Föredrar du renässans eller barock?

När du läser om allt som är värt att se och besöka i Italien, inte minst i Rom, kommer du flera gånger att stöta på begreppen renässans och barock, de två mest betydande kulturella epokerna i Italiens historia. Renässansen omtalas konsekvent som italiensk kulturs glansperiod, medan barockens rykte är något mer blandat. Nu behöver vi lyckligtvis inte vara domare, utan kan nöjas med att vara åskådare till en fascinerande historia med olika uttrycksformer. Och som det kommer framgå, är barocken inte fullt så illa som sitt rykte…

Renässansens intåg

Renässans betyder återfödelse och ordet betecknar en epok, där man lämnade den tidsålder som man i efterhand kallar för medeltiden, får att återuppta historiska kunskaper i konst, hantverk och teknik. Inom måleriet fann man perspektivet, inom skulpturen försökte man återskapa den mänskliga anatomin. Renässansen blomstrade i Toscana och norra Italien redan på 1400-talet, nådde Rom först på 1500-talet, medan den endast nuddade södra Italien men aldrig tog fäste.

Davide
Michelangelos staty Davide. Foto: Olivier BruchezCC BY-SA 2.0

Det var samtidigt en period, där konsten och konstnärerna var nära sammankopplade med tidens våldsamma politiska motsättningar. Michelangelo är tveklöst den främsta representanten både inom arkitektur, måleri och skulptur. Och ska man välja endast ett exempel på, vad renässansen uttryckte, måste det vara hans stora Davidsstaty, som både stolt och avslappnat tronar över Florens och symboliserar republikens seger över fursteväldet och påvens autoritet. Originalet finns på Galleria dell’Accademia, men du kan också titta på en kopia som står utanför Palazzo Vecchio på Piazza della Signoria.

Se alla våra semesterbostäder i Florens här

Barocken följer upp

Runt år 1600 hade det konstnärliga uttrycket flyttat så så mycket från utgångspunkten, att eftertidens konsthistoriker har valt att ge den följande tiden en ny beteckning, barocken.

Det var en politisk resignerad period, där den katolska kyrkan ställde krav om att konsten i högre grad skulle framställas i den rätta trons tjänst. Konstnärerna fördjupade sig nu i fullbordandet av form och detalj, medan de samtidigt sökte de starka effekterna, det storslagna och präktiga, som skulle fungera som utställningsfönster för kyrkans storhet. Som påvens egen stad, blev Rom således barockens huvudstad. Det är denna epoks palats, fontäner, palats och kyrkor, som ännu idag präglar staden – några exempel som kan nämnas är Fontana di Trevi, Petersplatsen eller fontänerna på Piazza Navona.

Fontana Trevi i Rom
Fontana di Trevi bidrog till att göra Rom till barockens huvudstad.

Utöver Rom, präglade barocken också södra Italien, inte minst östra Sicilien där det stora jordskalvet år 1693 bokstavligen gav plats till att man kunde återuppbygga stadskärnorna i ren barockstil.

Likheter och skillnader

Renässansens arkitektur fokuserar på proportionerna och kan ofta uppfattas lite strängt i sitt uttryck. Barockens byggnader är istället präglade av dekoration, lek med perspektivet och utsmyckningar med statyer och reliefer. De betecknas generellt, och det med räta, som överbelastrade, men är också fantasifulla och har stor idérikedom.

I skulptur och måleri dyrkar renässansen framförallt människokroppen efter antikens förebilder. Men också här, är formens styrka i regel dess avmålade uttryck – tänk bara på Leonardo da Vincis Mona Lisa, med det nästan osynliga leendet. Det är svårare att beskriva barockens uttryck med en formel. Den förfaller, precis som i arkitekturen, ofta till överdrift, men utvecklar samtidigt en teknisk förfining som bara kan beundras – marmorn får nästan skulpturerna att verka levande.

Se alla våra semesterbostäder i Rom här

Renässansens oundviklighet

Miljoner av turister kan inte ha fel. Det är svårt att beteckna renässansen som annat än oundviklig. Få platser i världen kan mäta sig med Florens, där man sedan sen medelålder och renässans smälter samman till en komplett stad, där Michelangelos enorma Davidsstaty skådar över staden som symbol på stadens självständighet; palatsens tunga konturer berättar om familjens Medicis maks; och Brunelleschis kapell står som monument över en revolution i arkitekturen.

Skt. Peterskirken i Rom ved aftentid
Sankt Peterskyrkan i Rom i skymning.

Och nästan ingen kan mäta sig med Botticellis graciösa och samtidigt mycket köttsliga kvinnofigurer i hans världsberömda målerier Venus födsel och Primavera som hänger på Florens stora konstmuseum, Gli Uffizi. Florens är renässansen i koncentrat, men den kan avnjutas på många andra platser i Toscana och på Po-slätten – och naturligtvis också i Rom.

Renässansen stänger inte ute barockens pärlor

Renässansen säger emellertid inte, att det inte lönar sig att gå på jakt efter barockens pärlor. I Rom blir man lätt trött på barockens alla vita fasader och knubbiga änglar, men det är absolut värt att besöka t.ex. Berninis skulpturer eller Borrminis finurliga arkitektur. Man kan få små häften på stadens turistkontor med precisa anvisningar på var du hittar alla pärlor. I södra Italien lockas man av Lecce i regionen Apulien, med dess luftiga och lätta barockarkitektur; eller det mjuka, romantiska kvällsljuset på torget framför Siracusas domkyrka på Sicilien; eller varför inte den sicilianska staden Notos gamla centrum.

Se alla våra semesterbostäder i Siracusa här

Ett passande ställe, att låta sig introduceras till barocken, är den lite avsides kyrkan San Francesco a Ripa i kvarteret Trastevere i Rom. Här hittar du Berninis skulpturer av den heliga Ludovica. Hennes kropp och ansikte avspeglar, på typisk barock-manér, en våldsamt själslig längtan efter att nå det himmelska, och samtidigt har en perfektionist inom skulptöryrket skapat en figur, som nästan står levande framför åskådarna.

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
, ,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer