Focaccia – det platta brödet från Ligurien

Focaccia äts i Italien som mellanmål, men kan med fördel också ätas till lunch, som kuvertbröd till huvudrätten, som en liten aptitretare, eller som snacks till välkomstdrinken – eller varför inte som ett salt inslag på frukostbordet? Och det passar till så mycket, för smakerna kan varieras efter tycke och smak, och mätthetsgraden kan också ändras beroende på hur du väljer att göra det: enkelt med salt och rosmarin, eller i en betydligt mer kompakt version med både tomater, tonfisk och lök – nästan som en pizza.

I takt med att traditioner sprider sig och lokala ingredienser utökar matmammans möjligheter, så har också focaccian lagats i flera olika variationer, allt från söta dessert-bröd till de mer traditionella. Och tack vare alla de små städerna som pryder Liguriens kust, så finns det nog lika många receptet på focaccia som det finns städer – från knäckehårt vid Camogli till det oljiga, supermjuka brödet vid Voltri utanför Genova. Och vid staden Recco, också nära Genova, hittar du en focaccia med stracchino-ost (focaccia col formaggio eller focaccia di Recco), som egentligen har mycket lite gemensamt med det ursprungliga brödet, så det består av två lager papperstunn deg med ostfyllning emellan.

Jag älskar min focaccia med oliver, med kapris, med rosmarin och oliver, med tomat och oregano, eller med tonfisk och rödlök. Som jag har sagt många gånger förr: variationsmöjligheterna är oändliga – och när det kommer till fisk till brödet så finns det bokstavligen ett hav av möjligheter.

Fakta:

Tillagning: 40 min + jäsning
Antal: 1 stort bröd

Ingredienser:

  • 500 g ekologiskt vetemjöl
  • 25 g jäst
  • 10 g salt
  • 325 ml fingervarmt vatten
  • 2 msk olivolja
  • 2-4 kvistar rosmarin, ta bladen från stjälkarna och haka dem fint
  • Flingsalt

Tillagning

Rör ut jästen tillsammans med vatten, salt och olivolja i en rymlig skål. Tillsätt mjölet, lite i taget, och rör ihop till en deg. Du kan med fördel använda en elvisp eller bakmaskin, då degen är mycket blöt.

När degen har gått ihop (det tar cirka 10 minuter tills den är färdigknådad – var inte orolig för att den fortfarande kommer att vara blöt när du är klar), så ställ den att jäsa till dubbel storlek under en bakduk (ca. 45 min – 1 timme).

När degen är jäst, hälls den ner i en långpanna som är insmord med olivolja. Tryck ner den i pannan med fingrarna och fördela sedan den hackade rosmarinen över degen. Pressa ner örterna i degen och strössla sedan över flingsaltet. Redan här kan du ringla över olivolja, eller tillsätta andra smakvarianter till brödet. Låt degen jäsa igen, denna gången ca. 1½ timme, tills den ser luftig ut.

Sätt in focaccian i en ugn som är uppvärmd till 210 grader, och grädda den i 20-25 minuter, tills brödet är gyllene och sprött.

Brödet är bäst när det är varmt, men inte hett. Så låt det vila en 10 minuter innan servering, eller låt det svalna helt.

Buon appetito!

Här hittar du min kollega Louises recept på focaccia med mjuk och söt rödlök

Vill du ha fler italienska recept?

Anmäl dig då till vårt nyhetsbrev genom att trycka här. Det är fullt med matnyttig information om Italien.
Mer av Emilie Fuglsang

Har du smakat pasta med aubergine?

På Sicilien känner alla – barn som vuxna – till denna enkla,...
Läs mer