En fotofri dag i Rom

Italiensk arkitektur är ett populärt motiv bland många turister
Italiensk arkitektur är ett populärt motiv bland många turister.

På en tur genom Italiens huvudstad, Rom, möter du inte bara en överväldigande mängs turister, vilka febrilt tar sig från den ena sevärdheten till den andra. Du möter också personer, som konstant stannar upp för att ta en bild… eller hundra.

De fotograferar Colosseum från den ena och den andra vinkeln. De fotograferar Fontana di Trevi och irriteras över alla andra turister som står i vägen. De fotograferar Den Spanska Trappan, både från toppen och från botten. Och även om kameran redan är full av dem, så tar de nya foton av Piazza Navona, Petersplatsen och de små och stora kyrkorna och monumenten, varje gång de passeras på nytt.

De kommer att komma hem med en mängs foton. Men de löper stor risk, att missa att njuta av själva stämningen, som råder vid alla platser de fotograferar.

Överge fotograferingen till proffsen

Mitt råd är, att du istället börjar din storstadssemester med att gå in i den bästa bokhandeln du kan finns. Där väljer du ut en vacker fotobok – gärna med text på originalspråket. De lokala, professionella fotograferna har kanske spenderat årtal med att fotografera sevärdheterna, och har därmed hittat rätt ljus, och ofta haft möjlighet att undvika turisternas kepsar som täcker för de väsentliga detaljerna. I en sådan bo, får du en samling fotografier, som i kvalitet och uttryck långt övergår ens egen fotografiska förmåga, och så kan du istället spendera tiden med att insupa stämningen genom sinnena istället för genom kameralinsen.

Foto fra Piazza Navona i Rom
Piazza Navona är ett av Roms mest fotograferade torg.

 

Senast jag var i Rom, lät jag kameran ligga kvar på hotellet en hel dag. Och vilken befrielse det var! Jag hade båda händerna fria till att känna på fontänernas svalkande vatten. Mina ögon kunde fritt vandra längs taklister, upp och ner längs obelisker och runt valv och mosaiker, utan att jag konstant skulle tänkta på bästa vinkel.

Och det var då det gick upp för mig, hur mycket energi man lägger på att få med rätt bilder hem. Det är nästan som att vi tror, att om vi inte har en bild av det, så har det inte skett. Men min upplevelse av den eviga staden, blev långt mer intensiv utan kamera.

Bilder på näthinnan stannar kvar länge

Jag kom hem med bilder på näthinnan, som kameran aldrig skulle lyckats fånga, inte ens med bästa möjliga objektiv. Jag har inre bilder av den 80-åriga maman som knappt kunde sträcka på ryggen för hon hade valt den tyngsta vattenmelonen på marknaden. Jag har bilder av en vattenkammad bambino, söndagsklädd som en liten vuxen, som kikar längtande efter de andra barnens fotboll medan hans mor vant styr stiletterna mellan sprickorna i kullerstensgatan. Och jag har bilder av mannen i skjorta och slips, som på sin lunchpaus inte kan få nog av glassen som han njöt av i skuggan av ett hus.

Min fotofria dag i Rom, har gett mig långt fler och rikare bilder, än alla minda dagar bakom en Nikon, Canon, Minolta eller Kodak. Och på den lilla bänken i min hall, ligger en vacker bok uppslagen på en bild av morgonljuset över Forum Romanum, och jag känner direkt av doften, värmen och livet som jag kände när jag själv var på plats – även om jag själv inte tagit bilden.

Resor till Italien

Res till Italien, och lämna kameran hemma. Om du reser med Hideaways till Italien, bor du på handplockade hotell och semesterbostäder, på destinationer från norr till söder.

 

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer