Fem populära resmål och sevärdheter i västra Turkiet

Kusadasikusteni västra Turkiet
Kusadasikusteni västra Turkiet

Låt oss säga det rakt upp och ner. Turkiet är ett stort land och det finns många underbara resmål att besöka. Med sin rika historia, hisnande natur och kulturella rikedom är detta område en verklig skattkista för äventyrliga resenärer.

Här har vi samlat fem resmål i västra Turkiet som är idealiska som semesterorter och utflyktsmål för dagsutflykter.

Marmaris – en stad med mycket aktivitet

Marmars är en större semesterdestination, så det är inte överraskande att staden har mycket att erbjuda. Åk till Turkiets Riviera, också kallad den turkosa kusten, där di hittar en elegant marina och en charmig gammal stad med en historisk borg samt moderna restauranger, barer och livliga klubbar.

En strand med mycket aktivitet

En strandpromenad kantad av palmer och full av caféer, restauranger och barer leder fram längs nästan hela Marmaris smala strand, som är täckt av vulkanisk sand och småsten. Här finns massor av solpaviljonger och du kan utöva all möjligt sorts vattensport.

Marmaris
Marmaris. Foto: .Martin., CC BY-ND 2.0

Denna strimma strand slutar vid Long Beach, som sträcker sig 10 kilometer till närliggande Icmeler – en buss kan ta dig hit, om du vill ha lite omväxling.

Skäm bort dig själv på turkiskt vis

En tur till ett traditionellt turkiskt bad, eller en hamam som det heter, är mer eller mindre obligatorisk på dessa kanter. Som regel omfattar upplevelsen ett ångbad följt av en slags skrubbning med en badsvamp och en efterföljande massage. Det äldsta turkiska badet är från 1500-talet och heter Suleymaniye Hamami. Det ligger i promenadavstånd från Grand Bazaar (den stora basaren), men skulle du inte ha möjlighet att besöka just detta bad, erbjuder många hotell också samma sorts behandling.

Dagsutflykt till Rhodos stad

Mindre än en timme bort med katamaranen, ligger den grekiska ön Rhodos och dess huvudstad, Rhodos stad. Ta en promenad i denna medeltida stad och bocka av de viktigaste sevärdheterna medan du njuter av atmosfären på kullerstensgatorna. Se också den grekiska Akropolis och den romerska amfiteatern. Kom ihåg att ta med passet!

Sarigerme – en lugn stad

Tjugo minuters bilfärd från Dalaman ligger denna stad på Turkiets sydvästra kust. Sarigerme var en gång en livlig gammal stad i Pisilis, men idag går livet en långsammare gång Sarigerme än tidigare.

Sarigerme i Tyrkiet
Sarigerme i Turkiet.

Stadskärnan är avslappnad, men det ligger också några barer och restauranger här. Stranden har också sina områden med stora vågor, platser som är populära bland kiteboardare och surfare.

En strand i en nationalpark

Sarigerme Beach sträcker sig över 7 kilometer och stränderna består av mjuk, gyllene sand. Det är lågvatten och stranden lutar ner mot Medelhavet. Den ligger cirka 15 minuters promenad från centrum – och det kör ett tåg hit från stadens parkeringsplats. Kuststräckan ligger i en nationalpark, vilket innebär att du behöver betala en mindre avgift för att få nyttja stranden och duscharna.

Dagstur till romerska ruiner

Det sydvästra Turkiet var en gång en del av det romerska riket, och romarna har lämnat en hel del ruiner efter sig. Några av Pisilis ruiner är nu begravda under stranden, men du kan fortfarande se gamla murar ligga utanför dörren. En 30 minuters bilfärd tar dig till den stora arkeologiska utgrävningen vid Kaunos. Här kan du titta på de gamla baden, terme, och en amfiteater – och längre in i landet hittar du några fantastiska gravar utskurna ur klippan.

Olu Deniz – en gammal samlingsplats för pirater

Olu Deniz var en gång i tiden en plats där pirater och smugglare gömde sina skatter, men idag begraver inte längre staden sina dyrgripar.

Olu Deniz Blue Lagoon I Tyrkiet
Olu Deniz Blue Lagoon i Tyrkiet

Den blå lagunen är troligen landets mest fotograferade turistattraktion, och den hamnar ofta i topp när man ska utse världens bästa stränder.

Stränder med blå flagg

Olu Deniz har en milslång strand med blå flagg i närheten av lagunen, där stranden är blandad sand och småsten. Den är omringad av en promenad som är kantad av lokala restauranger. Och i staden bakom stranden, som har vidhållit sin utveckling på ett absolut minimum, finns ett stort urval av platser där du kan äta och dricka.

Spännande upplevelser

Som bakgrund till hela detta sceneri, sträcker sig höga berg upp, som inte bara är vackra att titta på – det är också ifrån deras toppar du kan starta en uppiggande paragliding-färd. Hoppa ut från de 1.960 meter höga Babadagbergen, varifrån du har utsikt till den blå lagunen och Fjärilsdalen – en bergsklyfta där du hittar otaliga arter av fjärilar – på vägen ner. Olu Deniz har också en lång à la carte-meny med hänsyn till vattensport och båtturer för dig som föredrar att behålla båda benen på marken – eller på havet i detta fall.

Nära Fethiye

Fethiye ligger endast 25 minuter bord med den lokala minibussen. Här hittar du en marina där du kan sitta vid vattenkanten och sippra på en iskall öl eller ett gott glas vin medan du beundrar Amyntasgraven från 400-talet f.Kr.

Kalkan – chica barer och gammeldags charm

Kalkan på Turkiets sydvästra kust brukade vara en fiskeby, men är idag en kosmopolitisk strandort. Dess långa promenad är full till bredden med chica barer och skaldjursrestauranger.

Kalkan i Tyrkiet
Kalkan i Turkiet.

Samtidigt är den traditionella gamla staden full med vitkalkade hus, pyntade med blommor och växter, liksom det finns delikatessbutiker och glassbarer som har öppet till sent på natten. Och du befinner dig dessutom på en viktig plats, med många historiska sevärdheter nära inpå.

En strand med blå flagg

Den största stranden i Kalkan ligger öster om hamnen. Det är en liten, stenbelagd plätt med en kustlinje som sluttar svagt ner i det kristallklara havet, och här finns massor av solstolar, parasoll, strandbarer och caféer. Andra nämnvärda platser är den sandiga bukten i Kaputas, cirka 10 minuter bort; samt Patara Beach, en 12 kilometer lång sträcka på baksidan av en nationalpark endast 30 minuter bort.

Enklare dagsturer

På endast 25 minuter kan du komma fram till Kas, med dess smala, snirkliga gator och rustika träaltaner. Här finns också en välbevarad grekisk amfiteater – du kan gå hela vägen upp till toppen för att få en vacker utsikt över Medelhavet. Längre bort ligger Tlos, cirka 1 timmes bilfärd bort, som i sig själv är en historisk sevärdhet där du kan gå runt bland gravar som är inbyggda i klippväggen.

Dalyan – staden vid flodbredden

Dalyan är en traditionell fiskeby på den sydvästra hörnan av Turkiets kust mot Medelhavet. Här hittar du idylliska omgivningar med citronfält och tallklädda backar, samt en flod som löper genom hela staden ner till havet.

Dalyan i Tyrkiet
Dalyan i Turkiet.

Det är inte bara en vacker plats – här finns också fantastiska restauranger längs havet som bjuder på utsikter till klipporna, samt storslagna barer och till och med en livlig marknad.

Turtle Beach – havssköldpaddans strand

Iztuzu Beach som också är känd som Turtle Beach (vilket beror på de berömda havssköldpaddorna som parar sig här), ligger cirka 30 minuter bort med båt. Det är en fin tur, som leder dig nedför floddeltan, där du passerar stora infödda sköldpaddor på vägen. Och när du kommer fram, kommer du att se en halvrund plats med fin vit sand, som sträcker ig över 4 kilometer. Detta innebär att där är massor av plast till både dig och havssköldpaddorna.

Avslappnat nattliv

Dalyans huvudgata, Maras Caddesi, har ett helt område med barer och nattklubbar, som har öppet till de tidiga morgontimmarna. Här finns massor av valmöjligheter, allt från familjevänliga platser med lekplatser för barnen till stökiga nattklubbar som kan jämföras med området på Ibiza. Här finns också en massa chica barer som serverar öl och drinkar i trevliga omgivningar.

Dagsutflykt till Koycegizsjön

Från Dalyan kan du åka iväg på en av de mest populära dagsturerna till lerbaden vid Koycegizsjön, endast 4 kilometer bort med båt. Alla smörjer in sig med varm lera, och lägger sig sedan för att torka i solen varpå du duschar av dig i de romerska baden. En skönhetsbehandling som enligt sägnen ska göra dig flera år yngre.

Upplev Turkiet med Hideaways resor

Vill du uppleva landet som ligger på gränsen mellan väst och öst, så ska du göra det med en härlig semesterbostad som utgångspunkt. Vi på hideaways handplockar alla våra semesterbostäder och kvalitetskontrollerar dem alltid personligen. Upplev Turkiets alla stränder och sevärdheter på en resa med Hideaways.

Se alla resor till Turkiet med Escapeaway här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
skriven av
Mer av Marie B.

Cervejaria Trindade – Lissabons äldsta och vackraste bryggeri

Bryggeriet Cervejaria Trindade firade år 2011 sitt 175-års-jubileum. Trindade (som betyder treenighet) är...
Läs mer