Följ portvinsrutten i Douro

Dourodalen
Hem för portvin

Söker du romantik eller vill gå på upptäcktsfärd i en levande natur med lokalt präglad kultur? Så ta på upptäcktsfärd i Övre Corgo vinregionens imponerande landskap i Portugal, där du kommer stifta bekantskap med en unik folkkultur och starka traditioner.

Vinregionen Övre Corgo nämns av vinkännare som den mest gynnsamma i hela Douro regionen. Här produceras portvin och bordsvin av högsta kvalitet, och många av dem är prisade internationellt. Man finner många romantiska och idylliska Quintas (vingårdar) i Övre Corgo. Landskapet ändrar sig avsevärt från Nedre Corgo, då klippornas granit- och skiffer-färger dominerar över det gröna och flodens bredd blir smalare mellan klyftorna.

En av de största upplevelserna i Portugal

Portvinsrutten leder till historiska landsbyar som Tabuaço, São João da Pesqueira, Alijó, Murça och Vila Real, som ligger på båda sidor av Dourofloden. Alla byarna bjuder på enastående exempel på Douros vackra kyrkor från 1200-talet i romansk stil, samt obeskrivligt vackra vingårdar med en fantastisk placering. De flesta vingårdar råder över fina utsiktspunkter över den buktande Dourofloden. På de vackra landsvägarna finner man i nästan varje sväng en finare utsiktspunkt än den förgående. Tack och lov för de moderna digitalkameror och smartphones med bra kameror som kan ta tusentals bilder! För man blir aldrig färdig eller nöjd med att fotografera det vackra landskapet.

I utkanten av landsbyn São João da Pesqueira, på en vacker landsväg omgiven av underbara marker med vinrankor och mandelträd leds man fram till utsiktspunkten São Salvador do Mundo, vars utsikt anses vara en av de mest imponerande i hela Dourodalen. När man tittar på Valeira, som i dag är en damm, kan det vara svårt att föreställa sig att platsen tidigare varit scen för hemska dödsfall på grund av Douroflodens kraftiga stömmar.

Tågtur Dourofloden
Det finns många vis att utforska Dourodalen på, t.ex. med tåg.
Restaurang vid Douro
Upplevelserika utflykter kombineras med avkopplande stunder på en semester i Douro.

Åk på utflykt genom Dourodalen med ånglok

Det finns massor av spännande möjligheter att utforska Douroregionen, men önskar man att njuta av landskapet på fridfullt vis, ska det satsas på en tur med Portugals mest pittoreska tågbana, Tua-tågen. Ångtågen kör 50 km längs Douros vackra landskap, upp och ner, på kors och tvärs av berg och små landsbyar.

Norr om Tua ligger två bedårande historiska städer, Alijó och Favaios, som bjuder på pittoreska gator och en lugn atmosfär. De är båda berömda för deras extraordinära viner och dessutom är Favaios berömd för sin utsökta moscatelvin. Turen fortsätter mot den vackra gamla staden Murça, som ligger precis som alla andra städer i Övre Corgo, och är tätt knutit till vinproduktionen. Murças kännetecken är en keltisk staty av ett stort vildsvin som enligt gamla berättelser hänger ihop med att det tidigare funnits flera vildsvin i området. I dag förbinds statyn med regionens frodighet, som inte bara handlar om vinproduktionen, men också oliver och olivolja, mandlar, citrusfrukter mm.

Nästa stopp blir Övre Douros största och mest kända stad, Vila Real. Staden är också känd för sina vackra arkitektoniska skatter, så som det vackra Mateus slott, som lätt känns igen från Mateus Rosé vin. Vila Real är en universitetsstad som värnar om sina traditioner, gastronomi och konst. På en tur i stan kan det rekommenderas att gå efter Vila Reals lokalt producerade keramik som framställs av svarta lera och är mycket unik. Stora delar av de lokala gastronomiska härligheter tillagas fortfarande i svarta keramikfat och grytor som kallas Barro de Bisalhães.

Berömda skeppsbrott i Dourofloden

Bland de många som mist livet i den vilda Dourofloden räknas den berömda engelsmannen Baron Joseph James Forrester. Han var en av de mest berömda personer i Douro, då han gjorde en anmärkningsvärd insats för regionens utveckling och i bekämpningen av vinlus, som ofta satte vinrankorna i fara och kunde ha katastrofala följder för de lokala vinbönderna. Hans insats fick den portugisiska kung Peter 5:e att skänka honom titeln som baron.

Området och floden som han hade vigt sitt liv till, kom till slut att ta hans liv. På en segeltur till Porto i sällskap med den i regionen mycket framträdande Antonia Ferreira (som då ägde det berömda portvinsföretaget Ferreira, var en mycket mäktig person) sjönk deras båt. Baronen drunknade, men Antonia överlevde. Enligt historien från olyckan var det omöjligt att rädda baronen på grund av de många guldmynt han bar i sina fickor, som bidrog till att dra honom ned i djupet. Antonia Ferreira överlevde tack vare att hennes stora, breda kjolar fungerade som en balong och höll henne flytande.

Vill du uppleva den berömda Dourodalen? Då ska du åka på en resa till norra Portugal med Hideaways, där du kan bo på trevliga, utvalda hotell med charm.

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer