Florens bortom turiststråken

Att komma som turist till en stad där du aldrig varit förut, kan vara överväldigande. Du vill hinna med att se allt det där som “du måste se” i staden – men du vill säkert också hitta den där äkta känslan i staden och leva så som lokalinvånarna gör i sitt dagliga liv. Just att hitta de där smultronställena, bortom turiststråken, kan vara svårt som turist. Men här kommer mina insidertips till mitt Florens – bakom kulisserna. Håll till godo.

Oltrarno

Genom Rom rinner Tibern. Verona har sin Adige. I Turin strömmar Po. Och i Florens heter floden Arno. Gemensamt för alla dessa städer, med floder som rinner igenom dem, är att de har två sidor – en sida om floden, som oftast är full av sevärdheter, shoppingstråk och hotell. Och så den andra sidan, där du hittar den riktiga delen av staden. Den sida som har behållit den italienska tjusningen. Den sida där stadens invånare faktiskt bor och lever. Den sida där du inte betalar överpriser för en espresso. I Florens heter denna genuina del av staden Oltrarno, två sammansatta ord – oltre och Arno – som enkelt kan översättas till bortom Arno. Här kan du förvilla bort dig i små gränder och mysiga gator och uppleva den renodlade känsla vi alla söker på en resa till Italien. Ett måste vid ett besök i Florens.

Oltrarno i Florens
Det är i Oltrarno du hittar de mysigaste gränderna, torgen och gatorna i Florens. Låt dig själv gå vilse – du kommer garanterat hitta en plats du förälskar dig i.

Piazza della Passera

Piazza della Passera
Piazza della Passera erbjuder en oas i staden, och det är också platsen där en av Florens bästa trattorior – 4 Leoni – ligger.

Florens, precis som de flesta italienska städer, är fullt av torg. De är ofta belägna framför de kända kyrkorna som domkyrkan Basilica di Santa Maria del Fiore, eller den lite mindre – men lika populära – kyrkan, Santa Croce. Dessa torg är fantastiska på sina sätt, men de är också invaderade av stora turistgrupper vilket gör det svårt att insupa den äkta italienska atmosfären. Det finns dock ett torg, som ligger gömt i en gränd i Oltrarno, och som trots närheten till Ponte Vecchio har lyckats behålla sin charm och sin autentiska känsla. Torget heter Piazza della Passera och är min absoluta favorit-oas i Florens. När jag bodde i Florens gick jag ofta dit för att hämta energi eller läsa en bok – eller för att äta på en av stadens bästa trattorior, 4 Leoni (boka bord, och testa deras bistecca fiorentina som är utom denna värld).

Giardino di Boboli

Giardino di Boboli är egentligen en plats som står på många Florens-besökares lista över saker att se när de gästar staden. Men på grund av denna trädgårds stora storlek är det ändå lätt att hitta en egen vrå där du kan slå dig ner på en filt – varför inte med en pick-nick inhandlad i en av stadens många delikatessaffärer? I Giardino di Boboli hittar du bland annat en amfiteater och många vackra villor att beskåda – och dessutom har du en fantastisk utsikt över Florens och det omkringliggande toskanska landskapet.

Giardino di Boboli
Från Giardino di Boboli har du en fantastisk utsikt över det toscanska landskap som omger Florens.

Läs också min kollega Allans artikel om det kvarter han anser vara mest intressant i Florens.

Fiesole

Om du behöver en paus från stadspulsen ska du ta stadsbussen (ATAF nr 7 från San Marco) upp till Fiesole på en av höjderna som omger staden. Här uppe är tempot nerskruvat till hälften av det i Florens, de få lokalinvånarna hejar glatt på dig när du promenerar på de små gatorna. Känslan av att vara ute på landsbygden är påtaglig – trots att du endast befinner dig några få kilometer från centrala Florens. Från Fiesoles utkiksplatser har du sagolika panoramautsikter över Florens och landskapet som omger staden – och det är romantiskt så det förslår!

Fiesole
I Fiesole delar du endast gatorna med lokalinvånarna, och här är extra vackert om hösten när alla färger slår om.

Passa också på att besöka det gamla klostret St. Francis i Fiesole – det är gratis inträde och du får på nära håll se i vilken extrem enkelhet munkarna levde – och fortfarande gör på många platser. (Stängt fredag morgon).

Piazza Santo Spirito

Om du vill starta kvällen med en aperitivo (drink före maten) – eller avsluta den med en dopo cena (drink efter maten) – omgiven av italienare i en härlig atmosfär, då ska du sikta in dig på Piazza Santo Spirito. Även detta torg befinner sig i Oltrarno, och trots att det är betydligt större än Piazza della Passera som jag nämnt här ovan, så tycker jag att det fortfarande erbjuder en renodlad känsla av att vara en del av den italienska gemenskapen.

Basilica di Santo Spirito
Basilica di Santo Spirito ritades av den kända arkitekten Brunelleschi och tronar vackert på Piazza Santo Spiritos ena kortsida.

Torget är kantat av många mindre barer, och en och annan restaurang, i mitten är fontänen fint placerat och längs ena kortsidan tronar Basilico di Santo Spirito – en unik kyrka i Florens, då det är den enda utan en utsmyckad fasad (kyrkans arkitekt Filippo Brunelleschi – vars mest kända verk är kupolen till domkyrkan i Florens – hann aldrig färdigställa den innan han dog). Av just denna anledning, det vill säga enkelheten och avsaknaden av överdådiga krusiduller, tycker jag att kyrkan är stadens vackraste.

Har du själv lust att uppleva Florens bakom turiststråken? Då hittar du resor till Florens här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer