Från pulserande Barcelona till stilla strandliv i Badalona

Från pulserande Barcelona till stilla strandliv i Badalona

Det är fantastiskt att åka på storstadssemester, men det kräver också sin energi. Få mest ut av dina dagar i Barcelona, och spendera en skön dag i den vackra kuststaden Badalona som du enkelt når med tåg (40 minuter). Här kommer en inblick från min resa…

En storstadssemester i Barcelona – bättre än då blir det knappast. Solen skiner och staden är en stor buffé av upplevelser: små kullerstensgator, lokala marknader, caféer, barer och restauranger. Shopping en masse och sevärdheter runt nästan varenda gathörn. Allt ska utforska, ses, smakas, röras och njutas.

La Sagrada Familia i Barcelona.

Efter ett par dagar är mina sneakers redan lite lätt slitna. Jag också. Jag behöver en dag vid havet, med högt till himlen – och få turister.

Från storstad till strandliv

Så jag lämnar staden för en kort stund. Och åker till Badalona – en vacker och lugn kuststad med en bred (man made) strand, rent och friskt havsvatten, den trevligaste av strandbarer, en rambla där palmer ger skugga, restauranger, barer och avslappad shopping. Hela härligheten ligger en cirka 40 minuters metrofärd från centrala Barcelona.

Samma sekund jag stiger upp från metrons djup, sänker axlarna sig. Efter endast fem minuter till fots, ser jag vattnet, och tio minuter senare står jag där med fötterna i sanden, och kan lägga ut min badhandduk innan jag kastar mig i de friska vågorna medan sol, vind och hav fyller mig med ny energi.

Kom ihåg att ta med badhanddukarna till Bardalona.

Strandbaren kallar

Efter några timmar i lugn och ro, börjar magen att kurra och jag kan nästan höra strandbaren kalla på mig. Menyn är enkel, men bra, och urvalet viner är fint. Jag beställer min lunch vid disken och slår mig ner vid ett bord med utsikt. Åh, detta är den bästa tiden på dagen! Utsikt över det blå Medelhavet, ett kallt glas Verdejo (vitt vin), och en stor, god sallad med tonfisk, tomater, lök och rucola framför mig – samt bröd och olivolja såklart.

Njut av ett glas Verdejo till lunch.

Jag kan spendera timmar här – med min mat, kanske ytterligare ett glas vin, min bok och en god, stark cortado som avslut.

Staden vaknar

Huden sticker av salt och sol. Jag är mätt, sömning och lycklig, och funderar på en sen siesta i Barcelona (ja, någon gång måste jag ju åka tillbaka…). Men först tar jag en liten tur i Badalonas gamla stadsdel vars gator lockar med butiker som säljer allt från smink, sportkläder, skor och blommor. Även här ligger många små barer och restauranger, och stämningen är lugnt, trevlig och fridfull. Alldeles för trevlig för att redan bege sig tillbaka till metron.

Siestan verkar vara över, för långsamt fylls de små gatorna med mammor, lekande barn, tonårstjejer i grupp och pojkar som spelar fotboll. Några ska till stranden, andra shoppa eller dricka kaffe – ja, och säkert spana in varandra. Själv faller jag för en liten bar på ett hörn, där de rangliga stolarna står uppradade. Där slår jag mig ner och beställer in en alkoholfri San Miguel. Återigen finner jag mig själv sitta och betrakta scenariot av människor, ljud, färger och dofter som utspelar sig framför mig.

Metrotanker

I metron på väg tillbaka till Barcelona tänker jag tillbaka på min dag i Badalona. Åh, vilket bra beslut det var att lämna Barcelona för en dag. Precis vad jag behövde – det gav mig det lugn, och den energipåfyllning, jag behövde för att återigen ta mig ann storstaden.

Stranden vid Badalona med lokal stämpel.

Och så börjar jag att se fram emot nästa dag – som börjar med ett tidigt besök i La Sagrada Familjia. Det är nog mitt sjunde besök genom åren, men jag blir fortfarande överväldigad av den skönhet och det vidunder som Gaudì påbörjade år 1882, och som varje år besöks av miljoner människor från hela världen. Siestan hoppar jag över – klockan har redan hunnit bli 20.

Praktisk info

Stranden i Badalona är självklart mest besökt på helgerna, med den är sällan överfull och det är alltid trevligt att komma hit. Tågen som kör längs kusten, löper mellan promenaden och stranden, och avgår cirka var 10:e minut. På restaurangerna sitter du endast några meter från de förbipasserade tågen, dock bakom ett galler som skyddar. Jag blev paff första gången jag såg det, men vande mig snabbt till både ljud och syn, och nu hör det liksom lite till…

Badalona tur- och retur:

  • Den lila metrolinjen L2 går mellan metro Paral-lel och Badalona/Pompeu Fabre, och är direkt
  • Du kan också ta den gula linjen L4, som kör mellan Trinitat Nova och La Pau. Byt till den lila linjen på La Pau och åk vidare till Badalona. Turen kostar ett klipp var väg på ett 10-kort (som kostar 10 euro).
  • Alla tåg som kör genom Badalon kommer oftast från Barcelona och kör upp längs Costa Brava.

Escapeaway är specialister på resor till Barcelona där du bor på utvalda hotell på bästa läge. Läs mer om Escapeaways resor till Barcelona här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer