FICO Eataly World – ett nytt Paradis för matälskare

FICO logo
FICO 2021. Billede: www.fico.it

Nedräkningen till invigningen för världens största italienska matmarknad, FICO Eataly World, är i full gång. Fram tills nu, har man inte avslöjat många detaljer gällande det nya matmekkat i Bolognas utkanter, men då öppnandet nu väntar runt hörnet, har man lyft lite på slöjan, för att avslöja vilja härligheter vi kan förvänta oss på det 100.000 m2 stora området.

Madmarked Bologna
Du kan välja mellan 40 restauranger och “Refreshment Stations”. Illustration: FICO Eataly World, www.eatalyworld.it

En världsomspännande succé

Eataly, som nog bäst kan beskrivas som ett äventyrsland för italiensk gastronomi, är en världsomspännande kedja. Den första Eataly-butiken öppnade år 2007 i Turin, och efterhand har kedjan med stor succé intagit städer i Asien, Amerika och Europa – däribland Köpenhamn, och snart också Stockholm.

Att Eataly på stå kort tid, har lyckats att locka miljoner av besökare världen över, beror bland annat på den stora passionen för råvaror – en passion som tydligt skiner igenom överallt i butikerna. Därtill kommer, att många lockas av möjligheten att gå på upptäcktsfärd bland ett stort urval av produkter från små producenter, som du inte hittar i de vanliga matvarubutikerna.

Farm factory
Gå på upptäcktsfärd i de 40 “bondgårdsfabrikerna” och lär dig mer om var maten kommer ifrån. Illustration: FICO Eataly World, www.eatalyworld.it

Gårdsbesök och matmarknad på en och samma gång

Ett besök på FICO Eataly World vid Bologna, är dock inte bara en möjlighet att skämma bort smaklökarna eller shoppa på den stora marknaden. Det nya centret vid Bologna, har fått en extra komplettering i förhållande till de existerande centren – och vad det är gömmer sig bakom förkortningen FICO som står för Fabbrica Italiana Contadina, vilket fritt kan översättas till Italiensk lantbruksfabrik.

På det stora området, finns det alltså också en plats till marker och stall med husdjur, samt 40 så kallade farming factories där man på nära håll kan följa med på förarbetet i produktionen av kött, fisk, ost, pasta, olja och så vidare, fram tills den färdiga produkten står klar. Enligt ett pressmeddelande, kommer det även dagligen hållas en lång rad workshops och undervisning, där du t.ex. själv kan lära dig att göra färsk pasta.

Hela projektet sägas ha kostat runt drygt 850 miljoner kronor att färdigställa, och FICO Eataly World förväntas skapa cirka 3000 nya lokala jobb. Firman bakom räknar med fler än 6 miljoner besökare årligen – det är gratis att besöka platsen.

Hitta mer information om FICO Eataly World på den officiella hemsidan.

Semester i Bologna

Tycker du om att krydda din semester med kulinariska upplevelser, så ska du överväga om inte nästa resa ska gå till stämningsfulla Bologna. Staden är inte större än att du hinner skapa dig en fin överblick, och besöka de mest intressanta sevärdheterna under en trevlig storstadssemester. Det är dessutom inte bara det nya Eataly-centret som du kan besöka för att upptäcka italiensk gastronomi – i Bolognas centrum finns en värld av bra restauranger, barer och caféer.

Läs mer om en semester i Bologna här

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer