Escapeaway official logo
Fester och helgdagar i Italien

Fester och helgdagar i Italien

Skrevet av Louise

2024-04-19

Fester och helgdagar i Italien

Här ska jag berätta för er om de många olika sätt på vilka italienarna uppmärksammar sina fester- och helgdagar och om hela begreppet ”folkfest” eller ”byfest”, som det finns många varianter av i hela Italien.

Trevlig läsning!

Sagre – de italienska folkfesterna

Ordet ”sagra” kommer ursprungligen från det latinska ”sacrum” vilket betyder helig. En sagra var alltså en helig fest, som man kunde fira både i tempel och i kyrkor, men det kunde också vara en hednisk fest som hölls för att tacka gudarna för en välmående årstid, eller för att be om en bra höst och bättre fruktbarhet. Under dessa fester offrade man ofta djur och lantbruksprodukter, eller så fokuserade man helt enkelt bara på en produkt som var av särskild vikt för byn. Detta är något som fortfarande sker än i dag, framför allt i de mindre italienska städerna och byarna, dock utan att offra djur.

En folkfest har alltså alltid ett tema – något man firar. Man arrangerar en stor fest i byn, med temat som central punkt - det kan vara allt från varor som honung, kastanjer, skinka eller till och med pizza, till större händelser som vinhösten eller tryffelsäsongen som ska firas. Detta är ett utmärkt tillfälle för hela byns invånare, samt alla från de kringliggande byarna, att samlas för att äta och dricka tillsammans.

Image

Gamla lokala traditioner hålls vid liv under de många italienska stadsfestivalerna

Jag har själv besökt några av dessa folkfester under mina år i Italien, och varje gång jag åkt därifrån har jag haft känslan av att ha varit med om något ”äkta italienskt”. Men sitter nämligen ofta vid ett långbord sida vid sida med kända och okända i stora tält, eller utomhus, och stämningen blir oftast mer och mer uppslupen allteftersom kvällen fortlöper. Man äter olika rätter baserat på vad temat för folkfesten är, och det sker som i en skolmatsal – du står alltså i kö och blir serverad maten på papptallrikar. Med dessa folkfester ska inte i första hand betraktas som vilda fester, tvärtom möts vuxna upp för att ha det trevligt tillsammans medan barnen leker runt omkring borden. Så stämningen är folklig och vänlig – det finns plats för alla!

Det går att hitta en folkfest i nästan varenda liten by runt om i Italien. Det är dock inte alltid så lätt att veta när dessa folkfester tar plats, då de inte alltid sker på samma datum från år till år. Har man lust att delta i en folkfest för att känna på den speciella stämningen kan man alltid kontakta den lokala turistbyrån, alternativt personalen på sitt semesterboende.

Italienska högtider som påminner om våra skandinaviska högtider

I Italien firar man de stora högtiderna lite annorlunda än hur vi gör i Skandinavien. Många av de italienska högtiderna härstammar från Kristendomen, men det finns också många som har en hednisk bakgrund. I det stora hela firas de viktigaste högtiderna på samma sätt över hela Italien, men eftersom Italien blev enat först 1861 så finns det en hel del variationer av traditionerna i landets olika regioner.

Image

Äldre par firar med påskägg i Italien

Påsken, som vi i Sverige firar från Skärtorsdagen till och med annandag påsk på måndagen, firas faktiskt i huvudsak endast på söndagen och måndagen i Italien. Påsken firas egentligen mest bara av tradition, och den skillnad man ska se mellan traditionerna i Skandinavien och i Italien, är, att ju längre söderut man kommer och ju mindre byn är (och ju längre avsides den ligger), desto fler religiösa inslag förekommer i firandet.

Askonsdagen 40 dagar innan påsk startar fastan, ”la quaresima”, vilken slutar på kvällen på påskafton (det vill säga dagen innan påsk: Sabato Santo) med en procession runt midnatt. På söndag äter man sedan lunch och middag tillsammans med familjen, och på måndagen är det stor lunch återigen. Rätterna på bordet präglas av de regionala specialiteterna, men lamm och ägg ingår som regel i en eller annan form – precis som hos oss. Italienarna firar inte Skärtorsdagen och Långfredagen, så det är endast på Påskdagen och Annandag påsk man stöter på stängda butiker, men också detta beror på var i landet du befinner dig. I storstäderna och mer turistpräglade ställen kan man hitta öppna butiker och restauranger även på Påskdagen.

Julen i Italien firas den 25 december och inte den 24:e som i Skandinavien. Dock kan man delta i midnattsmässan sent på kvällen den 24:e, som en invigning av julen. Julen i Italien firas först och främst med fokus på måltiderna då det är kring dem familjen samlas. Som vi alla vet betyder mat väldigt mycket för italienare och på julbordet hittar man ofta en lång lista med rätter, bland annat kalkon, fiskrätter, grillat kött och specialiteter av olika slag – som är kopplade till lokala traditioner och produkter.

Image

Julen firas i Italien den 25 december och inte den 24:e som i Sverige

Julbordet är ofta proppfullt av goda rätter, ackompanjeras av gott vin och avslutas i regel med de traditionella kakorna ”panettone” eller ”pandoro”, men också med vit nougat (torrone) och choklad av olika slag. Den 26 december är precis som i Sverige en helgdag och de flesta av handlarna håller stängt. Även den 1 januari, nyårsdagen, är de flesta butiker och restauranger stängde så italienare, precis som vi, använder denna dag till att vila upp sig efter nyårsaftonens festligheter.

Särskilda italienska års- och helgdagar

Så långt är allt väl. De stora kristna helgdagarna firas alltså både i Skandinavien och Italien, med några mindre skillnader mellan länderna. Men utöver detta har Italien några unika nationella helgdagar som det kan vara bra att känna till om man planerar att resa till landet.

Kring årsskiftet, närmare bestämt den 6 januari då vi firar Trettondedag jul, firas "La Befana" i Italien. Fram till nyligen var det faktiskt på denna dag som barnen fick sina julklappar, men nu är det mer vanligt att de får dem den 25 december. La Befana eller "Epifana" som hon också kallas, är en folkloristisk eller hednisk figur i stil med våra häxor på kvastar, som besöker barnen på natten till den 6 januari för att lägga presenter i deras julstrumpor som hängs upp. Det hör till traditionen att om barnen har varit snälla under året får de också godis i strumporna, men om inte - får de kol! Det finns många olika variationer om hur denna tradition har uppstått: några menar att det är en hednisk tradition som uppstod i förbindelse med de precis avslutade året. Den kristna versionen av historien säger istället att det då de tre vise männen var på väg till Jesusbarnet för att överraska honom med gåvor frågade de en gammal dam om vägen. Hon avvisade dem för att hon var för upptagen med att städa, men ångrade sig därefter och spenderade därför varje kommande år med att ge gåvor till barn för att försöka bli förlåten.

En annan viktig årsdag i Italien är den 25 april, ”Il Giorno della Liberazione”, dagen då Italien blev befriat efter andra världskriget. Detta är en helgdag i hela landet och allt hålls stängt. Även på arbetarnas dag den 1 maj hålls allt stängt och man kan se många, i huvudsak fredliga, demonstrationer på gator och torg där fackföreningar och arbetarpartierna håller i arrangemang för sina medlemmar och andra intresserade.

Den 2 juni fira Italiens Nationaldag, ”La Festa della Repubblica Italiana", vilket är dagen då republiken Italien föddes – det var nämligen den 2 juni 1946 som man röstade för att Italien skulle gå över från att vara monarki till republik. Denna dag firas med tal av presidenten samt parader överallt i landet.

Image

”Ferragosto”, den 15 augusti, är en stor dag i Italien. Det är en dag som för många italienare innebär början på sommarsemestern

Den 15 augusti firas "Ferragosto" vilket är en stor dag i Italien. För många italienare markerar den början på sommarsemestern. Dagen infördes redan år 18 på Kejsare Augustus tid för att fira avslutningen på det stora jordbruksarbetet och starten på en viloperiod, något som italienarna även idag håller vid liv. Efter den 15 augusti kan man se många turister i de italienska städerna, medan italienarna själva lyser med sin frånvaro – de befinner sig nämligen ofta längs kusterna där de slappnar av på stranden, eller i bergen där de njuter av frisk luft. Det kan nämnas att ”Ferragosto” i de större städerna firas med fyrverkerier och andra festligheter, samt att de mesta hålls stängt denna dag och två veckor fram.

Påven Pius IX beslutade år 1854 att man skulle fira "L'Immacolata Concezione", den obefläckade avlelsen, den 8 december som en hyllning till Jungfru Maria, en tradition som är mer framträdande i den katolska kyrkan än i den protestantiska. Sedan dess är den 8 december en allmän helgdag i den katolska kalendern, och många italienare arbetar inte denna dag.

I Italien firar man också ”I Santi Patroni”, städernas skyddshelgon, och det är en festlighet som är olika från stad till stad, då de alla har sitt eget skyddshelgon. Florens skyddshelgon till exempel, är San Giovanni (Johannes Döparen), och hans dag den 24 juni firas med pompa och ståt. På kvällen kan man få uppleva ett praktfullt fyrverkeri över floden Arno och de historiska byggnaderna. Rom har i egenskap av landets huvudstad hela två skyddshelgon, San Pietro (Sankt Peter) och San Paolo (Sankt Paulus) vilka bägge firas den 29 juni. På denna dag är de flesta lediga och man kan delta i en mängd olika arrangemang, i huvudsak i kyrklig regi, för att fira de två skyddshelgonen. Ett exempel är att det är tradition att man vallfärdar till Peterskyrkan för att kyssa fötterna på statyn av Sankt Peter.

Image

Nunnor framför Peterskyrkan i Rom

På alla ovannämnda helgdagar kan man förvänta sig att butiker och offentlig administration håller stängt, medan många restauranger väljer att hålla öppet för att utnyttja att folk är lediga och vill använda dagen till ett restaurangbesök. Om du har hittat en särskild restaurang som du gärna vill besöka under din resa i Italien bör du först undersöka om den är öppen under tiden du är på semester. Muséer är som regel alltid öppna med undantag för den 25 och 26 december, 1 januari samt 1 maj. Dock kan de variera mycket och vi rekommenderar dig till att kontrollera öppettider med det lokala turistkontoret eller direkt på muséets hemsida.

Som en sista liten kuriosa kan det nämnas att det är mycket vanligt att ”fare il ponte”, det vill säga ”bygga en bro” mellan helgdagar som infaller exempelvis på en torsdag och den kommande helgen för att på det viset skaffa sig en minisemester i stil med vår Kristi Himmelsfärdsdag. Man kan därför råka ut för att det är stängt i favorit-skobutiken även om det varken är helgdag eller stadens skyddshelgonsdag.

Vi har sagt det förr och vi säger det gärna igen: Italien är ett mångsidigt land och att delta i en av de många lokala folkfesterna eller i några av traditionerna förknippade med en helgdag kommer endast göra din semester ännu mer färgrik, oförglömlig och äkta italiensk – så slå till om du får chansen!

Välkommen till Escapeaway

Hos oss kan du skräddarsy din resa precis som det passar dig, och du kan också välja bland våra noggrant utvalda hotell.

Pssst... glöm inte att kolla in våra unika Hideaways-hotell.

Vi rekommenderar också att du hyr en bil för att maximera dina möjligheter att utforska det område du besöker.

Läs mer om: