Flyg direkt till Sardiniens storslagna stränder

På Sardinien har du, utan tvekan, de bästa möjligheterna för att bada och njuta av de vidunderliga sandstränderna året runt. Det subtropiska klimatet på ön, gör att temperaturen sällan går ner under 15-20 grader – inte ens på hösten och om vintern.

Den sardiska kulturen och det lokala språket skiljer sig radikalt från det italienska fastlandet. Sardiska påminner mycket om spanska, och i staden Alghero på öns västkust talar man katalanska, precis som i bland annat Barcelona i Spanien.

Läs mer om Alghero – staden där Spanien möter Italien – i denna spännande artikel.

Det är också intressant, att den lokala befolkningen först och främst uppfattar sig själva som sarder, och därnäst som italienare. För oss skandinaver har det alltid varit lite komplicerat att ta sig till Sardinien, men nu har detta natursköna paradis kommit oss närmre, genom Norwegians direkta rutt till Olbia från Stockholm, Göteborg eller Köpenhamn.

Alghero
Alghero, som sedan medeltiden varit utsatt för Kataloniens inflytande, omtalas ofta som “Italiens Barcelona”.

Du kan också flyga till Olbia med bland annat SAS, Vueling, Meridiana, Airberlin och Lufthansa, men då med en mellanlandning; alternativt till Cagliari från Stockholm med SAS, Lufthansa och Alitalia (också med mellanlandning), eller med avresa från Köpenhamn till båda orter på ön.

För att göra det lättare att planera din resa, kan du nu också köpa flygresor till Italien genom Escapeaway. Läs mycket mer om flygresor till Italien på vår sida om de oftast ställda frågorna om flygresor till Italien här, eller läs vår information om, hur du beställer en paketresa här.

Den berömda och exklusiva Costa Smeralda-kusten

När Sardinien kommer på tal, är det nog många svenskar som tänker på Costa Smeralda. Det är dock ytterst få av oss, som faktiskt har besökt Costa Smeralda, eller resten av Sardinien – förutom Alghero, som är ett förhållandevis känt chartermål.

Costa Smeralda ligger på den nordöstra delen av Sardiniens kust, och har genom årtionden varit berömt bland seglare för sina vackra bukter, kritvita sandstränder, klippformationer och grottor, men med tiden har det också blivit lite av ett jet-set semesterparadis. Innan området blev känt, var det redan välbesökt av en liten grupp seglare, däribland Fiat-grundaren Agnelli. De seglade hit, lade ankare i de små bukterna, och höll fester växelvis på yachterna, och på stränderna.

Cala Corsara ved øen Maddalena
Cala Corsara vid ön Maddalena utanför Costa Smeralda.

Huvudstaden är Porto Cervo, som består av hus med en karaktäristisk arkitektur med runda valv, låga byggnader och pastellfärgade väggar. Staden är uppbyggd som en labyrint av gator, pelargångar och trappor, som möts på den berömda Piazzettan (stadens torg). Från detta torg har du utsikt över hela bukten, som under högsäsongen är överfylld av lyxbåtar och yachter. Det är som sagt miljonärernas paradis (byggt till ändamålet) med Cartier, Prada, Gucci och juvelbutiker på stadens torg. Området har sedan 70-talet fyllts upp med välbärgade turister under sommarmånaderna, medan staden utanför säsongen (som går från maj-oktober), nästan ligger öde.

Costa Smeralda är känt för att vara Sardinien bästa semesterställe med priser, som kan få de flesta att tappa andan, men då bor du också sida vid sida med Berlusconi och Naomi Campbell. Här finns dock också en rik möjlighet att hitta hotell och lägenheter, för dem som inte har obegränsade medel till sitt förfogande. Vill du veta mer om dessa möjligheter, så kan du läsa mer på vår sida om Cosa Smeralda.

Det oupptäckta inlandet

För att kunna fördjupa dig i – och få en inblick i den sardiska kulturen, bör du besöka Sardiniens inland. Ett bra exempel på typiskt sardisk kultur är staden Abbasanta. I området runt Abbasanta hittar du de historiska Nuraghi-byggnaderna, som härstammar från den sardiska bronsåldern. Man vet inte med säkerhet, vad dessa runda byggnader användes till på sin tid (1500-400 f.Kr), med de flera bud lyder att nuraghi, som kan ha olika storlekar och utformningar, har använts som ett sorts försvar mot fiender och vilda djur.

Nuraghe Losa ved Abbasanta
Nuraghe Losa vid Abbasanta.

Något annat fascinerande med Sardiniens inland är landskapet, som skiftar i utseende beroende på årstiden. Om våren är det grönt och frodigt, medan ön på sensommaren och hösten ändrar färger till gyllene gult på grund av det varma klimatet. Baklandet domineras av får, som utan tvekan är det mest populära djuret på Sardinien. Den världsberömda osten Pecorino Sardo framställs här av fårens mjölk (Pecora = får på italienska). Som pricken över i, producerar sarderna ett kraftigt rött vin, som passar utmärkt till osten. Vinet heter Cannonau, precis som den druva man använder till framställningen (minst 90%), och det kraftfulla och ytterst välsmakande vinet innehar alltid 13% alkohol, vilket gör att det passar bra till starka ostar – just precis som till Pecorino – men också till kött.

Den översedda och autentiska västkusten

Kuststräckan på Sardiniens nordöstra hörn, tillhör kanske en av de vackraste i världen, och har sandstränder som kan jämföras med många andra paradisstränder i världen. Problemet är bara, att du sällan får stränderna för dig själv, utan tvingas kämpa om platsen med turister från alla världens hörn. På öns västkust däremot, kan du njuta av ett oupptäckt landskap, med små och större städer och milslånga stränder, som inte bara är i klass med Costa Smeralda, men därutöver nästan ligger helt öde.

På dessa kanter kan du dessutom stifta bekantskap med den vackra medelhavsfloran, som de exotiska djuren som lever i området. Bland annat den vackra röda flamingon, som uppvisar sin färgprakt på flera platser på ön.
På disse kanter kan du desuden stifte bekendskab med den smukke middelhavsflora, samt de eksotiske dyr, der lever i området. Blandt andet de smukke røde flamingoer, som fremviser deres farvepragt flere steder på øen.

Bosa, Sardinien
Färgglada Bosa

På kuststräckan från Alghero ner till Oristano hittar du en oförstörd natur och pittoreska städer. En av dessa pärlor, är staden Bosa med sitt mycet speciella centrum som präglas av hus och byggnader i klara färger. I Bosa erbjuder Escapeaway fler inkvarteringsmöjligheter, mitt i den gamla stadskärnan. Här bor du granne med de lokala invånarna, som gärna strosar genom staden om kvällarna och njuter av en god glass eller ett svalkande glas vitt vin. Floden Temo löper genom staden, och följer du den, är det bara 2 kilometer till havet och stränderna i Bosa Marina. Du kan se alla våra semesterbostäder och hotell i Bosa här.

Fortsätter du söderut från Bosa, kommer du snabbt fram till de vackra områdena runt Torre del Pozzo och Sa Rocca Tunda, som har flera fina sandstränder och en vacker natur. Lite innan Oristano, passerar du den lilla och charmiga staden Cabras, vars arkitektur härstammar från spanjorernas tid i området.

Sardiniens mångskiftande karaktär

I det följande kan du läsa om några av de saker, som karaktäriserar Sardinien, oavsett om det är mat och dryck, lokala traditioner, eller natur.

Till smaksinnet

Röd Mirto: Ett sött, kraftigt och mycket kryddrikt brännvin, som är gjort på frukten från myrte-plantan. På italienska heter den Mirto Rosso.

Akvavit Filu ‘e ferru: En mycket stark och torr akvavit, från områdena runt Nuoro och Oristano mitt på Sardinien. Den är färglös, elegant och ska helst serveras i rumstemperatur.

Pane carta da musica (eller pane carasau): Ett sprött, papperstunt bröd, som normalt sätt äts med en stark, lagrad och krämig ost. Kan fås på många restauranger, eller köpas i matbutikerna.

Bottarga di muggine: Torkad fiskrom, som serveras som förrätt eller som ingrediens i pastarätter. Denna specialitet hittar du endast på Sardinien.

Lokala stadsfester

Hästmässa – Fiera del cavallo (första helgen i juni i staden Santu Lussurgiu, Oristano-provinsen): ett sant paradis för hästintresserade. Här finns möjlighet för att stifta bekantskap med den särskilda italienska varmblodshästen från Sardinien (på italienska: anglo-arabo-sardo).

Folklig musikfestival – Sciampitta (5 dagar i mitten av juli månad i staden Quartu Sant’Elena, Cagliari-provinsen): traditionell folklore stadsfest, med musik, sång och dans framförd av lokala och nationella grupper.

Vernaccia-festival – Sagra della Vernaccia (i början av augusti i staden Baratili San Pietro, Oristano-provinsen): en hyllningsfest till vindesserten Vernaccia, som är en specialitet från Oristano-provinsen.

För de musikinteresserade

Launeddas är ett speciellt musikinstrument, som du hittar på den södra delen av Sardinien. Launeddas tillhör en familj av blåsinstrument, som består av tre bambupipor. Man blåser i de tre piporna samtidigt, och till det används en andningsteknik, som gör det möjligt att hålla en konstant luftström – en launeddaspelare tränar upp sig till att kunna andas in genom näsan och samtidigt pusta ut luft i instrumentet med kinderna.

Folklore på Sardinien
Sardinien har rika och djupa traditioner för musik och dans.

Under en arkeologisk utgrävning av en förhistorisk fästning på Sardinien fann man en liten bronsfigur, som föreställer en man som spelar ett instrument, vars likhet med dagens launeddas är slående. På södra Sardinien var det länge tradition att dansa på bröllop och byfester; på flera ställen hade man också en tradition att dansa varje söndag på torget framför kyrkan – och till detta ändamål engagerade man launeddaspelare.

Flora & Fauna

Sardiniens högsta berg, Monti del Gennargentu, ligger 1834 meter över havet. Det finns vildhästar som lever fritt i naturen vid Giara di Gesturi vid Barumini, som också är känt för sina välbevarade Nuraghi-byggnader.

Vill du veta mer om Sardinien?

Då ska du besöka vår sida om Sardinien, där du också hittar alla våra semesterbostäder och hotell på denna vackra ö. Du är också varmt välkommen att ringa våra experter på 040 60 60 499 eller skriva till oss genom att trycka här.

Taggar från artikeln
Mer av Camilla Springborg

Italiens bästa sandvikar

Letar du efter några vackra och fridfulla sandstränder där du kan bada,...
Läs mer