Från Romarnas Barcino till Kataloniens Barcelona

Barcelona

Barcelona är en storstad och är som så många andra full av kultur, vacker gammal arkitektur och inte minst en spännande historia. I Barcelona finns det många olika kvarter med historiska byggnader, gröna parker, trevliga torg och många andra sevärdheter som alla har sin egen historia. Följ med på spännande upptäckter i den spanska storstadens gotiska centrum som sjuder av historia och mystik. Här kan du än idag se gamla murar och arkeologiska fynd från stadens ursprungstid för mer än 2000 år sedan…

Barcelonas äldsta kvarter

I centrum av Barcelona ligger den gamla, gotiska stadsdelen – “Barri Gotic” på spanska – men kanske mer känt som Barcelonas historiska centrum eller gamla stadsdel. Den gotiska stadsdelen är den äldsta stadsdelen i Barcelona – och där stadens ursprung tog sin början. I detta område kan man idag se flera arkeologiska fynd från det romerska kejsarrikets tid och erövringar i Spanien. Just romarnas intåg blev startskottet för staden vi idag älskar och känner som Barcelona.

Romarna ankommer och Barcino blir till

Den romerska kolonin “Barcino” grundlades av Caesar Augustus under åren 15-10 före Kristus och blev starten för det som senare skulle bli Barcelona. Kolonin etablerades under det första århundradet efter Kristus i det som idag utgör en del av det gotiska kvarteret i Barcelona. Barcino startade som en koloni men blev snabbt till en stad med samma namn.

Mellan 200- och 300-talet efter Kristus byggdes det av militära skäl en mur runt staden. Inte långt därefter uppfördes ett över 600 kvadratmeter stort tempel till Caesar Augustus ära. Redan omkring år 250 efter Kristus var Barcino en av områdets viktigaste städer även om den vid den tiden inte var särskilt stor. Stadens betydelse gjorde den till ett utsatt mål för angrepp från främmande makter.

Turbulenta århundraden med krig och förföljelser

Uppmärksamheten  ledde till att Barcino under de kommande århundradena utsattes för lite av varje. Angrepp utifrån ledde till flera år av krig, kristna och judiska förföljelser ägde rum och under en kort period var staden till och med under muslimskt styre. De många förändringarna och olika erövringarna under dessa år hade även inflytande på stadens namn som gick från att heta Barcino till Barchinona till Barshiluna. 

Men under Spanska Mark under ledning av Frankrikes kung Charlemagne (Karl den store) erövrades staden och det omkringliggande området år 797 efter Kristus. Området blev till slut sitt eget furstendöme och bestod av de största delarna av det som idag utgör Katalonien. I och med detta blev det tidigare Barshiluna till Barcelona

Rester från a romartiden i det gotiska kvarteret

Än idag finns det spår av det ursprungliga Barcino i det gotiska kvarteret. Vid torget Placa Vila de Madrid gjorde man under utgrävningar vid byggandet av torget arkeologiska fynd från stadens romerska ursprung. Man hittade bland annat en gammal romersk väg markerad med flera gravstenar från 100- och 200-taleta efter Kristus. På grund av fynden ändrades ritningarna och torget byggdes istället omkring de historiska fynden. Idag kan du gå runt på torget och se de antika romerska fynden eller besöka museet på samma plats.

Under Placa del Rei, som utgör en del av Barcelonas Historiska Museum, hittades mer än 4 000 kvadratmeter av romerska ruiner. Här hittade man bland annat pelare från det ursprungliga Augustus templet vilka du kan se på ett litet historiskt museum på gatan Carrer de Paradis. Också på många andra platser runt omkring i stadsdelen kan du stöta på fler fynd från romartiden och stadens ursprung men även fynd från Medeltiden.

Barcelonas Katedral
Precis bakom Barcelonas stora katedral hittar du den smala gatan Carrer del Paradis

Romerska ruiner och lämningar från Barcino

Även på många andra platser runt omkring i kvarteret kan du se rester av de ursprungliga romerska murarna. Vid torget Placa Nova kan du bland annat se två sektioner av den ursprungliga stadsmuren med två torn från 300-talet efter Kristus. Mellan dessa båda torn fanns den ursprungliga huvudstadsporten till dåtidens Bacino, Porta Pretoria. Ursprungligen rann här även en kanal som på sin tid ledde vatten till staden ända fram till 800- och 900-talet. Idag finns bara en enda hel båge kvar av Barcinos romerska akvedukt som har blivit ett berömt kännetecken för torget och staden.

Porta Pretoria ved Placa Nova
Resterna av den Romerska Akvedukten vid Placa Nova

Har du gripits av Barcelonas ursprungshistoria och skulle du kunna tänka dig att bo i det gotiska kvarteret på din nästa semester i staden? Läs mer här.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Mer av Sofia Frederikke Bach

10 platser du ska besöka under din semester i Bryssel

Bryssel är Belgiens huvudstad och en härlig destination för en storstadssemester. Här...
Läs mer