Fem pärlor på Sardinien

Sardinien - costa paradiso
Sardinien - costa paradiso

Italienare är ett folkslag som älskar att resa inom sitt lands egna gränser. Och det är ju inte så konstigt, eftersom de på den italienska halvön kan uppleva allt från snötäckta alptoppar och långsträckta, gyllene stränder, till förstklassig mat och en enastående kulturhistoria. Det finns så det räcker och blir över till många semestrar, så att säga.

När jag frågar mina italienska vänner var de ska åka på semester till sommaren, blir deras svar i över femtio procent av fallen, Sardinien. Denna ö i det Tyrrenska havet, söder om Korsika, har kommit att bli ett favoritresmål hos italienarna – och hos resten av världen. För har du en gång stäckt ut dig på en av de stränder som flera gånger om utsetts till Europas bästa, ja varför skulle du då någonsin vilja leta upp en annan strand?

Fem pärlor på Sardinien

Men med fördelar, kommer också ofta nackdelar, och i detta fall handlar det om de stora folkmängderna som trängs på Costa Smeralda, Smaragdkusten varje år mellan juni och september. Det är inte hit du åker, om du vill vara för dig själv en stund. Vad många dock inte vet, är att Sardinien är en kontrasternas ö, och därför ska jag i denna artikel ta med dig till fem platser att uppleva på Sardinien, som inte är Costa Smeralda.

1. Bosa

Bosa ligger vid floden Temo, söder om Alghero. Att Temo löper genom staden, bidrar till en unik atmosfär, och flodbankerna kantas av ett pittoreskt centrum med färgglada hus och ett sprudlande gatuliv.

Bosa
Bosa delas av Temofloden och längs flodkanten ligger de färgglada husen på rad.

Här kan du slå dig ner på en av de lokala restaurangerna, äta en god måltid baserad på lokala råvaror låta dig inspireras av staden, såsom många konstnärer gjort innan dig.

2. Isola di San Pietro

Utanför Sardiniens sydvästra kust ligger ön Isola di San Pietro, som du kan komma till med färja från Portovesme. Den största, eller egentligen enda, staden på Isola di San Pietro heter Carloforte – en trevlig fiskeby som mer påminner om Ligurien än om Sardinen.

Carloforte
Carloforte på ön Isola di San Pietro.

Besök en av stadens alla restauranger och prova den lokala specialiteten Bottarga di Tonno, som bäst kan beskrivas som en lufttorkad tonfiskrom. Ta dig också vidare till den norra delen av den lilla ön, där kusten är orörd och vild, och där du kan beundra de stora klippformationerna, le colonne (”pelarna”), som ön är så känd för.

3. Nuraghe

Sardinien har något som ingen annan plats i världen har. Det handlar om en unik typ av försvarsstruktur, byggda på 500-talet f.Kr, kallade Nuraghe. Tornen är byggda av stora stenar och finns utspridda på hela ön.

Nuraghe 1
En av många Nuraghe på Sardinen.

Man uppskattar att det finns mellan 7000-8000 nuraghe på ön, men komplexet Su Nuraxi di Barumini i den lilla landsorten Barumini är den bäst bevarade och mest kända – och togs upp på UNESCOS världsarvslista år 1997.

4. Isola dell’Asinara

Isola dell’Asinara har fått sitt namn från det italienska ordet för åsna – asino – för på ön finns en helt unik ras av albino-åsnor. Bortsätt från dessa, är ön obebodd. Ön fungerade som fängelse för maffioser fram till 1997, varpå den utsågs till naturpark år 1998, och år 2000 fick offentligheten för första gången på 115 år tillgång till markerna.

Asinara 1
Isola dell’Asinara kan du hitta många orörda stränder med kristallklart hav.

Tack vare att ön varit isolerad en så lång tid, kan du här uppleva orörda och otroligt vackra stränder, samt ett glimrande kristallklart hav. Res hit med färja från Porto Torres, Stintino eller Castelsardo.

5. Cala Gonone

Stranden Cala Gonone, som ligger i provinsen Nuoro, tog hem fjärdeplatsen i klassificeringen de vackraste gömda stränderna i Medelhavet som utlystes av tidnineng Lonely Planet för några år sedan. Och det är lätt att förstå varför.

Cala Gonone 1
Cala Gonone har fått pris för sin gömda strand.

Med ett turkost, nästan grönt hav, och finkornig sand på stranden, är det en juvel att upptäcka på din resa till Sardinien. Staden med samma namn har blivit lite av en turiststad, men har lyckats bevara sin charm med sin livliga strandpromenad och trevliga hamn.

 

Resor till Sardinien

Har du blivit sugen på att själv upptäcka Sardiniens alla gömda pärlor? Då ska du besöka vår sida om resor till Sardinien. Vi erbjuder handplockade semesterbostäder på hela ön, allt från hotell, semesterlägenheter till charmiga villor och agriturismi.

Hitta resan till Sardinien här

 

Välkommen till Escapeaway. Hos oss kan du skräddarsy din resa efter dina önskemål, vare sig det gäller direktflyg eller flyg med mellanlandning. Dessutom kan du välja bland våra noggrant utvalda hotell

Pssst….glöm inte att kolla in våra unika Hideaways hotell. För att bäst kunna utforska området du planerar att besöka, rekommenderar vi att du hyr en bil. 

Vill du få semesterinspiration, förmånliga erbjudanden och spännande resetips? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

>>> Läs mer om Escapeaway 

>>> Läs mer om våra Hideaways hotell

Taggar från artikeln
Mer av Louise Laurenius

Upplev konst och historia i Florens

Florens är Toscanas bultande hjärta och renässansens vagga i ett landskap fyllt...
Läs mer