Folkliga kulturtraditioner i Italien

Karnevalen i Venedig är en omtyckt tradition i Italien.
Karnevalen i Venedig är en omtyckt tradition i Italien.

Italienarna är generellt enormt stolta över deras kulturarv och traditioner. Den lokala “dialekten” är ofta det första språk ett barn lär sig, och skillnaderna mellan de olika regionerna kan vara enorma. Ett samtal på Sicilien, mellan en person från Palermo (en parlermitano) och en från Catania (en catanese) kan leda till oavsiktliga meningsskiljaktigheter, då ord som är ofarliga på en plats, kan vara mycket förolämpande på en annan.

Italiensk musik och dans

Stoltheten över deras rötter kommer naturligtvis också till kännedom i deras traditioner och konsthantverk, vilka fortfarande är aktiva i det moderna samhället. Traditionell lokal, italiensk musik, kan höras liv i barer, vid festivaler eller vid bröllop. Du kan ladda ner sångerna på nätet eller köpa dem på skiva i de lokala butikerna. Lokala danser är också fortfarande aktuella, även om de långsamt håller på att försvinna.

La scala
Milanos operahus La Scala i vinterskrud. Foto: Angelo AmboldiCC BY-ND 2.0

Musiken spelas med instrument, som ibland inte går att hitta i andra länder, och tonerna kan vara allt från snabba och glada, till långsamma, bedrövande och mycket känslosamma. Variationen är lika varierad som landet! Italien är också hemland för en blomstrande teater- och operakultur, och några av landets operahus, t.ex. La Scala i Milano eller Teatro Massimo i Catania, anses av många var några av världens bästa.

Italiens konsthantverk

Italienarna är också stora tillverkare av fantastiska handgjorda ting, såsom keramikföremål och munblåst glas, och du kan hitta dem i en mängd olika former i hela landet. Kvaliteten och funktionen varierar naturligtvis, men du kan hitta allt från rikt dekorerade traditionella former som används till alla möjligt i vardagen, till stilfulla och eleganta föremål som sällan syns på andra platser i världen. Denna genialitet återfinnes också i konsthantverk av metall och juveler, vilka ofta bidrar till att de italienska stadskärnorna är en sann fröjd för ögat att promenera i (och en fara för plånboken).

Lokala varianter

Viktigast att komma ihåg, är att varje region i Italien har specialiserat sig på ett specifikt hantverk. Detta omfattar t.ex. spetstillverkning, träsnide, glasblåsning, vävning och korgflätning, men kan också handla om produktion av mattor eller pappersvaror.

Glasblåsning
Glastillverkning är populärt på vissa platser i Italien. Foto: Matthew DillonCC BY 2.0

Siracusa producerar t.ex. det berömda Papyrus-pappret, som en av få städer utanför Egypten, och Amalfi var berömt för sina pappersfabriker av hög kvalitet, och en av dessa är fortfarande i rullning.

Oavsett var i landet du befinner dig, så bör du ge dig själv upplevelsen att gå in i de lokala butikerna om du har tid över på din resa. Även om du inte köper något, har du fått se det fina urvalet av traditionella varor, som just det området erbjuder.

 

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer