Foresta dei Violini – den musikaliska skogen i Dolomiterna

En av hemligheterna bakom de legendariska Stradivarius-violinerna gömmer sig mitt i Dolomiterna. Här, i Val di Fiemme, ligger en skog med höga, gamla rödgranar, Foresta dei Violini, som i århundraden har levererat trä till de italienska violinbyggarna, däribland Antonio Stradivari.

Eftertraktade resonansträd

Enligt sägnen gick den berömda violinbyggaren själv runt i skogen på 1600-talet, för att personligen peka ut de träd som skulle användas till hans instrument. Skogen, som täcker ett område på cirka 2700 hektar, ligger 1500-2000 meter över havet. Här, på de avskärmade, svala sluttningarna växer granarna långsamt, men stabilt. Det ger enligt instrumentbyggare träet en tät och unik struktur, med en särskild resonans, som är passar mycket bra till violiner, cellos, klaviaturer och gitarrer.

De unika växtförhållandena i Foresta dei Violini innebär, att en större andel av träden är så kallade “resonansträd”, i jämförelse med i en vanlig granskog. Man menar dock, att kvaliteten på de nuvarande träden inte helt kan mäta sig med de träd, som Stradivari och hans samtida hade till sitt förfogande. På deras tid befann sig Europa nämligen mitt i den lilla istiden, då ovanligt kalla vintrar innebar att trädens årsringar blev mycket smala. Det gav möjligen dåtidens träd en unik elasticitet, som är svår att återskapa idag.

Även om det idag, enligt experter, är svårt att odla träd som håller äkta Stradivarius-kvalitet, levereras det fortfarande i begränsat antal träd från Foresta dei Violini till bland annat klaviatur-byggare i den närliggande landsorten Tesero och de berömda violinverkstäderna i Cremona.

Musiker hyllar träden i dalen

En stor del av Val di Fiemme är underlagt ett självstyre, Magnifica Comunita’ di Fiemme, som under de senaste 900 åren har haft som uppgift att arbeta för ett hållbart nyttjande av skogarna och ängarna. Tillsammans med det lokala turistkonteret, och musikfestivalen Sounds of the Dolomites, dedikerar de varje år ett av skogens träd till en framträdande klassisk musiker, som med sin musik breder ut kännedomen om den unika skogen. Några av tidernas största klassiska musiker, som Salvatore Accardo, Uto Ughi och Mario Brunello, har i detta sammanhang spelat i skogen, som en symbolisk gest för träden som har gett dem deras instrument.

Så besöker du Violinskogen

Violinskogen, som också är känd som Paneveggio-skogen, utgör det gröna hjärtat av Parco Naturale Paneveggio – Pale di San Martino. Även om rödgranarna som utgör större delen av skogen inte är en sällsynthet, är en samling av så många höga rödgranar (över 40 meter) likväl ovanligt i Europa. Det är därför inte endast klassiska musiker som tycker att denna skog är värd ett besök. Naturparken lockar därför många besökare som kommer för att njuta av och utforska de vackra landskapen på vandringar och cykelturer.

Vill du besöka Violinskogen, som ligger nära Lago di Paneveggio, är det enklast att ta utgångspunkt vid informationscentret som ligger vid nationalväg 50. Härifrån kan du t.ex. på egen hand följa den lätta vandringsrutten Sentiero Marciò, en rundtur genom skogen som tar cirka 1 timme, där du har chans att njuta av utsikter över smala klyfter och vattenfall. Det är också möjligt att delta på guidade turer, där du under vägen får höra historier om skogen och dess rika växt- och djurliv.

Mer information om naturparken finns på den officiella hemsidan: www.parcopan.org

Stradivari
Antonio Stradivari i sin verkstad. En stradivarius är idag värd flera miljoner kronor. Kalla: Wikimedia, Public domain.

Är du intresserad av att se den färdiga produkten, kan det varmt rekommenderas att ta vägen förbi Cremona, om du befinner dig på de kanterna. Staden som ligger cirka 60 km sydväst om Gardasjön, rymmer över 100 verkstäder och butiker, där de enligt gamla traditioner producerar och säljer violiner, cellos och andra klassiska stränginstrument. På stadens violinmuseum kan du fördjupa dig i historian om stadens instrumentbyggare, däribland Antonio Stradivari.

Resor till Sydtyrolen

Vill du själv uppleva Violinskogen och de fantastiska Dolomiterna? Bergskedjan som ligger i norra Italien, i regionerna Sydtyrolen och Veneto, är ideala resmål om du älskar frisk luft och spektakulära naturupplevelser.

Se alla Escapeaways resor till Dolomiterna här

 

Taggar från artikeln
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer