Fiesole utanför Florens – historisk och modern

Fiesole
Fiesole i Toscana

Det kommer säkert inte som en överraskning, att romartidens inflytande är välbevarat i Toscana rent generellt. Ett helt unikt bevis på det, hittar du dock i Fiesole – en medeltida oas nära pulseraden Florens. Storstaden kan faktiskt skådas från Fiesole – och från samma utkiksplats, kan du också se Arno och det omkringliggande, vackra, toskanska landskapet.

Själva staden Fiesole har historiska rötter, som sträcker sig hela vägen tillbaka till landets etruskiska era på 1000-talet f.Kr. Från denna historiska samlingspunkt i höglandet, kan du se på den moderna staden Florens, men avståndet är tillräckligt långt, för att du ska kunna föreställa dig hur livet såg ut här för flera hundra år sedan. Fiesole intogs av romarna år 283, varpå det strax blev en vagga för romersk kultur och inflytande in området. Staden var därpå centrum i krig mellan Rom och vandalerna, i början av 400-talet e.Kr. Borgarna utkämpade bland annat många krig med Florens, fram tills de gav upp år 1125 och blev en del av stadsstaten Florens. Vittnesbörd från krigen och andra händelser syns tydligt i hela området.

Katedralen i Fiesole är en lokal attraktion, med dess orange mursten och medeltida torn. Det franciskanska klostret är också en enkel, men elegant byggnad, som är full av historisk signifikans. Vid ingången står en rätt intressant liten kolonn med ett kors placerat mellan två korta, tunna kolonner och en överliggare.

I närheten ligger den spektakulära villan, Medici Villa, som lät byggas av de berömda ledarna i Florens i mitten av 1400-talet, och den är också värd ett närmare besök. Missa inte heller de närliggande lombardiska gravstenarna, som är ett bevis på ställets nekropolitiska historia. I tillägg till detta, kan du här se extraordinära exempel på grekisk keramik och andra artefakter från dåtidens vardag.

För de flesta besökare i Fiesole, är dock den romerska teatern den främsta attraktionen, och den är i bruk än idag. Amfiteatern som har plats för upp till 3000 åskådare uppfördes ursprungligen år 200 f.Kr, och är lika attraktiv nästan 2000 år senare. Den högra delen av teatern är original, medan den motsatta sedan renoverades och återuppbyggdes på 1900-talet. När du sitter mellan kolonnsektionerna, ödelagda plattor och andra lämningar från perioden, är det inte svårt att fantisera om hur det måste sett ut här för flera tusen år sedan.

En lund med olivträd pryder centrum, där du också hittar områden med en rad enastående valv. Här kan du slå dig ner på en av bänkarna och stundtals höra musikstrofer av Vivaldi, vilket tar dig tillbaka till 1800-talet. Eller så kan du ha sådan tur, att få en en original romersk komedi av Terence eller Platus på en teater där man spelar föreställningen så som den en gång i tiden spelades.

Fiesole kan du i princip avverka på en timme, det är bara en kort bussfärd upp längs kullen från centrala Florens. Men du kan också stanna längre, och njuta av en eftermiddag eller kväll i härlig stämning, med utsikt över Florens som glittrar i solen.

>> Läs mer om resor till Fiesole här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Lars Krogh

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer