Flamenco i Andalusien

Flamenco
Flamenco i Andalusien kan vara en gripande upplevelse.

Spontan och improviserad flamenco under stjärnorna en varm sommarkväll i en rökfylld bar eller grotta i Granada, Málaga, Cádiz, Sevilla, Córdoba, Jerez eller en av alla andra platser i Andalusien, är en gripande och magisk upplevelse, som inte har så mycket att göra med de fransar och kastagnetter som presenteras som typisk folklore på turisthotellen. Upplev äkta flamenco på en resa till Andalusien.

En slags andlig gemenskap

Bra flamenco är en slags andlig gemenskap mellan musiker, dansare och åskådare. Medan de råa känsloutbrotten, de hypnotiskt klappande händerna, publikens inlevelse och de obegripligt snabba stegen närmar sig den extatiska finalen, hör man tätt spontana tillrop och känsloutbrott från åskådarna. Däribland ordet olé som några musikforskare anser komma från den arabiska kulturens anrop av Gud (Allah).

Vægmaleri fra Andalusien
Väggmålning från Andalusien med Flamenco-tema

Många kulturer har bidragit till att göra flamenco-musiken till det den är idag, men den härstammar i stora drag från zigenarna i Sevilla, Jerez och Cádiz, som på 1800-talet sjön molokna sånger om olycklig kärlek och undergivelse. Vissa element av musiken härstammar från norra Afrika, Indien, Grekland, Egypten och Pakistan, men resultatet är renodlat andalusiskt.

Flamencons popularisering

Flamencon blev en del av det civiliserade samhället på 1800-talet, ursprungligen som underhållning på caféer, och flamencons råa intensitet blev med tiden lite urvattnad, samtidigt som den integrerades i den populära folkmusiken. Sevillanan är en populär variant och ingår i Andalusien alla folkfester på sommaren, och den är också otroligt populära bland unga, som nästan alla känner till flamencons grundsteg. Det är den enda typen av flamenco, där man använder kastanjetter, i motsatts till den vanliga uppfattningen, och på andra platser förväntas åskådarna att delta med palmadas och pitos (klapp och vissel) som rytm till dansens steg.

Flamenco
Flamencon har blivit populär, också bland turister Foto: sharon_kCC BY-SA 2.0

Den manliga dansarens roll lägger mest vikt på fotarbetet, medan kvinnans dans i högre grad fokuserar på de dramatiska och graciösa kropps- och handrörelserna. De eleganta och färgglada klänningarna är kortare fram än bak, så att man ser fötterna bättre.

Flamencons olika stilar

Flamenco kan både uttrycka glädje och smärta, och det finns tre olika nivåer av intensitet: Cante grande eller Jondo, som är dramatiskt och djupt, Cante intermedia, som är mindre intensiv och nästa orientalisk i sitt uttryck, och slutligen Cante chico eller Pequeño, som är en lättare och gladare form. Danserna omfattar tango, fandango, farruca och zambra, men allt är improviserat inom en repertoire av faste rytmer.

En intressant detalj är, att det är gitarristen som följer dansaren och inte tvärtom. När både musiker, dansare och publik är tappade i musiken och dansen – och endast då – kan det uppstå duende, en speciel, intensiv stämning och inlevelse.

Hitta resor till Andalusien med Hideaways här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer