete.

Landsbyen Fabbriche i Garfagnana
Den vackra landsorten Fabbriche är en bland många charmiga småstäder i Garfagnana.

Och på toppen av berget Passo dei Carpinelli, som egentligen är enkelt att förbise, kan du vara säker på att hitta frisk luft, närhet till solen och en fin utsikt till de omkringliggande bergen och den outforskade naturen.

En läkande utsikt

Frågar du folk i Garfagnana, vad området avgränsar till, kommer de flesta mena att området börjar vid Castelnuovo Garfagnana och rör sig uppåt, medan allt det som ligger nedanför heter Valle di Sotto. Men det är som med så mycket annat när det kommer till Italiens regioner: vem har rätt? Oavsett vad så vågar jag garantera att hela Garfagnana och dess närliggande områden sprudlar av hjärtlighet, en leende befolkning och ögongodis i form av vacker utsikt – även när man inte kan se skogen för alla träden!

Här kan du få utlopp för din inre rallyförare på de små bergsvägarna som snor sig vackert runt den ena bergsryggen efter den andra. Faktum är att du ska leta länge efter en rak väg i det kuperade landskapet, något som innebär en utmaning för många – och en lek för andra. En sak är i alla fall säker: om du har lätt för att bli åksjuk blir semestern i Garfagnana inte speciellt behaglig…

Lokale folk i Garfagnana
Hjärtligheten och gästfriheten är oftast stor bland Garfagnanas befolkning.

Lugn och ro, och få turister

Här kan du vandra rutter på allt från 20 minuter till flera timmar, eller varför inte ta en kanot-tur i en nationalpark? Du kan också deltaga i cykelturer ned för bergssidorna med organiserad lunch på de lokala restaurangerna. Här kan du, som en annan livsnjutare, insupa den rena och friska bergsluften och lapa sol med fötterna välplacerade i poolens klara bergsvatten, allt medan en vacker fågelsång omger dig. Här råder lugn och ro – nyckelord för många av oss – och få turister.

Få inspiration till en vandringssemester i Toscana här.

Här kan du äta som kung och drottning, även om smöret är utbytt mot grisfett. Området bjuder nämligen på flera lokala produkter, där några av dem har fina titlar som I.G.P. och D.O.P, och tillsammans utgör de en värld av frestande rätter. Bland några av de lokala produkterna kan nämnas får-rasen Biano Garfagnino, gris-rasen Cinta Senese, vetekärnor, kastanjemjöl m.m.

Här hittar du husrum hos de gästfria lokala invånarna i deras agriturismo (bondgård), på hotell eller i lägenhet hos våra trevliga samarbetspartners.

Vejskilte og bjerge i Garfagnana
Du får leta länge efter en rak bit väg i Garfagnana, men i gengäld finns här en mängd olika vandringsrutter…

Vill du veta mer om Garfagnana?

Du kan läsa er om Garfagnana och våra semesterbostäder, hotell och lägenheter här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer