Fjärilsdalen på Rhodos

Fjärilsdalen på Rhodos
Fjärilsdalen på Rhodos. Foto: wiseguy71. CC BY-SA 2.0

Om du hade tänkt åka till Rhodos på semester i sommar, har du möjlighet att varva dagarna på stranden med ett enastående naturfenomen. Det handlar om när tusentals fjärilar samlas i dalen Pataloùdes på öns västra kust.

En värld för sig själv

Fjärilen, med det latinska namnet Euplagia quadripunctaria rhodosensis, kommer till den frodiga dalen från hela Rhodos, för att i juni till augusti söka skydd för värmen – och för att para sig. Enligt sägnen lockas den vackra insekten också till dalen på grund av den söta doften från trädens gyllene kåda.

Fjärilen, som lätt känns igen på de mörka vingarna med vit-gula streck, är en mal som du under dagstimmarna oftast kommer se vilandes i skuggan på blad, trästammar och sten. En smal sig med träbroar guidar dig genom det vackra området, där du går i skuggan från Ambrasträd, omgiven av stora klippblock och till ljudet av vattnet från små vattenfall. Du kanske inte direkt får syn på alla fjärilar, då de enkelt kan kamouflera sig med landskapet, men när det sker, är det en unik upplevelse.

En trevlig utflykt för hela familjen.

Fjärilsdalen på Rhodos är ett perfekt mål för en trevlig utflykt med hela familjen, framförallt om ni vill komma bort från värmen på stränderna ett tag. Kom ihåg att ta med sköna skor och en flaska vatten. Det kostar 5 euro att gå in till dalen, men det är gratis för barn under 12 år.

De mange sommerfugle er et imponerende syn
Alla fjärilar i dalen är en imponerande syn. Foto: Leonora (Ellie) Enking. CC BY-SA 2.0

Fjärilsdalen som ligger cirka 26 km från Rhodos och 6 kilometer från kusten, har med åren blivit en av de mest populära turistattraktionerna på den grekiska semesterön. Så under sommarmånaderna kan du inte förvänta dig att få ha området för dig själv – men synen av alla fjärilar är likväl en imponerande syn, vilket gör besökt väl värt.

Dessvärre har bestånden av fjärilar varit fallande de senaste åren, vilket dels kan tillskrivas alla besökare, vilka tidigare inte visat speciellt mycket hänsyn. Även om det är en vacker syn, när många fjärilar på en och samma gång lyfte från ett viloställe för att ta sig till ett annat, kostar varje flygtur det lilla djuret dyrbar energi som leder till ett kortare liv. Så även om besökare är välkomna, är det numera strängt förbjudet att stoja runt eller på något annat vis störa fjärilarna när de vilar.

Utanför fjärilssäsongen är dalen också värd ett besök. Utöver möjligheten att ta olika vandringar i vackra omgivningar, kan du besöka ett litet naturmuseum där du kan lära dig mer om det unika ekosystemet i Fjärilsdalen.

Resor till Rhodos

Har du fått upp aptiten efter besöket i Fjärilsdalen, är det perfekt att avsluta besöket med en måltid på en restaurang i en av alla närliggande landsorter. Rhodos bjuder på många spännande kulinariska upplevelser och du kan läsa mer om maten på Rhodos här.

Läs mer om alla Hideaways resor till Rhodos, där du bor på handplockade hotell och i semesterlägenheter, där fokus ligger på charm, autencitet och personlighet. Se alla resor till Rhodos här.

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil.

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
,
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer