Följ romarnas kulinariska fotspår

Det finns ett ordspråk som säger “När du är i Rom, gör som romarna”. Men vad gör egentligen romarna, när de går ut på lunch mitt i veckan, bjuder ut sin bättre hälft på en romantisk middag, eller när familjen samlas till den stora söndagslunchen?

Var njuter romarna av sin cappuccino och cornetto (deras version av en fransk croissant) till frukost på morgonen, innan de går till jobbet. Och espresson efter lunchen? Vilka matbutiker, och frukt- och grönsaksmarknader föredrar de att handla sin mat på?

Det var några av de frågor som författarna till den danska boken “Smagen af Rom” var intresserade av att får svar på. När vi är på semester, är vi många som vill undvika alla turistfällor, och istället bege sig dit där de lokala invånarna äter. Vi vill gärna äta gott och smaka på det lokala köket. Men som turist kan det vara svårt att hitta de autentiska platserna, och det var just på grund av denna problematik som boken “Smagen av Rom” kom till.

Hitta lokalinvånarnas favoritrestauranger i Rom

I boken berättar 13 romare om deras favoritrestauranger, och de visar vägen till platserna de besöker för att äta glass, ta ett glas vin, dricka en kopp kaffe, eller handla in mat i butiker och på marknader.

I ”Smagen af Rom” möter du bland annat författaren Sandra PetrignaniHon bor i Trastevere och tar med läsaren på en rundtur i kvarteret och rekommenderar en rad restauranger, kaffebarer och butiker.

Chiara Nielsen är journalist och bor i det trendig kvarteret Pigneto. Många av hennes kulinariska tips befinner sig i samma kvarter, som är ett gammalt arbetarkvarter.

Advokaten Enrico Dante arbetar i Prati nära Peterskyrkan, och han berättar var han ofta äter en snabb lunch, och vart han går för att få sin dagliga espresso efter lunchen. Han avslöjar också, var man hittar kvarterets bästa glass.

 

Smagen af Rom af Mette Rem
“Smagen af Rom” av Mette Rem

När psykoterapeuten Alessandra Corsini äter ute, är det ofta på en av alla de restauranger som ligger i det gamla folkliga och livliga arbetarkvarteret, Testaccio. Alessandra har bott i detta kvarter i 30 år! Hon köper fisk, frukt och grönsaker på den lokala marknaden Mercato Testaccio. Här tar hon sig ett snack med handlarna, och får många tips och råd på hur hon ska tillaga sina nyinköpta ingredienser. Hon köper bland annat fisk hos Mastroianni, som är släkt med den berömda italienska skådespelaren Marcello Mastroianni.

B&B-ägaren Francesco Chiapparelli berättar som sin favoritrestaurang, Da Francesco, bakom Piazza Navona. Enligt honom är restaurangen essensen av en romersk trattoria. Här har han ätit flera, flera gånger genom åren, tillsammans med sina föräldrar, mor- och farföräldrar, fastrar, farbröder och kusiner. Det är en mötesplats för hela familjen, och de möts fortfarande ofta här på söndagslunchen. Francesco tycker också mycket om Osteria Palmira i kvarteret Monteverde Vecchio. Osterian serverar typiska romerska rätter, precis som de hans mormor lagade till honom när han var ung. Francesco har också många tips på var du kan äta romantiska middag i rom, och rekommenderar också flera trevliga vinbarer i den Eviga Staden.

Mer om boken “Smagen af Rom”

Författaren till “Smagen af Rom” heter Mette Rem, och är journalist och tidigare Italienkorrespondent för den danska tidningen Politiken. Hon har bott i Rom i 10 år. “Smagen af Rom” kom ut år 2016 på förlaget Egolibris. Tyvärr finns den inte översatt till svenska, men du hittar den danska versionen här.

Taggar från artikeln
,
Mer av Michael Nielsen

Navigli: Milanos konstnärliga vattenhål

Genom Rom rinner Tibern. Turin har sin Po. I Florens flyter Arno...
Läs mer